Meniu Închide

Votat cu repeziciune. De când începe lupta cu propaganda rusă la Chișinău

Majoritatea parlamentară controlată de Partidul Democrat, împreună cu fracțiunile Partidului Liberal și Partidului Liberal-Democrat din Moldova, au votat joi proiectul de lege privind modificarea Codului audiovizualului. Pe scurt, acesta prevede lupta cu propaganda rusă – scopul declarat al autorilor documentului. Proiectul a fost votat rapid, în două lecturi, primind votul final în absența comuniștilor și în gălăgia avertizărilor socialiștilor: „Vom vorbi doar în limba rusă”.

Inițiativa legislativă a fost semnată de mai mulți deputați democrați, printre care Vladimir Hotineanu, Dumitru Diacov, Andrian Candu, Marian Lupu, Sergiu Sîrbu sau Constantin Ţuţu, fiind înregistrată în Parlament încă în iunie 2017. De ce documentul a ajuns abia acum în plen, am scris în articolul de aici.

„Securitatea informațională”

Astfel, prin modificările votate astăzi, în Codul audiovizualului a fost introdusă noțiunea de „securitate informațională” – ansamblu de măsuri în vederea asigurării protecției persoanelor, societății și statului de eventuale tentative de dezinformare și/sau de informare manipulatoare din exterior și neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova.

Principala modificare s-a produs la articolul 9 din Cod – „Libera recepţionare a serviciilor de programe”. Acesta a fost completat cu un alineat nou care prevede că „se permite radiodifuzorilor transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”. Ideea este că Federația Rusă nu a ratificat această convenție, ceea ce nu obligă posturile de televiziune rusești să respecte anumite standarde internaționale.

Sancțiuni

Deputații de la Chișinău s-au gândit și la sancțiuni noi pentru cei care nu vor respecta modificările votate. Astfel, radiodifuzorii și distribuitorii de servicii care nu vor respecta prevederile alineatului precedent vor fi nevoiți să achite o amendă care va varia între 40.000 lei și 70.000 lei. La a doua sancțiune, suma se poate ridica până la 100.000 lei, iar la a treia – se ia licența de emisie.

Cine va sta cu ochii pe „propaganda rusă”

Responsabili de respectarea noilor prevederi va fi Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Parlamentarii au inclus acest lucru în Cod, obligând instituția să monitorizeze și să supravegheze cum radiodifuzorii și distribuitorii de servicii respectă securitatea informațională.

De când începe lupta cu propaganda rusă?

Lupta cu propaganda rusă nu începe chiar de azi la Chișinău. Nici posturile de televiziune rusești sau cele care retransmit programele fabricate la Moscova – suspectate de propagandă – nu-și vor înceta activitatea imediat. Urmează ca mai întâi legea privind modificarea Codului audiovizualului să fie promulgată la Președinție, apoi publicată în Monitorul Oficial. Aceasta va intra în vigoare în termen de 30 de zile din data publicării, iar Guvernul o va executa.

Până atunci, posturile rusești care difuzează „conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic” vor fi retransmise la Chișinău, inclusiv de posturile tv controlate de șeful PD, Vlad Plahotniuc.

Argumentele deputaților

Principalul argument al deputaților care au pregătit și și-au dorit să voteze acest document ține de faptul că „statul nu este doar în drept, dar și obligat să asigure protejarea spațiului informațional”. „Suntem conștienți că dezvoltarea pieței media, introducerea și utilizarea pe larg a tehnologiilor moderne precum și evoluția permanentă a jurisprudenței europene în domeniul respectiv impune necesitatea de a veni cu un nou Cod al Audiovizualului. Cu siguranță aceasta se va întâmpla în scurt timp. Dar există subiecte care nu pot aștepta și solicită soluții imediate”, au scris autorii proiectului în nota informativă, care totuși au așteptat momentul oportun pentru ei pentru a-l vota – mai exact, 6 luni.

Aceștia mai recunosc că au tergiversat neargumentat adoptarea acestei legi, menționând că „încă în anul 2011 Parlamentul a identificat necesitatea soluționării acestei probleme (asigurarea securității informaționale – n.n.) prin ajustarea cadrului normativ relevant în vederea instituirii mecanismelor eficiente de monitorizare, de control pentru a diminua discrepanțele și provocările existente, protejarea societății de eventuale tentative de dezinformare și/sau de informare manipulatoare din exterior”.

„În condițiile în care manipularea opiniei publice, dezinformarea din exterior sunt utilizate în loc de arme, protejarea securității informaționale a statului este la fel de importantă ca și asigurarea securității naționale, a suveranității, independenței și a integrității teritoriale a Republicii Moldova – valori supreme garantate de Constituție” – din nota informativă.

Cu propaganda externă s-a rezolvat, cum rămâne cu propaganda internă?

„Acest proiect nu are drept scop să închidă anumite posturi de televiziune”, a precizat democratul Sergiu Sîrbu. Socialiștii, care au criticat vehement proiectul de lege, au spus în Parlament că R. Moldova s-ar pomeni cu un „conflict diplomatic” și că, în replică, vor vorbi doar în limba rusă până la sfârșitul sesiunii legislative. „Acest proiect încalcă rezoluțiile Consiliului Europei și va introduce dictatura”, a adăugat socialistul Vlad Batrîncea.

Deși au susținut modificările la Codul audiovizualului, liberal-democrații așteaptă ca și în interior să se ia atitudine față de manipulările și dezinformările de la posturile locale. Deputatul Maria Ciobanu s-a întrebat de ce dmeocrații nu au și un proiect de lege care să evite propaganda internă „care se face la holdingul lui Plahotniuc 24 din 24 de ore”: „Credeți că propagada internă este mai puțin toxică decât cea externă?”.

Candu îi va lua locul lui Dodon pentru „5 minute”?

Președintele socialist de la Chișinău, Igor Dodon, a anunțat deja că nu va promulga legea privind modificarea Codului audiovizualului, declarând că aceasta „e o demonstrare a incapacităţii totale a Guvernului şi a majorităţii parlamentare în faţa poporului”. „Cu cât majoritatea parlamentară pro-europeană provizorie intensifică retorica anti-rusească şi încearcă să facă totul pentru a deteriora relaţiile cu partenerul nostru strategic – Federația Rusă –, cu atât mai mult cetăţenii Moldovei văd caracterul distructiv al acestor acţiuni şi pericolul lor, în primul rând, pentru economia ţării, iar, drept efect, asupra vieții cetăţenilor de rând”, crede Dodon.

Acesta mai crede că lupta antirusească declarată de partidele proeuropene este în zadar, deoarece „pe noi ne leagă raporturi istorice de prietenie de secole, avem o singură credinţă Ortodoxă, interese economice comune şi, sunt convins, mai multe proiecte comune pentru viitor”.

În acest context, ca și în cazul învestirii ministrului Apărării, Eugen Sturza, legea ar putea fi promulgată de Andrian Candu, care va prelua interimatul funcției de președinte pentru acest exercițiu.

„Lupta cu propaganda”, între Washington și Moscova

Amintim că recent, Moscova a declarat nouă instituţii media americane, inclusiv Vocea Americii şi Radio Europa Liberă, drept „agenţi străini”. Legea a fost promulgată de preşedintele Vladimir Putin la finalul lunii noiembrie.

Măsura a fost luată în replică la decizia Washingtonului de a cere entităţilor media ruse Russia Today şi Sputnik de a se înregistra drept „agenţi străini” în SUA, conform unei decizii a Departamentului american al Justiţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.