Meniu Închide

Ce a provocat devalorizarea rublei transnistrene. Zeci de milioane de dolari au dispărut din bănci

Schimb valutar

Puterea neconstituțională de la Tiraspol a decis ca valuta nerecunoscută să fie mai ieftină cu peste 30% după ce a liberalizat piața valutară. O analiză care încearcă să răspundă la zece întrebări legate de această devalorizare prezintă că acest lucru s-a întâmplat după ce au fost tipărite sute de milioane de ruble care au ajuns în băncile comerciale pentru ca ulterior aceste sume să fie ascunse în off-shore.

Schimb valutar
Schimb valutar, or. Tiraspol, noiembrie 2016 FOTO: Sandu Tarlev

Administrația nerecunoscută de la Tiraspol a instituit un nou coridor valutar pentru rubla transnistreană care este de 15 și 15,5 ruble pentru un dolar. Astfel, băncile vor avea dreptul să tranzacționeze această valută nerecunoscută cu până la 10% mai mult pentru un dolar decât aceste valori oficiale. În prezent, locuitorii din regiune plătesc până la 16,2 ruble pentru un dolar american față de 11 ruble cât era până acum. Potrivit unei analize realizate de Evgheni Miheev pentru novostipmr.com, decizia așa-zisei bănci centrale din stânga Nistrului ar pune capăt speculațiilor valutare și ar elimina posibilitatea de a stabili un curs aparte pentru rubla transnistreană valabil pe „piața neagră”. În același timp, dacă această criză valutară era caracterizată prin faptul că valuta putea fi găsită în sume mai mari doar pe această piață, atunci acum dolarii vor putea fi cumpărați la casele de schimb valutar, aceasta fiind o promisiune a administrației nerecunoscute din stânga Nistrului.

Sute de milioane de ruble tipărite și-au pierdut urmele în off-shore

Una dintre cele zece întrebări la care răspunde analistul legate de criza valutară și noul curs oficial al rublei este de ce anul trecut au fost mai multe asigurări din partea puterii de la Tiraspol privind valoarea cursului oficial și anume că aceasta va fi mai mică, iar până la urmă acesta a ajuns la peste 15 ruble pentru un dolar. Astfel, Evgheni Miheev a precizat că s-a aflat că în perioada când regiunea era condusă de Evgheni Șevciuck „banca centrală a Transnistriei” a tipărit 950 de milioane de ruble care nu aveau acoperire financiară, jumătate din acești bani fiind cheltuiți pentru plata pensiilor și salariilor, iar cealaltă jumătate a fost repartizată în mai multe bănci. Prin urmare, masa monetară s-a majorat de două ori, ceea ce nu a mai fost niciodată de când puterea nerecunoscută de la Tiraspol a decis autoproclamarea independenței regiunii. „A mai fost depistată și o altă situație: de la începutul acestui an valoarea rezervelor valutare în aur ale „băncii centrale a Transnistriei” s-a redus cu 42 de milioane de dolari. Președintele „băncii centrale”, Vladislva Tidva, spunea că majorarea masei monetare cu 50% în lipsa rezervelor este o cale care nu duce nicăieri”, a menționat autorul analizei, făcând referire și la faptul că tipărirea unui volum mare de ruble a dus la creșterea prețurilor, respectiv la scumpirea valutei, fiind, la fel, un produs care este cumpărat sau vândut.

În același timp, sutele de milioane de ruble tipărite în timpul regimului de la Tiraspol în fruntea căruia era Șevciuk au dispărut. Fostul președinte al „curții de conturi” din regiune și actualul „vicepremier pe chestiuni financiare”, Tatiana Kirova, a explicat că problema a devenit clară abia în prima jumătate a acestui an când auditorii au obținut în sfârșit acces la verificarea activității băncilor „Sberbank” și „Eksimbank”. „A devenit clar că situația este și mai rea decât se presupunea inițial. Cei care au fost până acum la putere au ascuns foarte multe informații și nu este clar unde au dispărut acei bani care au fost acordați de către fosta conducere a „băncii centrale a Transnistriei” băncilor comerciale sub formă de „credite lungi”. Cursul actual al rublei este o consecință a faptului că prin intermediul „firmelor căpușă” au fost transferați în ultimii ani în off-shore sute de milioane de dolari”, a declarat Tatiana Kirova.

Tiraspolul vede o salvare în reluarea livrărilor de energie electrică

Așteptările privind faptul că încheierea contractului privind livrarea energiei electrice dintre Centrala de la Cuciurgan și autoritățile de la Chișinău va soluționa criza valutară din regiune sunt zădarnice. Autorul argumentează această poziție privind faptul că furnizorul a obținut doar 70% din segmentul privind exporturile de energie electrică, Republica Moldova procurând în acest an 30% din necesar din Ucraina, ceea ce înseamnă că intrările de valută în regiune vor fi mai mici decât erau anul trecut.

Potrivit autorului analizei, devalorizarea rublei transnistrene va duce la scăderea nivelului de trai al populației și la creșterea inflației, iar cei avantajați de acest lucru vor fi companiile care exportă pe piața din Rusia. În același timp, cei care au luate credite în dolari le va fi aproape imposibil să le ramburseze, de aceea „banca centrală a Transnistriei” a cerut băncilor care aceste împrumuturi să fie restructurate, adică să fie prelungite termenele de achitare.

Menționăm că puterea neconstituțională de la Tiraspol a decis naționalizarea a două bănci care vor ajunge în proprietatea Eksimbank, bancă aflată sub controlului administrației din regiune. Astfel, potrivit mold-street.com, în Transnistria vor activa trei bănci, dintre care două sunt controlate de instituțiile nerecunoscute care guvernează regiunea, Eksimbank și Sberbank, precum și Agroprombank, care aparține holdingului Sheriff, companie care a susținut instituirea actualului regim în frunte cu Vadim Krasnoselski.

1 Comment

  1. Pingback:Ce a provocat devalorizarea rublei transnistrene. Sute de milioane de dolari au dispărut din bănci | Moldova 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.