Meniu Închide

Inflația reduce valoarea banilor obținuți din dobânzile depozitelor bancare

Inflația mai mare decât dobânda acordată de bănci reduc din valoarea câștigurilor pe care le obțin lună moldovenii de pe urma depozitelor bancare. Majoritatea băncilor au oferit în iunie dobânzi mai mici la depozite față de cât este rata inflației. Chiar dacă vor obține o sumă mai mare decât cea depozitată, moldovenii vor putea cumpăra mai puține produse sau mărfuri cu acești bani.

Băncile moldovenești au pe pagina web aplicații care permit să calculezi câți bani vei obține din depozit. Folosind aceste platforme am comparat suma orientativă pe care o poate primi un cetățean care-și deschide un depozit de 100.000 de lei sau aproximativ 5.000 de euro. Majoritatea băncilor propun o dobândă de 6% anual ceea ce înseamnă că un asemenea depozit va aduce în buzunarul deponentului 6000 de lei după un an. Din această sumă trebuie scăzute cheltuielile cu deschiderea și întreținerea contului sau alte comisioane bancare pentru a afla suma finală care rămâne deponentului.

Băncile nu pot oferi dobânzi mai mari

Contactat de moldNova.eu, expertul IDIS Viitorul, Sergiu Gaibu a declarat că băncile nu pot oferi dobânzi mai mari deoarece pe piață este suficientă lichiditate, iar cererea și oferta este cea care echilibrează piața. Expertul ne-a comunicat că în țările civilizate este dezvoltată piața de capital și, astfel, există alternative pentru câștiguri mai mari, însă în Republica Moldova acest sector este subdezvoltat.

Expertul a confirmat că în cazul unei rate a dobânzii pentru depozite de 6% și a unei inflații de peste 7%, valoarea sumelor calculate suplimentar la cea a depozitelor bancare scade din cauza reducerii puterii de cumpărare, însă, oricum este mai păgubos ca moldovenii să-și păstreze economiile în casă. Potrivit lui Gaibu, este mai bine să ții banii în bancă și datorită securității. În plus, depinde de obiectivele fiecărui cetățean în parte. Dacă o persoană dorește să achiziționeze un imobil și nu are toți banii, atunci e avantajos să depui banii la bancă, deoarece prețurile la imobile sunt în ușoară scădere”, a precizat reprezentantul IDIS Viitorul.

Câștigul este diminuat din cauza inflației

Dumitru Pîntea, economist în domeniul bancar din cadrul Centrului Analitic „Expert-Grup”, a spus că atunci când inflația este mai mare decât dobânda oferită de bancă, valoarea câștigului obținut datorită ratei dobânzii la depozite este diminuată din cauza scumpirilor. Termenul economic pentru această situație este „dobândă real negativă.” „Acest scenariu este valabil în cazul în care rata inflației este mai mare decât dobânda pe tot parcursul anului. De exemplu, inflația este în prezent de 7,3%, dar ar putea ca până la sfârșitul anului să coboare la 3%”, a explicat expertul.

„În cazul Republicii Moldova multe depozite au un termen de până la un an. De exemplu, persoanele juridice au depozite cu termenul de două-trei sau șase luni și o dobândă de 2-3% pe an. Aceste companii au de pierdut efectiv în cazul unei inflații de peste 7%” a declarat Dumitru Pîntea.

Valoarea totală a depozitelor în băncile moldoveneșt cu dobândă și la vedere era, în iunie curent, de 31,17 miliarde lei în cazul celor depuse în monedă națională și de 25 miliarde de lei în cazul celor păstrate în valută.

1 Comment

  1. Pingback:Valoarea banilor obținuți din dobânzile depozitelor bancare se reduce din cauza inflației | Presa Independentă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.