Meniu Închide

Știrile dimineții: Planurile Ministerului Sănătății și dilema privind paturile din spitale

Ministerul Sănătății preconizează să înființeze în Chișinău cel mai mare spital care a fost vreodată, cu peste 2.200 de paturi. Acestea sunt planurile Ministerului Sănătății care a anunțat că va începe reformarea sistemului spitalicesc fără să fi făcut însă un studiu de fezabilitate, care ar conține explicații referitor la modelele propuse de comasare, în special pentru Municipiul Chișinău. Publicația Sănătate Info a făcut o retrospectivă a modului în care funcționează spitalele în alte state și  punctează că eficiența și sustenabilitatea unui spital nu ține neapărat de volumul instituției, adică un spital mai mare nu înseamnă neapărat eficiență mai mare.

Dacă nu este calculată corect necesitatea pentru un anumit serviciu medical, atunci există riscul de supra-utilizare a acestuia. Astfel, un număr exagerat de paturi într-un spital enorm ar crește cheltuielile și ar putea fi un pericol chiar și pentru pacienți, deoarece s-ar putea alege cu diverse infecții.

Averile lui Dorin Chirtoacă, Iurie Chirinciuc, Ilan Șor sau Eduard Grama au fost trecute în reviste de către publicația Timpul. Astfel, potrivit declarațiilor privind venituri și proprietăți, pe lângă casa de la Colonița a cărei valoare cadastrală este 560.000 de lei, primarul și-a procurat, prin contract de investiții, un apartament de 90 metri pătrați la un preț de 600.000 de lei. De asemenea, Dorin Chirtoacă mai are un automobil de marca BMW care ar costa 96.000 de lei. Chirinciuc, de exemplu, deține clădiri în valoare de peste 3 milioane de lei, terenuri de aproape 2 milioane de lei, o mașină de aproape un milion de lei și bani în bancă.

Mulți copii din Republica Moldova nu au parte de o vacanță de vară în adevăratul sens al cuvântului. De obicei, ei au grijă de animalele domestice, merg pe câmp unde prășesc de rând cu părinţii sau fac alte munci pe lângă casă. Potrivit statisticilor, doar unul dintre şase copii are posibilitate să meargă într-o tabără de odihnă, la mare sau în excursii, scrie publika.md. Vara aceasta, în cele peste 76 de tabere din ţară, au posibiitatea să se odihnească doar 50.000 de elevi, din numărul total de 320.000.

Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite au semnat două acorduri bilaterale de promovare și protecție reciprocă a investițiilor, precum și de evitare a dublei impuneri şi de prevenire a evaziunii fiscale, transmite Radio Chișinău. Documentele au fost semnate de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur și de către ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Emiratelor Arabe Unite, Şeicul Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, aflat în vizită la Chișinău. Cei doi oficiali au discutat despre dialogul politic bilateral, dar și despre dezvoltarea cooperării economice și comerciale.

Potrivit premierului Filip, în 2016, Moldova a primit o asistenţă de 440 milioane euro, cu 30% mai mare faţă de anul 2015, dar cu 5% mai mică decât în 2012 şi 2014, arată datele oficiale. În același timp, se pare că 20% din bani trec pe lângă Guvern, iar cota acestora în PIB a ajuns în 2016 la circa 7%, scrie Argumentul. Cei mai mari parteneri de dezvoltare ai ţării rămân Uniunea Europeană, Banca Mondială, România, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, SUA şi Agenţiile ONU.

Tinerii critici de teatru din Republica Moldova pot participa la o instruire inedită în Slovacia. Asociația Divadelna Nitra anunță apel deschis pentru tineri și îi invită să participe la o rezidență a criticilor de teatru care va dura 7 zile și se va desfășura sub îndrumarea lui Patrice Pavis din Franța și Thomas Irmer din Germania în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Divadelna Nitra 2017. Data limită pentru înscriere este 31 iulie 2017, notează diez.md.

Banca Naţională a stabilit un curs oficial de 20 de lei și 70 de bani pentru un euro. Cotaţia dolarului american a crescut cu trei bani şi este de 18 lei şi 17 bani.

Astăzi, vemea va fi caldă în toată ţara, iar termometrele vor indica până la 33 de grade celsius. În nord, izolat, vor cădea ploi cu descărcări electrice.

4 Comments

  1. Grecu

    Aceast dilemă mai persistă încă cu părere de rău, mai ales condițiile, de asta trebuie să și facem reforma în medicină, să echipeze spitalele cu utilaje moderne șo destul de echipate! Care va fi folosul să ținem 100 de spitale,dar nici unul dotat cu ce trebuie.

  2. andrei

    În multe țări europene instituțiile superioare de profil sunt în subordinea ministerelor , așa este cu mult mai eficient! Iar Moldova dacă vrea să se dezvolte, trebuie și ea să meargă pe această cale!

  3. Arcadie

    Reforma sistemului de sanatate era necesara deja demult, pacat ca precedentele guvernari nu s-au preocupat de astfel de intrebari. Acum nu era sa ne confruntam deja cu atitea probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.