Starea lucrurilor la Nistru este mult mai calmă decât cea prezentată în presă, mai ales în presa rusă și cea de la Tiraspol. Viața în satele de pe malul râului, folosit drept hotar de regiunea separatistă Transnistria, decurge într-un ritm obișnuit. Pe oameni îi deranjează declarațiile acuzatoare ale lui Dmitri Rogozin, dar și exercițiile militare ale ostașilor transnistreni, însă consideră că nici politicienii, nici jurnaliștii nu trebuie să sperie populația cu conflicte militare.
În ultimul timp s-au întețit evenimentele și declarațiile care vizează situația de la râul Nistru. Mai întâi, vicepremierul de la Kremlin Dmitri Rogozin a declarat că Republica Moldova se pregătește de război cu ajutorul americanilor și românilor, iar interzicerea sa pe teritoriul Moldovei nu va rămâne fără sancțiuni din partea Federației Ruse. Ulterior, soldații transnistreni, alături de cei ruși, au efectuat exerciții militare pe Nistru, imitând „cucerirea cu succes a malului drept”.
În acest context, am telefonat câțiva primari din satele de pe Nistru pentru a afla de la ei care e de fapt starea de lucruri în regiune. Primarii nu se grăbesc să tragă concluzii nechibzuite și îndeamnă mass-media și politicienii să fie calmi pentru a nu crea panică în societate.
Rogozin nu-i sperie pe moldoveni
Edilii pe care i-am telefonat se arată liniștiți, nu iau în serios declarațiile lui Rogozin și cred că pe Nistru nu se poate repeta iarăși un conflict militar. „Rogozin face declarații explozive, dar de cele mai multe ori acestea rămân doar declarații. E bine să așteptăm o declarație oficială din partea Rusiei. Rogozin este o persoană supusă Rusiei, dar adesea face declarații personale care nu tot timpul aduc și niște repercusiuni. E prematur să stăm într-o poziție de speriați. Poziția Guvernului nostru este una corectă. Nu cred că este atât de gravă declararea unei persoane non-grata, chiar dacă este cu funcție de răspundere, mai ales atunci când se încalcă niște norme diplomatice și de conduită. Rogozin în cazul dat le-a încălcat, încercând să facă niște acțiuni fără a preîntâmpina Ministerul de Externe din Moldova”, spune Rodica Rusu, primar de Telița, raionul Anenii Noi.
Sperietoarea oficialului rus se bazează pe așa-numita intenție a americanilor de a construi o „bază militară” în localitatea Bulboaca, din raionul Anenii Noi, care se află la câțiva kilometri de regiunea transnistreană. Chiar dacă Ministerul Apărări de la Chișinău a negat aceste informații, precum a negat-o însuși președintele socialist, Igor Dodon, după ce a inspectat poligonul de la Bulboaca, Rogozin nu a renunțat la declarațiile sale, preluate la greu de presa rusă și cea de la Tiraspol.
„Să nu punem mare preț pe această fluturare a lor de forță”
În ceea ce privește exercițiile militare cu blindate pe Nistru, acestea au fost calificate ca acțiuni ilegale. Deși nu sunt o noutate, operațiunile nu-i sperie pe moldovenii aflați de partea cealaltă a Nistrului. „Ei în fiecare an fac asemenea exerciții militare. Din păcate, ei nu anunță autoritățile din Republica Moldova. Este important să nu speriem populația, deoarece se poate ajunge la tensiuni între două maluri. Până acum le făceau mai departe de Nistru, dar acum le-au făcut chiar la mal de Nistru, în zona Bender-Varnița, cu scopul de a produce un pic de panică. Chiar nu trebuie să punem mare preț pe această fluturare a lor de forță. Este o încercare tactică a Transnistriei de a demonstra că ar avea o putere sau că ar avea un cuvânt de spus în politica dintre Moldova și Rusia, dar nu este așa și nu trebuie să facem panică”, consideră Rodica Rusu, primarul satului Telița.
Primarul satului Coșnița, situat în stânga Nistrului, crede că la Chișinău se face mai multă gâlceavă decât este în Zonda de Securitate. „Pe noi nu ne afectează. Noi suntem în stânga Nistrului, dar aceste acțiuni se desfășoară mai departe de zona noastră. Este prea mult interes și zarvă din partea mass-media. Cu cât mai mult se promovează lucrurile respective cu atât mai agresivă devine populația. Exact așa și în anul 1992, cu cât mai multă zarvă a făcut presa, cu atât mai tare s-a dezvoltat conflictul”, crede Alexei Gafeli, primarul satului Coșnița, raionul Dubăsari.
„Ce să facă Rogozin aici?”
La Nistru este liniște și pace, ne asigură și Dumitru Vâsovschi, primar de Cioburciu, raionul Ștefan Vodă. „Cetățenii trec Nistrul dintr-o parte-n alta. Nu-s probleme. Merg în ospeție”, precizează și Mihail Gotornicean din satul Lalova, raionul Rezina. Acesta speră că oamenii nu vor avea de suferit din cauza declarațiilor vicepremierului rus.
Primarul din Cosăuți, raionul Soroca, este de acord cu decizia Guvernului de a-l declara pe Rogozin persoană indizerabilă în Republica Moldova. „Rusia ne-a ținut de hățuri cât timp am fost în Uniunea Sovietică, iar de când suntem stat independent tot încearcă să ne dirijeze. Noi nu le suflăm în borș rușilor, dar continuăm parcursul european. Europa, SUA și Rusia luptă între ele și nu știu care e mai mare și mai tare. Lupta mare și interesele sunt între Rusia și SUA, iar noi ca cei mai mici suferim”, explică primarul Mihai Gâtlan.
În raionul Șoldănești oamenii sunt la fel de liniștiți. „De ce să se amestece Rogozin în chestiile astea? Ce să facă el aici? Eu socot că nu poate face ceva rău, dar mintea lui nu o poți citi. La noi e liniște. Nu se aude niciun scandal”, încheie Valeriu Cerici, primarul satului Vadul Rașcov.