Guvernul a extins data finală de disponibilitate a mijloacelor financiare acordate în baza contractului de finanțare semnat cu Banca Europeană de Investiții până la 31 decembrie 2018. Aceasta este deja a doua prelungire a termenelor de realizare a Proiectului de reabilitare a drumurilor naționale din Moldova, semnat la Chișinău încă pe 23 noiembrie 2010 și care urma să se încheie în anul 2015, amintește Mold-street.com.
Sursa mai precizează că Ministerul Economiei și Infrastructurii nu oferă detalii despre ce fel de companii străine vor repara drumurile și care segmente de drumuri nu au fost reparate. Valoarea totală a proiectului este de peste un miliard de lei.
Guvernul Filip a aprobat proiectele de lege pentru ratificarea Acordurilor de grant și de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova şi a Memorandumului de înţelegere conex, semnate pe 23 noiembrie curent, la Bruxelles, transmite IPN. Este vorba despre 60 milioane de euro sub formă de împrumut și 40 milioane de euro – sub formă de grant. Banii vor fi alocați în trei tranșe egale, dar numai după îndeplinirea a 28 de condiții.
„Statul Republica Moldova a clocit un document care urmează să apară, dar din momentul când RM este un stat capturat, din momentul când avem un Parlament mort, din momentul când statul RM nu neagă acele clișee și stereotipuri care au fost impuse de FR și acceptate de RM pe durata existenței acestei probleme, eu nu am motive să fiu prea optimist în raport cu publicarea acestui document”, a declarat analistul politic Oazu Nantoi pentru Tribuna. Acesta a fost întrebat despre viziunea privind soluționarea problemei transnistrene, despre care vorbea premierul Pavel Filip în ultimele sale declarații.
Jurnaliștii publicației RISE Moldova spun că au fost vizitați la redacție de doi polițiști în civil, care au motivat că „pașaportizează zona”. Despre asta publicația a scris într-o postare pe Facebook. Un reporter RISE i-a întrebat dacă „paşaportizarea zonei” are legătură cu inaugurarea noului sediu al Partidul Democrat din Moldova care se află chiar lângă oficiul publicației. Un polițist a răspuns ei își fac „lucrul” după care au plecat. Curios este că acei polițiști „n-au pașaportizat” întregul bloc de oficii.
Primarul interimar al mun. Chişinău, Silvia Radu, a semnat joi dispozițiile privind retragerea din funcție a șefului Direcției generale transport public și căi de comunicație, Oleg Poiată, a șefului Direcției educație, tineret și sport, Alexandru Fleaș. Agora.md precizează că deciziile ar fi legate de managementul defectuos al acestora în cadrul direcțiilor, iar în cazul lui Fleaș ar putea fi inițiată și o procedură penală de verificare a cheltuirii banilor publici.
Oleg Poiată a comentat pentru ProTV că decizia lui Radu este un abuz, iar o astfel de dispoziție putea fi semnată doar de Dorin Chirtoacă.
Parlamentul de la Chișinău se întrunește astăzi în ședință plenară. Pe agendă se află și proiectul Legii bugetului pe 2018 aprobat recent de Guvern.
Tot astăzi, Silvia Radu va mai face o tentativă de convocare a Consiliului Municipal pentru examinarea bugetului local pentru anul 2018, după ce prima ședință a fost o dezbatere eșuat.
La Chișinău și la București, dar și în alte orașe ale României au loc o serie de manifestări culturale cu ocazia Zilei Naționale a României. Mai multe, găsiți în articolul de mai jos:
Cum se va sărbători Ziua Națională a României în cele două state românești
În Republica Moldova e posibil să plouă azi, iar temperatura nu va depăși + 8 grade Celsius.
Principalele valute străine continuă să se deprecieze în raport cu leul moldovenesc. Astfel, un dolar va costa azi 17,17 lei, un euro – 20,32 lei, iar un leu românesc – 4,37 lei.