Meniu Închide

Cum întărim imunitatea și unde găsim medic imunolog la Chișinău

Imunologia este un domeniu încă neexplorat în Republica Moldova, deoarece nu prea avem centre dotate cu echipament performant și personal medical care pot demasca maladiile ascunse. Oamenii care se îmbolnăvesc foarte des, fac alergii, pneumonii sau infecții trebuie să știe că pot suferi de imunodeficiență. Sistemul imunitar nu funcționează la pacienții care au deficit de imunoglobuline. Preponderent, imunodeficiența este diagnosticată la copii, dar uneori se poate identifica și la adulți.

„Întărirea imunității” este un termen pe care-l auzim tot mai des, iar preparatele medicamentoase și naturale nu sunt întotdeauna cel mai bun remediu. De ce unii oameni se îmbolnăvesc, adeseori se pomenesc cu diverse infecții și fac alergii? Unde trebuie să se adreseze și când? Despre aceste pericole neștiute, dar și despre modul în care funcționează sistemul imunitar am vorbit cu doctorul habilitat în alergologie și imunologie clinică Lucia Andrieș, profesor la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău (USMF).

imunolog-2
Lucia Andrieș, profesor la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău (USMF). FOTO: Sandu Tarlev

Secretele oamenilor bolnăvicioși

Câteva răceli pe an sunt normale, dar dacă un copil sau adult trăiește dintr-o infecție în alta, face repetat pneumonie, meningită sau septicemie, atunci trebuie să se îndrepte către un specialist în imunologie, deoarece este posibil să aibă un deficit al imunității. Până recent, în țara noastră testele imunologice se făceau manual, iar rezultatele erau subiective. Din anul 2015 laboratorul de alergologie și imunologie din cadrul USMF este dotat cu un Flowcitometru care permite aprecierea sistemului imunitar.

„Noi identificăm pacienții cu imunodeficiență. Acești pacienți sunt frecvent bolnavi de bronșită, pneumonie, infecții, septicemie, alergii etc. Testăm și imunodeficiența nou-născuților. Imunodeficiența este atunci când sistemul imunitar este scăzut, adică este alterat timusul sau măduva osoasă. Acestea sunt foarte grave, deoarece pot fi mortale. Dacă sunt diagnosticați precoce, copiii ajung în perioada matură și duc un mod de viață normal. Până acum am consultat 357 de pacienți dintre care zece persoane (opt copii și doi adulți) au fost diagnosticate cu maladii rare sau orfane (un caz la 2.000 de oameni)”, spune doctorul în medicină imunologică Lucia Andrieș.

Unde găsim medic imunolog la Chișinău

Imunologia este o ramură a medicinei care colaborează cu toate specialitățile medicale. Un pacient nu vine la medicul imunolog așa cum se adresează la cardiolog, gastrolog, pneumolog etc. Dacă medicul de familie înțelege că boala pacientului nu ține doar de pneumologie sau alergologie, atunci pacientul este îndreptat pe calea cea dreaptă și ajunge să facă testul imunologic. „În Republica Moldova nu există centre de referență unde medicul imunolog ar lucra împreună cu medicul clinic și ar diagnostica corect pacienții. Imunodeficiența este o maladie mascată. Dacă pacienții au cinci-șase infecții pe an, atunci medicul de familie trebuie să se întrebe care-i statutul imun al acestui pacient? Oamenii care răcesc repede, fac infecții, pneumonie, septimicie etc. se pot adresa direct medicului imunolog. Testele imunologice sunt gratuite. Pe nimeni nu am refuzat. După redescoperirea maladiei se începe tratamentul care este gratuit. Imunoglobulina este costisitoare. Copiii care suferă serios de alergii tot pot face testul imunologic”, mărturisește medicul.

Vaccinurile și medicamentele

Deși în ultima perioadă au apărut diverse produse naturale, artificiale sau sintetice care promit o imunitate de „fier”, mai ales pentru copii, imunologul Lucia Andrieș menționează că „nu tot ce zboară se mănâncă”, iar deseori remediile sintetice duc la alergii. Medicul încurajează consumul de usturoi și a ceaiului de Echinacea, dar oamenii nu trebuie să se aștepte la rezultate uimitoare. Părinții ai căror copii fac alergii și diverse infecții imediat după vaccinare trebuie să știe că aceștia au nevoie de vaccinuri în doze foarte mici. În țara noastră aproximativ 30% dintre copii au reacții adverse după vaccinare.

„Vaccinurile protejează organismul de maladiile infecțioase. Pentru 30% dintre copii trebuie găsită altă metodă de vaccinare: să fie aplicate doze minime. Numărul copiilor cu alergii crește în fiecare an. Ei nu se nasc cu alergii, dar predispoziția este moștenită genetic. Alt factor este alăptarea: înainte copiii erau alimentați cu lapte matern, iar acum se utilizează remedii obținute artificial și bineînțeles că, în acest caz, copiii predispuși dezvoltă alergii”, explică Lucia Andrieș. Precizăm că sistemul imunitar al copiilor se maturizează până la vârsta de 15 ani. Imunitatea nu se moștenește genetic. Mai multe despre vaccinuri am scris în articolul „Vaccinarea în Republica Moldova. Ministerul Sănătății luptă cu Google”.

Cum întărim imunitatea

Sistemul imunitar este format din organe, celule și molecule care apără organismul de microbi, maladii și substanțe toxice. Altfel spus, sistemul imunitar menține integritatea organismului și asigură funcționarea fizologică a omului pentru toată viața. „Sistemul imun este format din timus, măduva osoasă și molecule. Timusul este organul principal al sistemului imunitar, unde se dezvoltă și se maturizează celulele care nimicesc toate substanțele străine și supraveghează antigenii din organism. Timusul se află în cavitatea toracică, deasupra sternului, la baza gâtului. În măduva osoasă se dezvoltă toate celulele sistemului imunitar (limfocite, imunoglobuline etc). Al treilea organ, care nu este apreciat, sunt moleculele care leagă substanțele din organism. Timusul cântărește 30-40 de grame, odată cu vârsta, timusul își reduce masa și funcția de reglare a sistemului imunitar, dar niciodată nu dispare și apără organismul până la sfârșitul vieții”, spune Lucia Andrieș, doctor habilitat în alergologie și imunologie clinică.

Evitarea stresului este foarte importantă în stimularea și întărirea imunității. După care urmează alimentația naturală și administrarea de probiotice. „Evitați stresul în mod obligatoriu. Apoi alimentați-vă cu produse bogate în proteină (carne, ouă, lapte, pește), deoarece toate moleculele care apără organismul sunt compuse din proteine. Mâncați alimente bogate în vitamine, naturale, care nu conțin substanțe toxice. În același timp, apărați nivelul mucoasei – asigurată de microorganisme și microfloră care viețuiesc pe mucoasă. Iaurtul, chefirul și murăturile mențin bunăstarea sistemului imunitar, deoarece conțin probiotice”, recomandă medicul imunolog Lucia Andrieș.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.