Meniu Închide

Găgăuzii caută soluții ca să nu permită „în niciun caz” venirea lui Băsescu la Comrat

Prețul la gazele naturale și curentul electric, paradele gay și problemele politice i-au determinat pe liderii mișcării separatiste de la Comrat „Găgăuz Halkî” să organizeze un miting de protest în această duminică, 17 decembrie. Mișcarea social-politică nu se bucură de susținere largă în autonomie, acest lucru sugerându-l și numărul de participanți la evveniment – în centurl orașului Comrat s-au adunat aproximativ 100 de oameni, fiecare din cei prezenți având ocazia să-și exprime nemulțumirile și doleanțele la microfonul din piață.

Cele mai multe critici au fost adresate deputaților găgăuzi din Parlamentul Republicii Moldova, Nicolai Dudoglo și Cornel Dudnic. De asemenea, Mișcarea Politică „Noua Găgăuzie”, dar și deputații din Adunărea Populară Găgăuză au fost acuzați de trădarea intereselor poporului găgăuz și de faptul că aceștia susțin puterea centrală de la Chișinău.

Laude pentru Putin, Dodon și Vlah

Dacă susținătorii guvernării proeuropene au fost criticați, impuntânduli-se „că în schimbul banilor pe care îi iau de la europeni, organizează parade gay”, atunci unul dintre vorbitori nu a evitat să-l ridice în slăvi pe președintele rus, Vladimir Putin, numindu-l „cel mai iubit politician din lume și mai ales din Găgăuzia”. De asemenea, la microfonul public s-au mai manifestat nemulțumiri față de faptul că lui Igor Dodon și Irinei Vlah li se pun bețe în roate, unul dintre cei prezenți amintind și de „momentul istoric, când Irina Vlah s-a aflat în delegația Moldovei la întâlnirea cu Putin.”

Găgăuzii și românofobia

Pe departe cel mai dezbătut subiect în rândul celor care și-au exprimat punctul de vedere la microfon a fost Unirea Republicii Moldova cu România. Cei care au vorbit despre acest subiect au menționat că „Moldova se află într-un plin proces de românizare și riscă să-și piardă suveranitatea și independența”. Au fost aduse critici unioniștilor de la Chișinău, care au fost numiți separatiști. „Partidul Liberal dorește implementarea în Parlament a unui proiect prin care unirea să fie declarată drept scop național pentru 2018, acest lucru este absolut revoltător”, s-a arătat frustrat unul dintre protestatari. „Eu respect România ca stat și nu am nimic împotriva românilor, doar faptul că ei atentează la suveranitatea noastră mă indignează”, a subliniat președintele Găgăuz Halkî, Ivan Burgundji.

Traian Băsescu le dă fiori găgăuzilor

Turul pe care fostul președinte român Traian Băsescu îl face prin Republica Moldova, promovând ideea unirii Republicii Moldova cu România, a turnat benzină pe foc și a încins spiritele în UTA Găgăuzia. Mai întâi, acesta a fost amenițat că va fi bombardat cu ouă clocite în cazul în care va dori să calce la Comrat, iar mai apoi Băsescu, în cadrul unei vizite la Bălți, a susținut că va merge numaidecât la Comrat. „Zilele trecute am auzit o declarație a unui lider găgăuz, care spunea că niciodată Băsescu nu va călca la Comrat. Îl asigur că voi călca, foarte curând. Pentru că România dă soluții minorităților”, a spus Traian Băsescu. Așa se face că în cadul mitingului de duminică s-a propus găsirea unei soluții prin care să nu se permită „în niciun caz” venirea lui Băsescu la Comrat.

La microfon s-a mai declarat că UTA Găgăuzia își pierde toate privilegiile și s-a cerut revenirea la statutul din 1994, în caz contrar „găgăuzii ar trebui să decidă dacă cedează Găgăuzia cu mâinele libere sau cu sânge”. La finalul întâlnirii, participanții au adoptat o rezoluție cu mai multe cereri ce urmează să fie adresate autorităților regionale și centrale.

Între timp, la Chișinău, șeful Guvernului a inaugurat Târgul de Crăciun, iar Irina Vlah nu s-a pronunțat pe marginea declarațiilor liderilor mișcării Găgăuz Halkî.

1 Comment

  1. Mihai Melnic

    Voronin, Filat si Plahatniuc si Dodon, principalii vinoveti in crearea Separatismului si Neofascsimului gagauz.
    Incalcarea principiilor internationale de coexistenta democratica dintre Majoritate si Minoritate intr-o formatiune statla, cu o populatie Majoritara, precum Republica Moldova-cauza tuturor relelor si dezmatului neofascist de la Comrat!
    Goana liderilor politici de la Chisinau dupa voturile minoritarilor gagauzi a adus la formarea unor ambitii si cerinte separatiste din partea liderilor criminali de la Comrat. Rusia, desigur, totdeauna incurajeaza nesupunerea liderilor separatisti fata de Guvernarea de la Chisinau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.