Meniu Închide

100 de milioane de lei pentru reducerea șomajului – o idee care poate deveni lege

trecere-pietoni-zebra-moldoveni

Guvernul vrea să cheltuie peste 100 de milioane de lei pentru a reduce rata șomajului în rândul persoanelor capabile de muncă, inclusiv din spațiul rural. Șomerii din Republica Moldova ar putea fi încadrați în câmpul muncii după o lege nouă prin care autoritățile vor să stimuleze angajarea și oferă subvenții angajatorilor.

trecere-pietoni-zebra-moldoveni
Trecere de pietoni din Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt intersecție cu str. Armenească. FOTO: Sandu Tarlev

Piața muncii din țara noastră este tot mai dificilă: rata de ocupare a forței de muncă este de 40,8%. Multe companii private și instituții publice nu găsesc personal calificat, deoarece se atestă un decalaj între cererea și oferta de muncă. Populația activă continuă să plece la muncă în străinătate. În același timp, lipsesc oportunitățile de muncă în raioanele și satele Moldovei, motiv pentru care oamenii din mediul rural nu au unde munci.

La începutul anului 2017, în Republica Moldova existau peste 45.000 de persoane neîncadrate în câmpul muncii. Cei mai afectați de șomaj sunt bărbații (56%) și tinerii de până la 29 de ani care constituie peste 16% din rata șomajului, arată datele prezentate de Biroul Național de Statistică.

O nouă lege pentru piața muncii

După ce au constatat situația tot mai grea de pe piața muncii, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) s-a gândit să schimbe legea veche pe una nouă. Astfel, Legea privind ocuparea forței de muncă și protecția socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă ar putea fi înlocuită cu Legea privind stimularea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj. Proiectul de lege a fost deja publicat pentru dezbateri publice. Autoritățile își pun ca scop prevenirea și reducerea șomajului, asigurarea unui nivel ridicat al ocupării forței de muncă și adaptarea populației active la cerințele pieței muncii.

Elementele principale din proiectul de lege prevăd instituirea unor măsuri de stimulare și facilitare a ocupării forței de muncă. Ministerul consideră că moldovenii nu sunt suficient de informați cu privire la situația de pe piața muncii, astfel că vrea să-i instruiască și să-i ghideze în calea lor spre găsirea unui loc de muncă. Accesul la serviciile informaționale vor fi gratuite pentru persoanele care caută un loc de muncă. Acestea vor fi oferite de către Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă din Moldova.

Subvenții pentru angajatori

Autoritățile de la Chișinău propun și câteva „măsuri active” pentru stimularea angajatorilor. Managerii de instituții ar putea primi subvenții dacă vor angaja persoane cu vârsta de peste 50 de ani, eliberate din detenție, victime ale traficului de ființe umane sau victime ale violenței în familie. Potrivit proiectului de lege, Ministerul Muncii promite angajatorilor că vor primi 30% din salariul mediu pe economie, timp de 6 luni, pentru fiecare persoană specială angajată. Însă managerul nu va avea dreptul să rezilieze contractul de muncă timp de 12 luni. În caz contrar, compania va fi obligată să restituie banii plătiți din bugetul de stat al Republicii Moldova. Precizăm că în țara noastră salariul mediu lunar pentru anul 2017 este de 5.600 de lei.

Un avans pentru șomeri

Altă măsură este stimularea mobilității forței de muncă. Această măsura încurajează acceptarea unui loc de muncă la o distanță mai mare de 20 kilometri de domiciliul angajatului. Șomerul care se va încadra cu contract individual de muncă la un serviciu ales de ANOFM, în altă localitate, la o distanță mai mare de 20 kilometri de localitatea unde-și are domiciliul, va beneficia de o indemnizație unică egală cu un salariu mediu pe economie pentru anul precedent.

Persoanele apte de muncă care se vor angaja în altă localitate decât acolo unde are domiciliul și ulterior își va schimba domiciliul în localitatea în care se află locul de muncă ar putea primi o indemnizație unică egală cu cinci salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent. Indemnizaţiile vor putea fi acordate o singură dată, pentru fiecare perioadă în care persoana este înregistrată cu statut de șomer.

Măsurile de ocupare a forţei de muncă acordate de ANOFM se finanțează din bugetul de stat. Totodată, cheltuielile aferente plății ajutorului de șomaj și a prestațiilor sociale pentru șomeri se acoperă din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Proiectul de lege urmează să fie aprobat de către Guvern, iar apoi acesta va fi trimis spre dezbateri și adoptare în Parlament.

CITIȚI ȘI:

În cât timp își găsește de lucru un șomer din Republica Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.