Meniu Închide

Procuraturile specializate – începutul sfârșitului pentru corupție?

Guvernul

În Republica Moldova urmează să fie formate două procuraturi specializate în contracararea corupției și combaterea crimei organizate. După ce Legea cu privire la organizarea şi funcţionarea celor două structuri a fost aprobată de Guvern, documentul urmează să fie supus votului în Parlament.

Crearea unui sistem de justiție independent

Noul proiect de lege are drept scop crearea a două procuraturi specializate și a unui sistem de justiție independent, echitabil, eficient şi transparent. Cele două instituții se vor numi Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Potrivit noii legi, procuraturile specializate vor avea buget separat și o organigramă distinctă cu împuterniciri speciale.

Guvernul Filip a aprobat proeictul legii privind procuraturile specializate în ședința din 15 iunie 2016 FOTO Sandu Tarlev
Guvernul Filip a aprobat proeictul legii privind procuraturile specializate în ședința din 15 iunie 2016 FOTO Sandu Tarlev

Centru de comandă va face mai eficientă munca procurorilor

Mai nou, în aceste procuraturi va exista un centru de comandă unde vor fi încadrați ofițerii de urmărire penală și ofițeri de investigații. Conform organigramei, vor activa maxim 50 de procurori, 40 de consultanți ai acestora, 31 de ofițeri de urmărire penală şi de investigații, zece specialiști şi șapte angajați în structura personalului tehnic și administrativ.

„Acest proiect asigură toate resursele necesare pentru o activitate mai eficientă a procurorilor. Datorită centrului de comandă, procurorii vor avea mai mulți oameni care li se vor subordona”, menționează Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Cui se vor subordona procurorii

Sediile procuraturilor vor fi localizate în municipiul Chișinău, cu oficii teritoriale sau reprezentanţe în teritoriu, ce vor fi aprobate de către Procuratura Generală. Procurorii din cadrul celor două instituții vor fi independenţi procesual, fiind conduși de procurorul-şef. Ofițerii de urmărire penală, cei de investigații și specialiștii vor fi selectați de către procurorul-şef și detașați de la alte instituții pe o perioadă de 5 ani.

„Un alt element important este subordonarea. Procurorul-șef al instituției specializate se va subordona doar procurorului-general. El va avea bugetul propriu și persoane care i se vor subordona doar lui. De asemenea, prin acest proiect ne-am propus să ne debarasam de influența asupra procurorilor. Până acum era mult mai ușor ca un ministru să influiențeze un procuror obișnuit, dar mult mai greu este să controlezi un procuror care are în spate un centru de comandă unic și independent”, a mai adăugat Gribincea, care a participat la elaborarea acestui document.

Îngrijorări: Reforma ar putea fi blocată din interior

Expertul este de părere că îngustarea domeniilor va spori profesionalismul acuzatorilor de stat. Organizarea internă însă ar putea da peste cap toate prognozele optimiste pe care le generează noua lege. Recent, șeful Delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat că există îngrijorări că reforma va fi blocată din interior.

„Adoptarea Legii Procuraturii nu este de ajuns. Există îngrijorarea în societate și printre partenerii externi că această reformă ar putea fi compomisă de factori de rezistență interni. Este un aspect crucial. Dacă această reformă nu va fi implementată, alte reforme nici nu-și au rostul, pentru că nu vor putea fi implementate integral”, declara Tapiola în cadrul unui eveniment public.

Îngrijorările că legea ar putea să nu funcționeze așa cum trebuie au fost generate și de constatările unui studiu al Consiliului Europei, pubicat în aprilie, care relevă că una dintre principalele probleme cu care se confruntă Procuratura este corupția.

„Corupția în Moldova rămâne una dintre principalele impedimente în calea dezvoltării socio-economice durabile. Chiar dacă au fost puse în aplicare cele mai multe dintre ingredientele formale ale unei arhitecturi solide anticorupție, inclusiv cadrul instituțional și legislativ, rămân încă să fie abordate o serie de provocări majore”, a afirmat reprezentanta rezidentă adjunctă a PNUD în Moldova, Narine Sahakyan, citată de BizLaw.md.

Instituirea procuraturilor specializate este prevăzută în Strategia de reformare a sectorului justiției pentru anii 2011-2016 și a Concepției reformării Procuraturii. Acţiunea se încadrează în măsurile prevăzute în Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

4 Comments

  1. Mihaiela

    Se crează un sistem de justiție independent, prin separarea prin specializare a procuraturii anticoruptie, astfel nu se vor permite abuzuri si cercetare si judecarea unui caz de aceiasi procurori

    • Victoria

      Crezi ca asta e masura de lupta cu coruptia? Judecatorii oricum o sa ramina corupti. Cred ca e nevoie de pedeapsa mai dura pentru incalcari. Ceea ce fac ei acum o sa aduca doar transparenta in sistem.

  2. Daniel

    Ideea de la început pare a avea un scop nobil. Mai ales că corespunde unor standarte europene, astfel eficacitatea acesteia nu se mai pune sub semnu întrebării..Important acuma este de aplicat noile schimbări, la acest capitol va fi oliacă de muncit, dar cred că se merită…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.