Meniu Închide

Un moldovean din Franța își caută cu disperare mama. „Vreau să-i spun mulțumesc”

Abandonat la naștere în Spitalul Raionul Orhei și imediat adoptat de către o familie din Republica Moldova, un bărbat de 47 de ani, stabilit în orașul Marsilia din Franța, își caută mama naturală. Bărbatul vrea s-o vadă pe femeia care i-a dat viață și să-i spună mulțumesc. Autoritățile din țara noastră susțin că mama adevărată poate fi găsită doar cu ajutorul Judecătoriei sau a Curții de Apel Chișinău.

Foto simbol

Era elev prin clasa a IV-a când a aflat că a fost abandonat de mama biologică, iar părinții care-l creșteau erau adoptivi. „Am auzit vorbind două femei în sat că sunt înfiat. Mama a început să plângă, iar tata a mi-a zis să nu-i cred pe toți proștii, mai ales că am de toate, sunt singur la părinți, îmi rămâne casa etc. Ulterior, am găsit un certificat de abandon. Documentul l-am ascuns în buzunarul unei haine pe care o îmbrăca tata, dar când am căutat nu l-am mai găsit”, își amintește S.C. (bărbatul dorește să-i păstrăm anonimatul).

Își caută mama în fiecare casă

A învățat meseria de lemnar, iar în anul 1993 a emigrat în Franța. Dorința de a-și găsi rădăcinile i-a venit atunci când l-a întrebat cineva de ce nu-și caută mama naturală? Căutarea mamei biologice s-a dovedit a fi fără niciun rezultat după 6 ani de cercetări. După ce a citit articolul „Drama copiilor părăsiți. Frica și prejudecățile influențează abandonul din Republica Moldova”, bărbatul a telefonat la redacția moldNova.eu cu speranța că-l putem ajuta să-și ducă „călătoria” ambiguă până la final.

S.C. s-a născut la 25 iulie 1970 în raionul Orhei. Bărbatul a spus că părinții adoptivi sunt morți. Chiar dacă nu are certificatul de abandon, S.C. susține că-și amintește exact datele personale despre femeia care l-ar fi născut. „Femeia se numește Tamara Voloceai Ion, născută la 15 ianuarie 1948, în satul Dobrușa din raionul Șoldănești. Am fost în satul Dobrușa, am întrebat de Tamara și Ion Voloceai, dar primarul și un bătrân mi-au spus că așa oameni nu au fost și nici nu există în satul lor”, afirmă S.C.

De ce vrea să-și găsească mama

În fiecare an vine acasă, pentru că-i place Moldova. În ultimii 6 ani, atunci când revine la baștină, o caută pe mama biologică. „Am fost la Oficiul Stării Civile din Orhei, dar mi-au spus că nu pot să-mi elibereze actele, deoarece au fost cazuri când persoanele abandonate și-au găsit mama naturală și-o șantajau. Am căutat într-o bază de date a cetățenilor Republicii Moldova și am găsit aproximativ 15 persoane care poartă numele Voloceai în raionul Cahul. Am căutat-o în satele Manta și Colibași din raionul Cahul, dar nu am găsit nimic. M-am gândit să găsesc rudele ei. Totuși, cineva m-a născut pe lumea asta și am dreptul să aflu cine m-a născut?”, se întreabă bărbatul.

Bărbatul menționează că nu o urăște pe femeia care i-a dat viață, dar vrea să o vadă, pur și simplu. „Eu doresc s-o văd. Nu am ciudă. Dacă vrea să vorbească cu mine atunci las să vorbească. Dacă nu vrea să vorbească atunci măcar să o văd. Nu o învinuiesc deloc pe fosta mamă. Vreau să-i spun mulțumesc că mai purtat până la naștere în burta matale”, explică S.C. motivul pentru care-și caută mama biologică.

Cum poate să-și găsească mama?

Deznodământul persoanelor care au fost abandonate în copilărie capătă nuanțe diferite, în funcție de povestea de viață a fiecăruia. Cazul bărbatului din povestirea noastră e unul mai complicat, deoarece au trecut mulți ani de la abandon. În căutarea unei soluții pentru S.C., am telefonat la Spitalul Raional Orhei, acolo unde a fost născut bărbatul. „Documentele și fișele medicale se păstrează 25 de ani în spital, iar după asta se trimit în arhiva oficiului de stare civilă din Moldova”, confirmă Andrei Stratulat, specialist comunicare în cadrul Spitatului Raional Orhei.

Tot de la Spitalul Raional Orhei am aflat că, de fapt, bărbatul nici nu are dreptul să obțină actele de abandon și adopție, dar mai ales cele care dezvăluie date personale despre mama naturală. „Noi așa informație nu dăm absolut la nimeni, deoarece este confidențială. Informații oferim doar la cererea organelor de drept. El are documente pe alt nume. Noi nu știm dacă este el sau nu. Să se adreseze la un avocat care poate trimite interpelări la starea civilă, secția de pașapoarte etc. Direct lui niciodată, nimeni, nu-i va da un răspuns, deoarece sunt date cu caracter personal”, precizează Andrei Stratulat de la Spitalul Raional Orhei.

La rândul său, avocatul Octavian Cazac recomandă să apeleze la serviciile unui detectiv. „Să angajeze un detectiv care face cercetări. Teoretic ar putea să angajeze și un avocat, dar e mai puțin specific pentru lucrul avocaților”, consideră avocatul Cazac. Precizăm că detectivii, dar și avocații din Republica Moldova pot fi găsiți la rubrica „Registrul licențelor” pe site-ul www.licentiere.gov.md.

Drumul spre mama trece prin Judecătorie

Toate drumurile spre mama biologică sunt închise practic fără implicarea instituțiilor juridice din țara noastră. Legislația din Republica Moldova prevede că bărbatul nu poate obține de la Registrul de Stat informații care dezvăluie adopția și identitatea părinților biologici ai adoptatului. Totuși, acesta poate solicita informații despre mama biologică prin instanţa de judecată din raionul Orhei. Dacă bărbatul nu are domiciuliul în Republica Moldova atunci se adresează Curţii de Apel Chişinău să-i autorizeze accesul la informaţiile referitoare la identitatea părinţilor săi, scrie în Legea privind regimul juridic al adopției.

Î.S. „Registru” ne-a comunicat că în cazul copiilor adoptați, așa cum e situația bărbatului din raionul Orhei, Oficiul de Stare Civilă (OSC) nu este în drept să furnizeze informații despre părinții biologici. Persoanele care activează la OSC sunt obligate să păstreze confidenţialitatea informaţiilor obţinute în procesul de adopţie, inclusiv datele de identificare ale părinţilor biologici. În caz contrar, angajații OSC poartă răspundere juridică.

Tot cei de la Î.S. „Registru”, care prin reorganizare a fost transformată în „Agenția Servicii Publice”, ne-au spus că, de fapt, certificat de abandonat nu există în țara nostră. „Mamele care doresc să-și abandoneze copiii în instituțiile medicale după naștere, depun cerere de abandon, însă instituția nu eliberează certificat de abandon”, precizează specialiștii de la Î.S. „Registru”.

Statul român garantează păstrarea confidențialității datelor privind identificarea părinților firești, notează Legea privind regimul juridic al adopției din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.