Meniu Închide

De ce își face Putin bitcoin rusesc?

Ministrul Comunicațiilor de la Moscova Nikolai Nikiforov a anunțat că Rusia va lansa foarte curând cripto-rubla, o monedă electronică bazată pe tehnologia bitcoin, care va fi însă controlată de Banca Națională. Ideea este o inițiativă a președintelui Vladimir Puțin, conform lui Nikiforov, citat de Argumentî i Faktî.

Bitcoin este o convenție susținută de un algoritm și o rețea de computere. Sursa foto

Anunțul, făcut la o întâlnire a lui Nikiforov cu membrii Moscow Capital Club de vineri, este cu atât mai surprinzător cu cât președintele Vladimir Putin s-a declarat recent îngrijorat de existența cripto-monedelor precum bitcoin, care ar putea fi folosite în finanțarea grupărilor teroriste, conform Russia Today. Alte îngrijorări ale președintelui rus față de cripto-monede sunt legate de posibilitatea spălării de fonduri obținute ilegal sau de evaziunea fiscală, ca și de volatilitatea extremă a monedelor virtuale

Cum va arăta bitcoinul rusesc

Nikiforov a oferit doar câteva detalii despre viitoarea monedă virtuală. Cripto-rubla lui Putin nu va putea fi ”extrasă” de utilizatori, ci va fi emisă exclusiv sub controlul băncii naționale. Cripto-rublele vor putea fi schimbate în orice moment cu rublele clasice. Interesante sunt propunerile de impozitare ale noii monede: la momentul schimbului cripto-rublele a căror proveniență nu va putea fi justificată vor fi impozitate cu 13%. Același impozit va fi aplicat și eventualei diferențe de curs dintre cripto-ruble și ruble clasice la momentul conversiei. Acest ultim detaliu indică faptul că va exista o diferență de curs între cripto-ruble și rublele clasice.

Nikolai Nikiforov, ministrul rus al Comunicațiilor. Sursa foto

Ce este și cum funcționează bitcoin

Monedele virtuale actuale par să funcționeze după un model monetar vechi de aproape 2000 de ani care a existat Micronezia în Oceanul Pacific, mai precis în Insulele Yap. Aici moneda denumită raay era constituită din blocuri uriașe de calcar, unele de câteva tone. Acestea erau extrase din insulele vecine Palau și Guam, șlefuite până li se dădea o formă rotundă și găurite în mijloc. Unele dintre aceste pietre ajung la diametrul de 4 metri – ceea ce le face aproape imposibil de mutat. Inovația monedelor raay este dată de faptul că în momentul tranzacției monedele nu sunt mutate fizic, ele rămân lângă locuința primului proprietar – doar ”titlul de proprietate” asupra bolovanului este transmis asupra noului proprietar, întreaga comunitate fiind înștiințată asupra transferului.

Valoarea acestor monezi este dată de dificultatea obținerii lor și este ”acoperită” de investiția necesară extragerii, transportării și prelucrării. Chiar și pentru aceste monede a existat ”inflație” – la sfârșitul secolului al XIX-lea căpitanul american David O`Keefe a importat pe Insulele Yap folosind noi tehnologii mai multe monede raay – însă valoarea acestora a rămas până în prezent mai scăzută decât pentru cele aduse cu metode tradiționale. Pietrele raay sunt considerate mijloace de plată valide până în ziua de azi, mai ales în cadrul tranzacțiilor tradiționale.

Monedă raay din Insulele Yap. Sursa foto

Bitcoin se aseamănă foarte mult cu pietrele raay. Moneda este ”extrasă” de ”mineri” și apoi intră într-un circuit de tipul cerere-ofertă bazat pe schimburi în economia reală – alte monede reale, produse sau servicii. ”Minerii” sunt cei care își pun computerele la dispoziția rețelei de timp ”blockchain” care ține evidența monedelor virtuale existente pe piață și a proprietarilor lor și în același timp se extinde permanent, ceea ce creează noi monede. Algoritmul ”blockchain” generează ”noduri” interconectate care comunică reciproc, extinderea lor ”produce” noi monezi. Numărul de bitcoin este limitat la 21 de milioane și se estimează că va fi atins în jurul anului 2140. În același timp nodurile blockchain asigură faptul că proprietarii și tranzacțiile rămân anonime, întreaga rețea fiind în afara controlului sau garanțiilor vreunui guvern.

Ca și monedele raay, bitcoin nu are o valoare intrinsecă, pur și simplu este vorba de o convenție între utilizatori. În cazul raay ”titlul de proprietate” era garantat de faptul că întreaga comunitate știa cine este proprietarul monedei – ceea ce este posibil în cazul comunităților restrânse. Pentru bitcoin ”titlul de proprietate” este garantat de existența rețelei, inovația fiind adusă de cheile criptografice care asigură anonimizarea tranzacțiilor.

Comparația poate merge și mai departe: valoarea acestui tip de monede (lipsite de garanții guvernamentale sau de baza economică a unui volum de schimburi comerciale) devine schimbătoare în momentul în care intră în economia reală și se supun legilor unui mecanism de tip cerere-ofertă (valoarea crește sau scade în funcție de cât de solicitată este respectiva monedă). Bitcoinul și raay împărtășesc 3 calități care le fac să fie viabile ca monede: sunt greu de obținut, există în număr restrâns și sunt ușor de verificat.

[infobox maintitle=”1 bitcoin = 5.600 $” subtitle=”” bg=”red” color=”black” opacity=”off” space=”20″ link=”no link”]

În același timp bitcoin s-a dovedit în decursul anilor a fi o monedă extrem de volatilă. În 2011, la doi ani de la lansare, bitcoin a sărit de la 0,30$ la 32$, iar în timpul crizei financiare cipriote din 2012-2013 un bitcoin a ajuns la 266$ în aprilie 2013, pentru ca aproape imediat să cadă la 50$. În noiembrie 2013 a urcat surprinzător la 1.242$, iar în august 2014 a scăzut la jumătate. În ianuarie 2015 a urmat o nouă devalorizare a bitcoin, până la 224$. În ianuarie 2017 bitcoin a depășit pentru prima oară uncia de aur, ajungând la 1.238$, cunoscând o creștere accelerată care a dus moneda virtuală la peste 5.600$ în prezent.

Programatorul de 23 de ani care l-a convins pe Putin

Conducerea Rusiei și-a manifestat de mai multe ori îngrijorarea față de bitcoin de-a lungul timpului. Pe de o parte există o mare atracție față de această monedă pe piețele financiare ruse, mai ales după criza financiară din anul 2014. Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Serghei Șvețov a catalogat recent bitcoin drept o schemă piramidală și a anunțat un proiect de interzicere a monedei virtuale în Rusia, deși nu este clar cum ar putea fi implementată o astfel de reglementare (sursa). Pe de altă parte, ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov și-a exprimat opinia că mai degrabă este de dorit reglementarea monedelor virtuale decât interzicerea lor (sursa).

La începutul lunii iunie, președintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu Vitalik Buterin, fondatorul monedei virtuale Ethereum. În cadrul acestei întâlniri Putin s-ar fi declarat un susținător al ideii de creare a unei economii virtuale rusești pe baza tehnologiei blockchain (sursa). Buterin, în vârstă de doar 23 de ani, s-a născut în Rusia și emigrat în Canada.

Și totuși: de ce?

O monedă virtuală rusească sub controlul Băncii Centrale de la Moscova prezintă o serie de avantaje și deschide mai multe oportunități.

  • În primul rând cripto-rubla se înscrie în strategia generală a Moscovei de creare a unei ”bule virtuale” a internetului rusesc, separat total de evoluțiile din restul lumii în cadrul unei încercări de ”ieșire” de sub ceea ce este perceput drept un control al lumii occidentale exercitat asupra lumii virtuale;
  • Încercarea de instituire a unui control asupra exodului banilor din Rusia către bitcoin în condițiile perpetuării crizei financiare rusești declanșată în 2014 și care nu a fost readusă total sub control până în ziua de azi;
  • Crearea de noi venituri la buget prin impozitarea tranzacțiilor cu o cripto-valută controlată guvernamental, impozitarea unor bani de proveniență dubioasă;
  • Taxarea transferurilor realizate către țările de origine de muncitorii imigranți din Rusia proveniți din spațiul ex-sovietic;
  • Deschiderea de oportunități pentru finanțarea unor regimuri secesioniste precum cel din Transnistria, unde banii de la Moscova ajung din ce în ce mai greu după declanșarea războiului din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.