Viceprimarul municipiului Chișinău Vlad Coteț nu este primul funcționar al Primăriei aflat în vizorul Centrului Național Anticorupție (CNA). Numai în anul 2015 au fost pornite 21 de cauze penale, iar în acest an CNA a inițiat deja alte nouă cauze penale pentru abuz de serviciu, prejudicierea bugetului sau pentru corupere pasivă și activă. Anul trecut, niște funcționari au încercat chiar să falsifice un proces-verbal din anul 1991.
Cu trei săptămâni în urmă, pe 25 mai, CNA a anunțat despre reținerea mai multor funcționari de la Primăria Capitalei, printre care viceprimarul Vlad Coteț și arhitectul adjunct Radu Blaj. Aceștia sunt bănuiți că ar fi cerut mită pentru urgentarea perfectării actelor pentru privatizarea mai multor spații, pentru schimbarea destinației terenurilor, dar și pentru recepția finală a unor construcții.
Reacția lui Chirtoacă: Noi am cerut investigațiile
La ședința din 30 mai a Primăriei, edilul Capitalei, Dorin Chirtoacă, a fost întrebat ce crede despre faptele de corupție de care sunt bănuiți subalternii săi. Acesta a răspuns că, de fapt, Primăria a solicitat, inclusiv în scris, ca ofițerii să identifice corupții din instituție.
Dorin Chirtoacă: „Acum câțiva ani am depus demersuri la Procuratură, la CNA, la alte servicii ale statului pentru a fi făcute investigații vizavi de actele de corupție în cadrul administrației publice locale. De atunci, de acum câțiva ani, asemenea investigații au loc potrivit modalităților operative de investigare la diferite perioade de timp, prin modalități diferite etc. Se întâmplă să cunosc exact cine este avut în vizor, s-ar putea să nu fi știut cine este investigat ș.a.m.d. Dar cert este că instituția Primăriei a solicitat de ani de zile, în scris inclusiv, oficial, structurilor specializate ale statului să facă asemenea investigații”.
Câte sesizări a depus Chirtoacă la CNA
Am solicitat Primăriei Chișinăului să ne spună câte astfel de sesizări au fost făcute, spre exemplu, în ultimii 2 ani, respectiv câte răspunsuri a primit de la Procuratură sau CNA. Instituția s-a eschivat de la răspuns, ascunzându-se după argumentul potrivit cărora această informație – adică numărul sesizărilor – ar fi confidențială. „Potrivit prevederilor art. 212 al Codului de procedură penală, materialele cauzei penale beneficiază de confidentialitate și nu pot fi făcute publice. Această restricție este stipulată inclusiv în vederea neadmiterii incălcării prezumției de nevinovăție. În acest sens, informația solicitată poate fi acordată doar de către Procuratura Anticoruptie și Centrul Național Anticorupție”, se menționează în scrisoarea semnată de viceprimarul Nistor Grozavu.
În schimb, de la CNA ni s-a declarat că instituția este sesizată de mai multe ori însă majoritatea interpelărilor vin din partea consilierilor municipali, a șefilor de direcție etc. și doar două sunt din partea primarului Dorin Chirtoacă – ambele primite pe 22 februarie. Astfel, în anul 2015 au fost depuse 26 de sesizări, iar de la începutul acestui an – 11.
Domeniile urbanism și funciar, cu cei mai mulți funcționari bănuiți de corupție
Potrivit datelor furnizate de CNA pentru „moldNova”, în anul 2015 și în primele 5 luni ale anului 2016 au fost pornite 30 de cauze penale în care sunt implicați funcționari ai Primăriei municipiului Chișinău sau ale structurilor acesteia. Vom preciza că cele mai multe încălcări depistate de ofițerii anticorupție se fac în domeniile urbanismului și cel funciar și cadastral, funcționarii fiind deseori bănuiți de depășirea atribuțiilor de serviciu sau de prejudicierea bugetului public.
De la începutul acestui an CNA a inițiat nouă cauze penale. Cel mai cunoscut caz a fost cel al șefului Direcției autorizare și disciplină în construcție, Vasile Olaru, și a specialistului principal Tamara Frăsineanu care sunt bănuiți de corupere pasivă. Aceștia ar fi acceptat sistematic bunuri ce nu li se cuvin pentru a grăbi îndeplinirea unor acțiuni în exercitarea funcției lor.
A urmat o cauză penală pornită pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către persoane publice din cadrul Primăriei mun. Chişinău la eliberarea autorizaţiei de funcţionare a unităţilor de comerţ şi alimentaţie publică a unei gherete din str. Armenească colţ cu str. Mitropolit Varlaam, pe numele SRL „Carilia”.
Tot în acest an, șefi din cadrul Direcției generale Transport Public și Căi de Comunicații din cadrul Primăriei ar fi abuzat de funcția lor, în complicitate cu șefii ÎCS „Utiltrans Construct”, atunci când au decis executarea lucrărilor de construcţie a drumului de acces din sectorul Ciocana spre satul Humuleşti. O altă cauză penală a fost pornită pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu comis de către „factorii de decizie ai Primăriei mun. Chişinău” care au eliberat certificatul de urbanism pentru proiectare SRL „ABC Gurmandis” în lipsa avizelor necesare şi contrar Regulamentului local de urbanism al oraşului Chişinău, precizează CNA.
De asemenea, de la începutul acestui an a mai fost pornită câte o cauză penală care vizează funcționari care ar fi protejat și camuflat încălcări comise la construirea blocului locativ din str-la Lvov 87, 89 soldate cu urmări grave cauzate intereselor publice; care și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu în cazul repartizării terenului cu suprafaţa de 6,63 ha amplasat pe adresa Tăbăcăria Veche 23 din Capitală și persoane publice care ar fi perfectat şi aprobat planul de amplasare a imobilului SRL „Gheliopoli” pe terenul municipal în lipsa deciziei Consiliului Municipal. Totodată, vom aminti despre dosarul în care e vizat Iurie Ursu, fostul director al Serviciului Piscicol, care și-ar fi însușit peste 1 milion de lei din cadrul Primăriei Chișinău, bani de la realizarea permiselor de pescuit.
Rute municipale de autobuz, transmise agenților privați
În anul 2015 CNA a inițiat 21 de cauze penale privind persoanele publice din administrația Chișinăului. Una din aceste cauze vizează încălcările comise de-a lungul a 8 ani de zile, în perioada 2000-2008, de către șefi ai organului cadastral teritorial Chișinău și a Primăriei mun. Chișinău în procesul eliberării documentelor cu date denaturate. Acestea erau ulterior puse la baza înregistrării dreptului de proprietate asupra unor bunuri imobile formate noi, cu numerele cadastrale ale unor bunuri care nu mai existau în natură. Ofițerii anticorupție au constatat că acest lucru a provocat daune considerabile unei persoane fizice, soldate cu urmări grave.
În februarie 2015, CNA a depistat persoane cu funcție decizională din cadrul Parcului Urban de Autobuze care în perioada 2010-2014 ar fi transmis spre deservire și adminsitrare mai multe rute municipale de autobuz unor firme private. Este vorba despre rutele nr. 10, 23 și 28.
Certificate de urbanism ilegale
În luna martie 2015, CNA a constatat că „factorii de decizie din cadrul Primăriei mun. Chișinău” au cauzat daune intereselor publice atunci când în 2012 și 2013 au eliberat un certificat de urbanism și o autorizație de construcție pentru ridicarea unor blocuri locative în complex cu obiective de menire social-culturală și parcare auto pe un teren ce aparținea altei firme. Este vorba despre un teren din strada Bogdan Voievod, care în realitate era transmis în arendă către SRL „Cand Vas” în scopul reamplasării parcării din str. N. Testimițeanu 29/5.
Un alt certificat de urbanism a fost emis în anul 2014 de către persoane publice din cadrul Direcției generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare din cadrul Primăriei cu depășirea atribuțiilor de serviciu. CNA a inițiat o cauză penală în temeiul articolului 328 alin.(1) din Codul penal (Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu).
În vizorul CNA au ajuns și funcționari din Primăria Durlești a municipiului Chișinău. Aceștia ar fi eliberat certificatul de urbanism și autorizația de construcție pentru apariția unei stații de alimentare cu produse petroliere și spălătorie auto de pe str. Tudor Vladimirescu, 55 din or. Durlești, într-o zonă locativă și cu un regim special, contrar prevederilor Planului Urbanistic General.
Prejudiciu de 18 milioane de lei
O altă cauză penală a fost pornită când ofițerii anticorupție au identificat că Primăria ar fi prejudiciat bugetul municipal cu aproape 18 milioane de lei. Potrivit CNA, prejudiciul a fost cauzat, deoarece în perioada 2012-2014 au fost încheiate mai multe tranzacții de împăcare de către șefi ai Primăriei
Pe 6 aprilie 2015, în vizor au intrat membri ai comisiei de privatizare din cadrul CMC. În procesul de privatizare a imobilului situat în mun. Chișinău, str. Dimo, nr.17/2, ap.6, aceștia au săvârșit infracțiunea de neglijență în serviciu, prin faptul că nu au verificat veridicitatea actelor prezentate de către beneficiar, precizează CNA.
A ascuns actele și cerea 1000 de euro
În perioada decembrie 2014-ianuarie 2015, specialistul principal din cadrul Direcției funciare a CMC, Inga Frăsineac, din interes material, a ascuns cererea prin care administratorul SC „Nicplotean” SRL își anunța intenția de a cumpăra terenul aferent imobilului din proprietatea sa. Frăsineac ar fi pretins 1000 de euro în momentul în care documentul se afla la executare. Aceasta nu mai lucrează în prezent în cadrul Primăriei.
În mai 2015, CNA a pregătit și un dosar în privința acțiunilor ilegale ale unui grup de persoane bine determinat din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, care de comun acord cu factorii de decizie ai ÎM „Exdrupo”, sistematic săvârșesc abateri de la normele legale. Nu cunoaștem despre cine e vorba, însă scopul lor era de a-și însuși bani publici prin aplicarea documentelor publice cu un conținut denaturat. Iar o altă cauză penală, pornită pe 11 iunie 2015, vizează „neglijența în serviciu comisă pe parcursul anului 2014 de către factorii de decizie din cadrul CMC”.
Administrațiile de la Durlești, Băcioi și Colonița au încălcat legea
Reprezentanții administrației de la Durlești s-au mai remarcat o dată în anul 2015, când ofițerii anticorupție au descoperit că în anul 2012 aceștia au introdus date vădit false în titlul de autentificare a dreptului deținătorului unui teren din str. Budăi,6.
Șefi din cadrul primăriei com. Bacioi a mun. Chișinău au înstrăinat un teren aflat la balanța comunei fără a organiza o licitație publică, după care au atribuit fraudulos dreptul de proprietate. Pe 15 iulie, CNA a pornit cauza penală. Iar persoane publice din cadrul Primăriei satului Colonița a mun. Chișinău au abuzat de funcția lor, încheind tranzacții de împăcare ilegale cu un locuitor. Primăria i-a cedat acestuia cinci imobile care în realitate aparțineau cotaților din satul Colonița, membri ai Asociației Gospodăriilor Țărănești „Colonița”.
Au falsificat un proces-verbal din 1991 și altul din 1992
În luna iulie din 2015, CNA a inițiat alte două cauze penale. În prima erau bănuite persoane publice din cadrul Primăriei Capitalei care, în complicitate cu anumiți judecători, își depășeau atribuțiile de serviciu pentru ca un locuitor al orașului să pună mâna pe un lot de pământ de pe str. Calea Ieșilor.
O altă cauză este despre decizia autorităților locale de a da în arendă pentru 5 ani un teren unui agent economic pentru ca acesta să-și termine construcția complexului locativ pe o suprafață mai mare decât cea atribuită inițial. Ofițerii anticorupție au constatat că acest lucru a adus prejudicii deosebit de mari intereselor publice.
Pe 10 august 2015, CNA a stabilit că persoane publice din cadrul Primăriei mun. Chișinău, OCT Chișinău și Preturii sectorului Centru au fost implicate în inspectarea casei de locuit din str. Vasile Alecsandri 57. Fără a avea temei legal, aceștia au autorizat demolarea, construcția și recepția finală fictivă a imobilului.
Încălcările depistate nu se opresc însă aici. Pe 1 septembrie 2015 cauza penală inițiată de CNA arată că funcționari publici au falsificat acte publice. Este vorba despre procesul-verbal al Comitetului executiv Bubuieci al sovietului sătesc de deputați ai poporului din 20 decembrie 1991 și procesului-verbal nr.5 al ședinței Consiliului comunei Bubuieci din mun. Chișinău din 26 decembrie 1992.
La sfârșitul anului trecut, oamenii legii i-au identificat pe șefii Direcției generale locativ-comunale și amenajare din cadrul Primăriei care, în comun acord cu alte persoane nestabilite, au organizat și desfășurat licitația cu privire la achiziționarea elementelor destinate terenurilor de joacă pentru copii.
Precizăm că CNA nu deține o statistică privind numărul persoanelor reținute din cadrul unei anumite instituții, multe dintre fiind eliberate ulterior de instanța de judecată. Totuși, unele dintre dosarele amintite se află deja în judecată, iar altele – încă în procedură de examinare.
Pestele de le cap se strica ,dar cu parere de rau se curata de la coada
Pingback:Știrile dimineții: Britanicii șochează Europa - moldNova