Meniu Închide

Krasnoselski visează să ajungă la New York

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, visează ca regiunea din stânga Nistrului să obțină același statul în cadrul Organizației Națiunilor Unite precum Vatican sau Palestina. Acesta a avut pe 6 septembrie o întrevedere cu cei 43 „parlamentari” de la Tiraspol unde și-a prezentat ideea. Ședința de pe 6 septembrie a așa-numitului parlament transnistrean (Verhovnîi Sovet) a fost organizată pentru a deschide sesiunea de toamnă a acestuia.

Vadim Krasnoselski la tribună așa numitului legislativ de la Tiraspol Sursă foto

Krasnoselski a declarat în așa numitul legislativ transnistrean că își dorește obținerea unui statut special pentru Transnistria în cadrul Organizației Națiunilor Unite. Acesta a propus deputaților transnistreni să pregătească un demers comun pe care să-l trimită la New York.

„Acesta va fi un pas către recunoașterea independenței. În practica internațională există astfel de exemple. Unul dintre ele e Palestina, care are statul special în cadrul Organizației Națiunilor Unite. Chiar dacă nu a fost recunoscută de toate statele lumii, sunt destule care au făcut acest lucru. O astfel de solicitare este cât se poate de legitimă. Noi existăm de 27 de ani. Aici locuiesc 500.000 de oameni de diferite naționalități. Nici unul din ei nu este reprezentat în cadrul ONU. Această organizație unește popoarele, nu statele”, a declarat în limba rusă Vadim Krasnoselski.

Liderul separatist a informat „deputații” că „executivul” de la Tiraspol pregătește deja documentele necesare.

„Poporul multinațional transnistrean” nu vrea post vamal

Autoproclamatul lider le-a mai spus aleșilor transnistreni că a remis Federației Ruse o solicitare prin care să fie discutate în cadrul ONU „acțiunile unilaterale de blocare a poporului multinațional transnistrean de către Moldova”. Această declarație Krasnoselski a făcut-o cu referință la instalarea postului vamal comun moldo-ucrainean de la Cugiurcan și la faptul că se întârzie desfășurarea întâlnirilor în formatul 5+2.

De fapt, Palestina a obținut statut de observator (în engleză – „non-member observer state” – n.n.), fără a fi stat membru ONU, în 2012. Organizația de Eliberarea a Palestinei a fost recunoscută de Adunarea Generală a ONU în 1974 și tot de atunci a obținut statutul de observator non-statal. Adică un reprezentant al palestinienilor are dreptul să participe încă din 1974 la Adunările Generale ONU. Palestina este recunoscută ca stat independent de aproximativ 100 de state și regiuni. De fapt, state cu statul de observator în cadrul ONU sunt doar Vatican și Palestina, restul observatorilor sunt zeci de organizații internaționale precum Comunitatea Stalor Independente, Consiliul Europei etc.

Transnistria nu este recunoscută ca stat de nici o altă țară în afară de alte trei regiuni separatiste (Abhazia, Osetia de Sud și Nagorno-Karabah).

Cine poate deveni observator ONU

Pentru a deveni observator în cadrul Organizației Națiunilor Unite, guvernul statului respectiv trebuie să depună o cerere în adresa Secretarului General ONU. Cererea este examinată inițial de către Consiliul de Securitate al ONU format din 15 state. Pentru obținerea statutului de țară observator trebuie să voteze minim nouă state din cele 15 membre ale Consiliului. O altă condiție obligatorie este ca nici o țară să nu-și folosescă dreptul de veto. Adică decizia trebuie susținută unanim de către SUA, Federația Rusă, China, Franța și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. După ce este obținut acest vot, urmează votul în Adunarea Generală ONU, unde decizia are nevoie de susținerea a două treimi din cele 193 de state. Sediul Națiunilor Unite se află în New York, SUA.

Autoritățile de la Chișinău n-au reacționat la declarațiile făcute de cei de la Tiraspol. Se știe însă că Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova optează pentru reîntregirea țării cu oferirea unui statut juridic special regiunii din stânga Nistrului – idee susținută și de Uniunea Europeană. La rândul său, șeful statului, Igor Dodon, susținut de Partidul Socialiștilor optează pentru federalizarea țării, lucru prevăzut în programele lor electorale.


UPDATE: Autorităţile de la Kiev au criticat solicitarea administraţiei de la Tiraspol de a obţine statutul de observator în cadrul ONU şi au anunţat că se vor opune, deoarece regiunea nu poate fi privită separat de Republica Moldova, anunță agenția Moldpres. Deputatul din blocul lui Petro Poroșenko, Irina Friz, preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate naţională şi apărare, a specificat într-o postare pe o reţea de socializare că Transnistria nu poate exista separat de Republica Moldova. „În condițiile unei crize profunde a sistemului de drept internațional, ca rezultat al agresiunilor armate, al anexărilor, al nihilismului suveranității și celui al respectului unor state față de altele, este imposibilă acordarea unor statute speciale unor regiuni separatiste, care de facto sunt regiuni ocupate”, a menţionat Friz.


Vă invităm să ne urmăriți pe Facebook și pe Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.