Zinaida Julea, Vitalie Dani, Ansamblul JOC, Smiley, Holograf și Andrew Rayel vor face atmosferă în Piața Marii Adunări Naționale în ziua de 27 august, Ziua Independenței Republicii Moldova. Pentru a distra publicul, autoritățile au mai inclus în programul manifestațiilor o paradă a costumului popular, un recital al fraților Advahov, dar și al lui Valy Boghean care va interpreta „cântece de dor și dragoste”. „Un program suculent”, comentează actorul Boris Cremene, pe când scenograful și pictorul Iurie Matei recunoaște că parcă ar „fi vrut altceva”.
Marcarea a 26 de ani de independență va începe inevitabil cu depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, după care oficialii vor depune flori și la Complexul Memorial „Eternitate”. Potrivit programului afișat de Ministerul Culturii vor urma marșuri și melodii de sărbătoare cu elemente coregrafice executate de Fanfara Trupelor de Carabinieri după care 60 de copii vor interpreta faimoasa compoziție a lui Eugen Doga, „Maria Mirabela”. Între 10.15 și 10.30 prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, va ține un discurs pe scena din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Abia după discursul lui Filip sărbătoarea va începe în mod oficial.
Zinaida Julea și Smiley urcă pe aceeași scenă
Cei care vor alege să sărbătorească Ziua Independenței țării în centrul Capitalei îi vor asculta pe membrii Orchestrei Fraților Advahov, vor urmări 20 de colective artistice de amatori din țară care vor prezenta varietatea costumului popular și vor admira măiestria dansatorilor din Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „Joc”. Vor mai cânta Igor Rusu, Mihai Ciobanu, Zinaida Julea, Surorile Osoianu, Igor Cuciuc, dar și Valy Boghean sau Geta Burlacu. Totodată, formația Freedom’s Boombox din SUA a fost invitată pentru a intepreta hituri internaționale. Adevăratul show va începe însă seara atunci când în centrul Chișinăului va evolua trupa Holograf din România, urmată de Smiley și DJ-ul moldovean Andrew Rayel. Autoritățile promit și un spectacol de lumini la miezul nopții. Toată veselia se va încheia în jur de 01.00 noaptea.
„Mai bine se duceau la bustul lui Mihai Eminescu”
Scenograful și pictorul Iurie Matei se arată nedumerit de faptul că autoritățile vor depune flori la Complexul Memorial „Eternitate”. „Mai bine se duceau la bustul lui Mihai Eminescu și depuneau flori”, spune artistul plastic. „În rest, avem de toate”, adaugă Matei care recunoaște însă că programul nu-i creat pentru sufletul său și că lipsesc activități sau recitaluri care i-ar putea atrage pe adolescenți.
„S-au gândit la întreaga paletă, deși eu nu văd unde s-ar putea duce cineva de 14 ani. Trebuia un program și pentru copiii de la 12 la 18 ani. Au și ei niște trupe preferate. În general, mie nu-mi plac genul acesta de manifestări care se aseamănă cu o cumetrie Parcă aș vrea altceva. Aș vrea să ies la 08.30 din casă și să stau în centru până la 01.00 noaptea”, mărturisește Iurie Matei.
Scenograful ajunge la concluzia că va merge să vadă trupa Holograf și să asculte ceva de Smiley. „La recitalurile acestea două vin și eu!”, punctează acesta.
Un program suculent și generos
Programul pregătit pentru Ziua Independenței este unul foarte complex, suculent, generos și cu un format exatraordinar pentru manifestații de stradă, crede actorul Boris Cremene. Acesta se arată îngrijorat că expunerea exagerată a compozițiilor lui Eugen Doga ar putea să-i facă mai mult rău maestrului decât bine. „Aș face o mică remarcă democratică. Există în engleză un termen care definește publicitatea excesivă. Atunci când promovezi foarte mult un om începi să-l omori, de fapt. Să ne amintim că avem compozitori foarte importanți. De exemplu, Tudor Chiriac, care s-ar preta pentru o asemenea manifestație întrucât lucrarea sa „Miorița” (poem pentru voce, orgă, clopote și bandă magnetică) este înscrisă în patrimoniul UNESCO. Nu trebuie să uităm de acești oameni”, spune Cremene. Într-adevăr, Tribuna Internațională a Compozitorilor din cadrul UNESCO a inclus creația „Miorița” printre cele mai bune10 lucrări ale lumii în anul 1986. „În rest sunt încântat. Voi savura programul stabilit pentru 27 august. Îmi place întocmeala”, adaugă Boris Cremene.
Complexul eternitatea este o opera sovietica si ca atare trebuie daramat