Meniu Închide

Rușii se plâng că limba rusă nu mai încape în Chișinău

Etnicii ruși cer introducerea patronimicului în actele de identitate ale Republicii Moldova și se plâng că le este refuzat acest drept în tribunalele din Chișinău, iar limba rusă nu mai este respectată între Prut și Nistru.

sputnik

Dreptul cetățenilor de a vorbi în limba rusă este limitat și a ajuns la o situație îngrijorătoare, apreciază Mihail Sidorov, conducătorul Centrului Informațional-Analitic pentru Drepturile Omului pe lângă Consiliul de Coordonare a Comunităților Ruse din Moldova. În cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul agenției Sputnik, Sidorov a afirmat că printre cele mai grave încălcări se numără drepturile privind educarea copiilor și accesul la informație în limba rusă. Sidorov a mai spus că autoritățile ignoră aceste probleme și nu întreprind măsuri corespunzătoare în privința înlăturării lor. Reprezentantul comunității ruse a precizat că problemele respective au fost expuse într-o rezoluție specială pe care intenționează s-o discute cu spicherul Parlamentului Andrian Candu și șeful Guvernului, Pavel Filip.

Lipsa patronimicului

Sidorov s-a arătat nemulțumit de legea potrivit căreia au fost anulate prevederile precedente privind utilizarea patronomicului în actele de identitate. El a menționat că anterior au funcționat norme potrivit cărora cetățenii puteau să includă, la dorință, numele, prenumele în trei limbi: engleză, română și rusă. El a spus că la inițiativa Guvernului, în anul 2012, aceste posibilități au fost scoase. El crede că excluderea posibilității de a utiliza patronomicul în actele oficiale încalcă drepturile la un milion de cetățeni din Moldova.

Sidorov a aspus că ei au avut un precedent când cetățenii cu ajutorul ombudsmanului s-au adresat în instanța privind utilizarea patronomicului în acte și prima instanță le-a oferit câștig de cauză. Ulterior, ei au pierdut acest dosar la Curtea de Apel. El susține că ei sunt gata să caute dreptate în instanțele internaționale. Sidorov a mai spus că în Moldova se încalcă drepturile minorităților etnice sub aspectul accesului la informație publică în limba de circulație interetnică din partea funcționarilor publici. În acest sens, Sidorov susține că în Chișinău le se încalcă drepturile la circa 40% din locuitori, vorbitori de limbă rusă.

Cartea europeană a limbilor minoritare

Rectorul universității slavone din Chișinau pledează pentru ratificarea Cartei europene a limbilor minoritare. În cadrul conferinței de la Sputnik, Tatiana Mleciko, rectorul universității slavone, a pledat pentru ratificarea cât mai urgentă a Cartei europene a limbilor minoritare de către Parlamentul Republicii Moldova. Mleciko a declarat că acest tratat este prielnic pentru a asigura buna funcționare a legislației în privința respectării drepturilor minorităților de a vorbi în limba de comunicare interetnică pe teritoriul Moldovei.

4 Comments

  1. Gigi Raducan

    Voi ..rusofonii.!..cand va anumarati amulti cu 3 , de at-i ajuns la 40% ?,ca la ultimul recensamant erati 18% cu ucainienii si bulgari .. Respectati limba de stat a RMoldova. si constitutiai ! Pt voi se poate sa aveti drepturi!!! dar Romanii care s-au mascut si locuiesc an Trnsnistria , sunt amenintati si siliti sa anvete an limba rusa ! iar liceele Romanesti sunt amenintate cu anchiderea!

  2. Vlad

    O initiativa ruseasca buna, salutabila. Nici o schimbare de epoca nu decurge cu acalmie, si orice initiativa extrem de enervanta a acestor aschii imperiale arogante se incadreaza, pe de o parte, in sablonul tranzitiei de la o epoca la alta, pe de alta parte — grabeste aceasta tranzitie.

    Personal le urez mult tupeu si aroganta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.