Meniu Închide

La 82 de ani, brodează cu mărgele fără ochelari adevărate opere de artă

La cei 82 de ani împliniți, Maria Alexandrov din Chișinău brodează cu mărgele adevărate opere de artă. Mărgică lângă mărgică, toate le coase cu grijă ca nu cumva să dea greș. ,,E suficient una să n-o coși unde trebuie și se strică tot farmecul”, ne spune mătușa Maria.

Maria Alexandrov, de 82 de ani, brodează cu mărgele fără ochelari FOTO: Galina Munteanu

 A trăit o viață plină de greutăți și neajunsuri. ,,Așa au fost vremurile atunci”, ne spune femeia. Toată viața a muncit la fermă, iar de banii câștigați a crescut și educat două fete. Nici foametea și nici războiul nu au lăsat-o fără dragostea de viață și față de arta frumosului, chiar dacă uneori sufletul îi plângea de durere.

Viața plină de greutăți nu a doborât-o

Trecută de 80 de ani, puterile au mai lăsat-o, nu însă și talentul deosebit de a coase cu mărgele. La cei 82 de ani împliniți, Maria Alexandrov pune ață în ac, coase cu mărgele, citește și privește televizorul, toate fără ochelari. „Am niște ochi foarte sănătoși. Îi seamăn mamei. Ea la noi nu a purtat ochelari, chiar dacă era deja în vârstă”, ne spune secretul ,,tinereții” ochilor ei Maria Alexandrov.

Zeci de lucrări cusute cu dragoste

Pasiunea pentru broderia cu mărgele a apărut după ce a ajuns la pensie. Nu prea iubea să iasă cu vecinele în curte la plimbare, dar se refugia în ungherul ei unde își alina sufletul … cu mărgelușe.

Până acum, femeia are cusute cu mărgele zeci de lucrări care o fac să se simtă mândră de ceea ce face. Dedică acestei pasiuni câte șapte sau opt ore pe zi. Icoane, flori, animale – toate le putem găsi în impresionanta colecție a bătrânei. O lucrare îi fură de la câteva zile până la câteva săptămâni, în funcție de complexitatea modelului și dimensiune.

Câteva dintre lucrările Mariei Alexandrov FOTO: Galina Munteanu

„Luni, marți, sâmbăta și duminică nu cos. Ajunge și trei zile din săptămână. Asta este alinarea mea la vârsta pe care o am. O lucrare îmi ia mult timp, în funcție de cât este de complicată, dar asta nu mă obosește să renunț la lucrările frumoase. Din contra, mă provoacă și mai mult. Este greu pentru că trebuie să știi locul la fiecare mărgelușă. Una nu o pui la locul ei și se duce de râpă toată lucrarea”, ne spune femeia.

Milioane de mărgele au trecut prin mâinile ei

Femeia reușește, cu succes, să îmbine gustul pentru frumos cu îndemânarea și talentul, dând unei bucăți de pânză o imagine care bucură ochiul și sufletul. Prin mâinile sale dibace au trecut milioane de mărgelușe, care au fost așezate frumos la locul cuvenit. Niciun fir de ață nu i-a scapăt nesăbuit, toate își au locul. Mătușa Maria reușește să facă lucrări atractivei pentru cei tineri, precum și elemente florale stilizate. Odaia unde locuiește femeia pare un colț de rai, un muzeu cu lucrări inedite. Ori unde nu ai întoarce capul dai într-o lucrare, una mai frumoasă decât alta. „Cei care știu că brodez, când vin să mă vadă mă întreabă ce am reușit să fac nou. E ceva frumos, dar migălos. Trebuie să ai multă răbdare pentru asta. Eu o am”, mai spune bătrâna.

Își dorește sănătate și putere pentru a coase alte lucrări

Chiar dacă alții care la fel brodează cu mărgele și-au transformat talentul în afaceri și fac bani grei din asta, pentru că o lucrare de acest gen poate costa și până la cinci mii de lei, Maria Alexandrov ne spune că a ajuns la vârsta când banul nu mai contează pentru ea, ci doar sănătatea, liniștea și bucuria de a-l face pe cel de alături fericit. Are în palmares zeci de lucrări și nu poate spune care din ele îi este sau i-a fost cea mai dragă. Pe toate le-a cusut cu cea mai mare dragoste și pentru toate a oferit multă stăruință. „La vârsta asta nu-mi mai doresc decât sănătate, putere de a coase și alte lucrări frumoase care să bucure nu doar inima mea, dar și a copiilor, a celor care le vor primi în dar. Toate aceste lucrări le cos din sufletul meu pentru a bucura sufletul celor apropiați, să mă pomenească când nu voi mai fi printre ei”, a spus cu blândețe în glas femeia.

1 Comment

  1. Pingback:La 82 de ani, o chișinăuiancă brodează cu mărgele fără ochelari: „Am niște ochi foarte sănătoși, îi seamăn mamei” | Unica.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.