Meniu Închide

Știrile dimineții: Moldova a adus de la Bruxelles confuzii

Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles s-a desfășurat pe un ton pozitiv datorită unui șir de succese politice și diplomatice atinse pe parcursul lui 2017, scrie Denis Cenușă într-un editorial pentru IPN.

Astfel, Bruxelles-ul și-a intensificat relațiile cu Ucraina și Georgia, prin liberalizarea vizelor și intrarea în vigoare a Acordului de Asociere UE-Ucraina, pe de o parte, iar pe de altă parte, UE a reușit chiar în decursul summit-ului să semneze cu Armenia un nou acord – Acordul privind Parteneriatul Extins și Cuprinzător (APEC), creat pe temelia Acordului de Asociere, abandonat de Erevan sub presiunile Rusiei în 2013. „Spre deosebire de celelalte țări ale Parteneriatului Estic, Moldova a rămas mai degrabă în umbră. Or, aparte de Acordul de Asociere intrat în vigoare în 2016, liberalizarea vizelor de 3 ani în urmă (2014) sau Acordul privind Spațiul Aerian Comun din 2012, UE nu a inclus nimic nou referitor la Moldova în Declarația de la Bruxelles a Parteneriatului Estic”, a menționat Cenușă. Acesta a observat că unicele momente prin care Moldova s-a făcut vizibilă au fost confuziile generate de Memorandumul de Înțelegere privind asistența macrofinanciară a UE, semnat pe 23 noiembrie. Doar următoarea zi după summit, Guvernul și Ministerul Finanțelor a clarificat situația în jurul asistenței financiare, parțial acuzând mass-media din țară și neasumându-și nicio responsabilitate pentru comunicarea defectuoasă existentă pe marginea unor dosare europene.

Noi manifestaţii au avut loc duminică seară în Bucureşti şi în oraşe din toată România. Peste 10.000 de oameni au plecat din Piaţa Victoriei în marş spre Parlament, pe drum strângându-se în jur de 25.000 de manifestanţi, transmite Adevarul. Un număr de 42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale au lansat un apel către români să ceară în stradă, duminică, retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

După mai mult de 3 ani de promisiuni ale autorităţilor, lansarea Serviciului unic al apelurilor de urgenţă de model european 112 se mai amână încă o dată. Motivele sunt întârzierele cu crearea sistemului informaţional şi alte activităţi, relatează mold-street.com.

Uniunea Europeană critică noua lege rusă privind presa finanțată din străinătate. Radio Europa Liberă se numără printre cele câteva organizații de presă pe care oficialii ruși le-au avertizat că ar putea fi desemnate agenți străini. Sursa o citează pe Maia Kocijancic, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, care a spus într-o declarație din 26 noiembrie că „legislația este contrară obligațiilor și angajamentelor Rusiei în domeniul drepturilor omului”.

Un fost inspector al Fiscului a devenit adjunctul lui Ilan Șor a Primăria Orhei. Este vorba despre Marina Cravcenco, candidatura căreia a fost propusă de Şor şi votată de majoritatea consilierilor municipali. Până în anul 2016, Marina Cravcenco a activat în calitate de inspector superior în cadrul unei direcții a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. Ca şi alţi conducători de la vârful municipiului Orhei, aceasta locuieşte în Chişinău, transmite Radio Orhei. Sursa amintește că aceasta este a treia candidatură pentru funcția de viceprimar al Orheiului pentru economie, buget și finanțe, după demisiile predecesorilor săi Viorel Dandara și Igor Grigoriev, cel care a condus stafful electoral al lui Ilan Șor în campania electorlaă din 2015.

În 10 luni ale anului curent, întreprinderile de transport feroviar, rutier, fluvial şi aerian au transportat 14 milioane tone de mărfuri, cu 23,2% mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2016. Parcursul mărfurilor în perioada respectivă de timp a totalizat 3 715,2 milioane tone/km, cu 14,3% mai mult comparativ cu aceeași perioadă din anul 2016, transmite TV8.

Astăzi în țară este posibil să plouă, iar temepratura maximă nu va depăși +7 grade Celsius.

Cursul valutar pentru astăzi:

USD – 17,32 lei
EUR – 20,54 lei
UAH – 64 bani
RON – 4,41 lei
RUB – 29 bani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.