Meniu Închide

Știrile dimineții: Ce este Laundromatul azer și ce legături are cu Republica Moldova

Autoritățile din Azerbaidjan au folosit numele unor companii din Marea Britanie pentru a spăla 2,9 miliarde de dolari, în perioada 2012-2014. Două dintre aceste companii au fost implicate și în Laundromatul moldovenesc.

Banii spălați de autoritățile azere au fost folosiți pentru a determina politicienii europeni să facă lobby în favoarea Azerbaidjanului în fața instituțiilor Uniunii Europene și să blocheze rezoluțiile venite din partea UE privind acțiunile de încălcare a drepturilor omului din fosta republică sovietică, explică mold-street.com.

Piața stomatologică din Moldova e un haos cu profit. Nimeni nu-și asumă malpraxisul și nimeni nu verifică activitatea cabinetelor private de stomatologie, decât dacă pacienții se plâng la autoritatea de profil, iar cererea este examinată de comisia de specialitate în domeniul stomatologiei. Comisia are trei membri și verifică activitatea cabinetelor doar când sunt sesizați, scrie Sănătate Info. Astfel, orice persoană care vrea să-și trateze problemele cu dantura și mai ales dacă apelează la un implant dentar trebuie să verifice dacă medicul stomatolog are studii în domeniul chirurgiei oro-maxilo-faciale sau a celei dento-alveolare, să întrebe dacă implanturile dentare sunt certificate în Moldova, ca să se convingă de calitatea acestora și să ceară întocmirea unui contract informat între el și medic, în care sunt prevăzute particularitățile intervenției, dar și complicațiile care pot apărea.

Dmitri Konstantinov, fostul președinte al Adunării Populare a Găgăuziei în perioada 2012-2016, a fost reținut pentru 72 de ore pentru că a lovit un băiat de 7 ani în timp ce acesta traversa drumul. Potrivit Poliției, accidentul a avut loc în după-amiaza zilei de 4 septembrie, pe strada Eliberării din Comrat. Minorul a fost dus inconștient la secția de terapie intensivă și se află în stare gravă, scrie Timpul.

Moldovenii care au desfăşurat o activitate temporară de muncă în Turcia vor putea beneficia de pensie pentru limita de vârstă din acest stat și de alte prestaţii sociale. Printre acestea se numără: indem­nizaţiile de maternitate, ajutoarele de şomaj, indem­nizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă, pensiile și indemnizațiile de dizabilitate, ajutoarele de deces, pensiile de urmaş. Toate acestea datorită unui proiect de lege pentru ratificarea Acordului în domeniul se­curităţii sociale dintre Republica Moldova şi Tur­cia care fost aprobat recent de membrii Guvernului, scrie Vocea Poporului.

Procurorii au anunțat că au reținut șapte persoane implicate în cazul morții lui Andrei Brăguță, reținut de polițiști și maltratat chiar din prima zi, când a ajuns la Inspectoratul de poliție Ciocana. Procurorii spun că tânărul ar fi fost bătut de colegii de celulă fără ca polițiștii să intervină și să-l apere. Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru maltratare, dar și pentru că tânărul ar fi fost ținut în condiții inumane în celulă, scrie protv.md.

Șeful Inspectoratului Naţional de Probaţiune şi reprezentanţii a doi agenţi economici au fost reţinuţi de procurori şi ofiţerii CNA într-un dosar de abuz de serviciu, transmite Unimedia. Aceștia sunt bănuiţi că ar fi participat la trucarea unor licitaţii publice în mod concertat, iar în urma acestora au fost achiziţionate echipamente electronice de monitorizare a persoanelor aflate sub supraveghere judiciară.

Republica Moldova este una dintre țările care importă lemn din Belarus și anume din zona pădurilor afectate de catastrofa de la Cernobîl. Deşi ar putea conţine cantităţi mari de cesiu şi stronţiu, metale radioactive care ar afecta grav sănătatea oamenilor, țara noastră nu-și face probleme că ar putea pune în pericol viața moldovenilor care vor cumpăra „lemn radioactiv”, scrie Ziarul de Gardă. „Avem cherestea importată din Ivano-Frankivsk, Ucraina, şi din Gomel (una dintre cele mai afectate radioactiv regiuni din Belarus, n.r.). Avem toate actele şi certificatele în regulă”, a povestit un agent economic din Republica Moldova despre importul de lemn.

Un student aflat la studii în Capitală cheltuiește aproximativ 10.000 de lei lunar. Potrivit tinerilor, cei mai mulţi bani sunt plătiţi pentru chirie, servicii comunale, dar şi pe produse alimentare. Cu toate acestea, unii preferă să vină la universitate cu propriile maşini şi să se distreze pe cinste în cluburile de noapte. Cele mai mari cheltuieli le suportă studenţii care stau în chirie. Potrivit lor, aceştia au nevoie de până la 10.000 de lei în fiecare lună, scrie publika.md.

Un cutremur cu magnitudinea de 3.3 pe scara Richter s-a produs în Zona seismica Vrancea în seara zilei de 4 septembrie, la ora 22.59. Cutremurului s-a produs la adâncimea de 118 km, informează Timpul.

Banca Națională a Moldovei a stabilit, pentru astăzi, un curs oficial de schimb de 21,19 lei pentru un euro și 17,79 de lei pentru un dolar.

Cer variabil și maxime de până la +23 de grade Celsius se așteaptă astăzi în țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.