Meniu Închide

Revoluția oamenilor de artă de la Chișinău

Studenții Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice din Chișinău au înscenat o revoluție prin care au încercat să își exprime nemulțumirile față de conducerea țării. Tinerii au pus față în față poporul mințit și președintele țării.

Foto Sandu Tarlev
FOTO: Sandu Tarlev

Cum arată o revoluție înscenată

În curtea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, pe o cupolă improvizată stau așezate fotografii de la revoluțiile de la Donbass și Chișinău. În mijlocul curții pe un tron, un actor citește niște manifeste cu voce tare. În fața academiei, un grup de actori zombați cu fețele palide și părul zburlit se mișcă lent și repetă unul după altul acelaș lucru. De la Balcon apare un personaj care se bâlbâie și spune un discurs fără sens. Niște clowni jonglează pe niște butoaie de metal. Agitație mare, actorii fluieră se urcă pe poarta academiei și strigă în cor „Jos guvernarea”. Așa i-am surprins protestând pe oamenii de artă.

Foto Sandu Tarlev.
FOTO: Sandu Tarlev.

Iurie Matei, scenograful instalației teatrale spune că ideea acestui decor a pornit de la tema revoluțiilor. El povestește că scenografia pe care a pregătit-o pentru instalația teatrală îl reprezintă. „De fapt eu cred că noi o să facem un spectacol integral, decorul pe care eu l-am conceput vorbește despre existența omului de artă și despre situațiile prin care și eu am trecut. În momentul când nu te supui poate să-ți fie tăiat capul”, spune scenograful.

Scenograful Iurie Matei. Foto Sandu Tarlev
Scenograful Iurie Matei FOTO: Sandu Tarlev

„Revoluțiile ” furate de oligarhi

Angelina Roșca, unul dintre autorii ideii de revoluție reciclată, îmi povestește că instațația teatrală este bazată pe realitate și abordează probleme de actualitate. „Am ales să facem revoluții reciclate pentru că de fapt mesajul este că toate revoluțiile sunt furate, iar poporul necăjit ajunge la o condiție când demarează un protest pentru a-și îmbunătăți situația. Oamenii își pun viața la bătaie, riscă, se aventurează, iar roadele revoluției sunt furate de oligarhi și elementele corupte”, crede Angelina Roșca. Criticul de teatru zice că înafară de tema revoluțiilor s-a dorit și accentuarea stării precare în care se află instituția de învățământ. Ea zice că Republica Moldova cultura este pe ultimul loc.

Angelina Roșca, foto Sandu Tarlev.
Angelina Roșca FOTO: Sandu Tarlev.

„Președintele” dă salam poporului

În timp ce ”Președintele” vorbește de la balcon, poporul începe să se revolte. ”Președintele” scoate un salam și pe o funie îl coboară în mâinile cetățenilor care, flămânzi, încep să înfulece și să uite de revoluție.

Foto Sandu Tarlev.
FOTO: Sandu Tarlev.

Actorul care a interpretat rolul președintelui spune că a fost o experiență interesantă și s-a simțit foarte încrezător. „Jucând rolul meu mi-am dat seama că nu este atât de greu să fii președinte. Consider că ceea ce noi am arătat ne vizeză pe toți. Chiar și faptul că cei de la conducere mereu ne amăgesc cu vorbe goale. Eu cred că noi putem schimba ceva în țara asta, dar asta depinde de fiecare om în parte”, spune Artiom Perciun.

În perioada alegerilor plouă cu distincții de „Artist al Poporului”

Organizatorii afirmă că nu au dorit să se bazeze doar pe politic și de asta au adus exemple și din cultură. „Ne-am gândit să facem și niște distincții de stat pe niște hârtiuțe pe care să le aruncăm de la balcon. Așa cu de fapt se înâmplă în perioada de alegeri, plouă cu distincții de „Artist al Poporului”, afirmă Angelina Roșca.

Șefa Direcției Arte de la Ministerul Culturii, Aliona Strâmbeanu, menționează că instalația teatrală i s-a părut foarte reușită. „ Îmi place că se abordează niște teme din actualitatea noastră imediată. Este o parodie foarte reușită la tot ce se întâmplă în societatea nostră legată de revoluții. Studenții au prins foarte bine firul, în special discursurile președintelui și consider că ceea ce nu se întâmplă în teatrele noastre am văzut aici într-o manieră foarte îndrăzneață”, a spus Aliona Strîmbeanu.

Aliona Strâmbeanu. Foto Sandu Tarlev.
Aliona Strâmbeanu FOTO: Sandu Tarlev.

Spectatorii s-au regăsit în spectacol

Organizatorii arată că au dorit ca spectacolul să aibă un impact asupra publicului. De aceea actorii au interacționat cu publicul direct, iar spectatorii au fost serviți cu salam, cremvurști și bomboane. „Eu tot timpul am fost la protestele organizate și consider că revoluția de astăzi este o copie a realității. Totul este fără sens se dansează, se protestează, se mănâncă, exact ca în Piața Marii Adunări Naționale”, a menționat Roman Malai, unul dintre spectatori.

Foto Sandu Tarlev.
FOTO: Sandu Tarlev.

Spectatorii spun că ceea ce a fost prezentat de fapt ne reprezintă pe noi ca popor, iar unii dintre ei chiar s-au regăsit „Mi-a plăcut tematica fiindcă în Republica Moldova se întâmplă exact ceea ce au arătat actorii. Mie foarte mult mi-a plăcut cum a fost arătat poporul nostru care este ca o turmă de oi, iar președintele care nu știe ce să spună seamănă foarte mult cu ceea ce avem noi la conduce” a declarat Irina Busuioc.

Instalația teatrală a fost organizată în cadrul Galei spectacolelor AMTAP cu suprijinul Teatrului Național de Operă și Balet.

academia-de-arte-2

academia-de-arte-3

academia-de-arte-4

academia-de-arte-6

academia-de-arte-10

academia-de-arte-11

academia-de-arte-12

academia-de-arte-17

academia-de-arte-19

academia-de-arte-21

academia-de-arte-25

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.