Meniu Închide

România este principalul furnizor de motorină și benzină în Moldova

Automobilele și tractoarele moldovenilor circulă cu motorină românească fără ca șoferii măcar să bănuiască acest lucru. Percepția generală că Federația Rusă este principalul furnizor de combustibil pentru Republica Moldova este demontată de rapoartele Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE).

Dacă analizăm piața de benzină, motorină și gaze lichefiate, observăm că de mai mulți ani România este principalul furnizor de benzină și motorină, iar Rusia deține supremanția doar în livrările de gaz lichefiat. Din cele 240.000 tone de motorină „arsă” de moldoveni, 190.000 tone a provenit din România, conform datelor ANRE pentru primele 6 luni ale anului.

România reprezintă principalul furnizor de produse petroliere, deținând din totalul importurilor o cotă de 96,3% la benzină și 77,2% la motorină. Această tendință se explică prin prezența pe piața autohtonă a companiilor petroliere care dețin rafinării proprii în statul vecin și distanța mică ce permite importul pe cale rutieră la costuri relativ mici, este menționat în raportul ANRE.

Același raport ANRE mai arată că în 2017 Republica Moldova a importat motorină în proporție de 18,9% din  Federația Rusă, 2% din Belarus, 1,8% din Bulgaria.

România – furnizor de motorină

România (culoare roșie pe grafic) a fost principalul furnizor de combustibil diesel pentru Republica Moldova de-a lungul anilor. Importurile au crescut an de an, de la o cotă de 42% în 2010 la un maxim de 81% în 2014 . Graficul ne demonstrează că Ucraina a dispărut subit din lista țărilor din care Republica Moldova importă motorină. Dacă în 2010, Ucraina deținea peste 30% din cotă, atunci în 2012 practic a fost eliminată de pe piață. Republica Belarus, Bulgaria sau Israel figurează și ele printre statele care livrează motorină Republicii Moldova, însă în cantități mai mici, de la 2 până la 7-8 procente anual.

Expertul în energetică Sergiu Tofilat a explicat pentru moldNova.eu că dispariția bruscă a Ucrainei din topul țărilor care livrează motorină Republicii Moldova are la bază închiderea unei rafinării care era una din principalale surse de unde se aproviozionau companiile moldovenești. Acest lucru i-a determinat pe mulți să se reorienteze spre alți producători de combustibil.

Rușii și-au distrus singuri afacerile

Federația Rusă deține o cotă importantă în lista țărilor din care Republica Moldova importă motorină. Totuși, în anul 2014 observăm o diminuare drastică a importurilor din acest stat. Referitor la declinul înregistrat de Federația Rusă în 2014, expertul în energetică crede că a fost distrusă infrastructura de transport în urma conflicului iscat între Rusia și Ucraina în acel an. Tofilat a afirmat că din 2015 vedem o revigorare a importurilor din Rusia, deoarece infrastructura a fost refăcută prin alte zone, care ocolesc regiunile conflictuale din Ucraina.

Tofilat a mai menționat că piața produselor petroliere din Republica Moldova nu este liberă.

„Declarativ statul spune că vrea să ne ducă în Uniunea Europeană, unde prețurile se formează liber, pe bază de concurență. În realitatea ANRE aplică metode sovietice, prin care reglementează și impune prețuri care nu sunt transparente. În prezent prețul la benzină și motorină este anunțat o dată la 2 săptămâni în baza cotațiilor Platts, dar acestea nu sunt disponibile liber pentru publicul larg pentru a fi verficate de experți” – Sergiu Tofilat, expert în energetică.

În Republica Moldova există 34 de companii care au dreptul să importe benzină și motorină și 90 de companii care pot vinde benzină și motorină la stațiile de alimentare. În total în Moldova sunt 645 de stații de alimentare, prin intermediul cărora s-au vândut 358.000 tone de produse petroliere în primele 6 luni ale anului 2017. Motorina ocupă 70% din totalul combustibililor utilizați în Republica Moldova, benzina A95 – 20%, iar gazul lichefiat ocupă 9% din piață.

3 Comments

  1. Sergiu Tofilat

    Din 2012 practic nu mai importăm motorină din Ucraina. În martie 2012 s-a închis rafinăria din Lisichansk (regiunea Lugansk), alte 4 erau deja închise, mai rămăsese doar una. Ulterior în 2014 a început conflictul din Donbass.

  2. Pingback:Prahova transformă Prutul în râu intern - Românism Românism Prahova transformă Prutul în râu intern - Românism | Basarabia e România – rețea de socializare – UNIRE

  3. Pingback:România, principalul furnizor de motorină și benzină în Republica Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.