Rezervația Naturală „Plaiul Fagului” este în pericol. Deși este o zonă protejată de către stat, plantația de frasini riscă să se usuce din cauza unor insecte dăunătoare care au invadat fondul forestier. Ministerul de profil cere o excepție de la lege pentru a salva aria naturală care se întinde pe o suprafață de 5.600 de hectare.
Temperaturile ridicate și seceta hidrologică care se atestă de câțiva ani în Republica Moldova au favorizat apariția unor insecte care se hrănesc cu frunzele arborilor. Plantația de frasini cuprinde 48% din fondul forestier al Rezervației Naturale „Plaiul Fagului” care se află în raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni. Deși e situată între râurile Nistru și Prut, arborii nu primesc suficientă umezeală, deoarece rezervația naturală se află la înălțime. „Rezervația e la cumpăna apelor, între Nistru și Prut. E un deal, iar apa se scurge din vârf. Uscarea nu depinde de noi, dar de Dumnezeu. Dacă nu sunt ploi, atunci copacii și plantele suferă. Seceta se repetă în fiecare an”, spune Boris Curoș, directorul Rezervației Naturale „Plaiul Fagului”.
Derogarea de la lege, salvarea ariei naturale
Pentru a preveni uscarea arborilor este nevoie ca rezervația naturală să fie stropită cu substanțe chimice, iar acest lucru este interzis prin lege. În acest context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului cere o derogare de la prevederile Legii privind fondul ariilor naturale protejate de stat. „Deja de 3 ani insectele mănâncă frunzele de frasin. Legea nu permite stropirea în rezervație. Cerem să devieze de la lege pentru a ne permite stropirea. Altfel, dacă mai lăsăm un an – se usucă frasinul. Dacă ne permite stropirea, atunci o să prelucrăm toată suprafața rezervației. În anul 2015, nu am stropit 1.000 de hectare care erau în zona strict protejată și lacurile, dar acum insectele s-au răspândit peste tot. Trebuie toată suprafața de prelucrat, chiar de două ori. Avem nevoie de aproximativ 4-5 milioane de lei. Banii vor fi dați din bugetul de stat. Noi nu avem fonduri”, afirmă Boris Curoș.
În Rezervația Naturală „Plaiul Fagului” există plante rare care sunt incluse în Cartea Roșie și animale sălbatice: cerbi nobili, cerbi cu pete, mistreți, bursuci, căprioare și vulpi. „Avem 160 de cerbi. Turiștii pot vedea cerbii la locul de hrană în timpul iernii. Vara e greu de văzut, deoarece pădurea este înverzită. În anii 2010-2013 au trecut lupii care au atacat animalele. Anul ăsta am văzut doar urme de lupi. Până acum nu am pierdut specii de animale și plante rare”, povestește directorul Curoș. În anul 2016, Rezervația Naturală „Plaiul Fagului” a primit 3.000 de turiști interesați de turismul ecologic.
Fagul, în Moldova
Aria naturală este specială datorită arborilor de fag care mai cresc doar în această zonă din țara noastră. Fagii nu au fost afectați de insecte, dar, în schimb, acești arbori au fost afectați de secetă. „A fost secetă ani la rând și fagii s-au uscat. La o adâncime de 6-7 metri în pâmânt, unde sunt rădăcinele fagilor, nu este deloc umezeală. În anul 2014-2015 am tăiat 3.000 de cuburi de lem de fag, deoarece erau uscați. În primul rând s-au uscat fagii brătrâni, care trebuiau scoși, dar i-am lăsat ani la rând, deoarece erau exotici. Am semănat arbori de fagi care acum cresc. Dacă va da Dumnezeu să fie umezeală – o să avem fag în viitor. Răsădim fag în fiecare an”, precizează Boris Curoș.
Ecologistul Alecu Reniță susține că Rezervația Naturală „Plaiul Fagului” este una dintre cele mai bune arii naturale protejate de stat, iar în situații de criză trebuie ajutată natura. „Rezervația nu e degradată. E una dintre ariile naturale bune. Ei acolo au refăcut plantațiile de fag. Când am fost ultima dată la ei – fagii creșteau foarte bine. Trebuie să ajuți natura când sunt epidemii, nu lași lucrurile să decurgă de la sine. Trebuie lichidată problemă, altfel se extinde”, relatează Alecu Reniță.
Dacă Guvernul va aproba proiectul, atunci acesta urmează să fie votat în Parlament. Lucrările sunt planificate pentru anul 2018.