Republica Moldova va primi prima tranșă din asistența macro-financiară de 100 milioane de euro oferită de Uniunea Europeană. Banii ar putea ajunge în țara noastră în lunile februarie sau martie 2018, dar nu înainte ca UE să verifice implementarea primelor zece condiții impuse de UE guvernării de la Chișinău.
UE vrea să ajute moldovenii, iar cele 28 de condiții impuse autorităților de la Chișinău sunt de fapt niște cadouri pentru cetățeni. Guvernul trebuie să pună în practică reformele care țin de guvernanța sectorului financiar-bancar, lupta cu corupția, reforma sectorului energetic, reforma administrației publice-locale etc. Cuvântul cheie la acordarea fiecărei tranșe va fi „implementarea”. Acestea sunt câteva concluzii extrase de la dezbaterea publică „Șansele îndeplinirii celor 28 de condiții în contul a 100 de milioane de euro oferite de UE. Cât de real este obiectivul guvernării de a face calea europeană ireversibilă până la alegerile parlamentare?”, organizată de IPN.
Condițiile UE pentru ajutorul financiar
În septembrie 2017, Parlamentul European și Consiliul UE au hotărât să acorde Moldovei un împrumut de 60 milioane de euro și un grant în valoare de 40 milioane de euro. Asistența macro-financiară este împărțită în 2 ani și jumătate. Banii urmează să ajungă în trei tranșe: primele două în valoare de 30 milioane de euro, iar ultima – 40 milioane de euro. Fiecare tranșă este condiționată de o listă cu sarcini pe care guvernarea trebuie să le îndeplinească. După îndeplinirea primelor zece condiții urmează virarea primei tranșe de bani, apoi urmează alte condiții și tot așa până la expirarea documentului de ajutor financiar semnat între Republica Moldova și UE în noiembrie 2017.
Pentru primirea primei tranșe de 30 milioane de euro, dintre care 10 milioane sub formă de grant, guvernarea trebuie să realizeze zece acțiuni. Una dintre ele este reforma Guvernului. Deputatul Valentina Buliga susține că această acțiune a fost îndeplinită, iar impactul ei va fi simțit în viitor. Buliga mai spune că deputații au votat în lectură finală legea privind combaterea spălării banilor care trebuie să corespundă practicilor din UE. În același timp, președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cebotari, consideră că perpectiva UE este problematică din cauza corupției, justiției selective și a euforiei emanate de către actuala guvernare.
Ce a realizat Guvernul?
Aparatul birocratic tipic țărilor fostei URSS se schimbă foarte greu, motiv pentru care reformele în țara noastră sunt dificil de implementat și întâmpină rezistență, consideră Ion Ranga, membru al Biroului permanent al Partidului Popular European din Moldova. Chiar și așa, potrivit lui Ion Ranga, au fost realizate progrese, inclusiv semnarea Acordului de Asociere și DCFTA.
Veaceslav Ioniță, expert IDIS „Viitorul”, a spus că condițiile înaintate de UE sunt în beneficiul cetățeanului. „Toate condițiile Uniunii Europene sunt de fapt niște cadouri pe care vrea să le ofere cetățenilor noștri. Și aici ei demonstrează că noi putem, prin anumite eforturi și dacă vom fi inteligenți și le vom îndeplini, să avem beneficii cu mult mai mari decât acea sută de milioane de euro”, a spus expertul.
În Republica Moldova se atestă o inerție a sistemului, există rezistență, inclusiv politică, în a face anumite schimbări, menționează Ioniță. „Țara are nevoie de această asistență, în condițiile în care construcția bugetară pentru anul viitor este făcută în așa mod încât statul depinde de ea. Anul acesta există o supra-executare a bugetului de circa 3 miliarde de lei, care acoperă cumva „handicapul pe relații externe”, anul viitor această sumă nu are de unde fi luată și fără o relansare a comunicării cu partenerii externi va fi imposibil de completat acest gol”, spune Ioniță. În viziunea sa, inclusiv în ceea ce ține de partea UE va fi complicat, pentru că dacă până nu demult era vorba despre chestiuni tehnice, cantitative, de data aceasta este vorba și despre o evaluare calitativă.
În încheiere, analistul politic Igor Boțan a precizat că Moldova va primi prima tranșă la începutul anului 2018, apoi vor urma alte condiții de îndeplinit. Însă, analistul nu a putut spune ce va fi după alegerile parlamentare din toamna anului 2018. Cert este că UE este dispusă să ajute Republica Moldova.
Avînd în vedere faptul că din cele 10 condiții puse pentru prima tranșă de 40 milioane vreo 8 sunt deja realizare, am ferma convingere că guvernul va mișca și puncta fiecare din aceste condiții, iar banii vor veni 100% în RM !
Sansele indeplinirii acestor conditii vor fi obtinute cu orice pret, deoarece Moldova nu are nici un drept de aface pasii in urma, pasii care ar discredita guvernarea care real a recapata incredere UE-ului.