Meniu Închide

Capete încoronate și nenumărați oficiali europeni. Cine a vizitat Republica Moldova în 2017

Capete încoronate, reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional, înalți comisari europeni și prim-miniștri ai altor state au vizitat Republica Moldova în anul 2017. Întâlnirile dintre oficialii străini și cei din țara noastră au fost mai mult de complezență, întrucât deciziile importante și discuțiile grele s-au dus în străinătate. În acest an premierul Filip a întreprins zeci de vizite oficiale în afara țării și s-a întâlnit cu nenumărați lideri de state și oficiali europeni.

Sosirea la Chișinău a premierului Ucrainei, Volodimir Groisman. FOTO: gov.md

Oficialii Fondul Monetar Internațional (FMI) au vizitat Republica Moldova în lunile februarie și iulie, iar în urma ultimei vizite care s-a desfășurat între 25 octombrie – 7 noiembrie, consiliul de directori al FMI a aprobat un nou transfer pentru țara noastră în valoare de 22,2 milioane de dolari. Amintim că pe 7 noiembrie 2016 FMI a aprobat un Program pe 3 ani cu Republica Moldova. Suportul financiar de aproximativ 183 de milioane de dolari este acordat în tranșe este destinat pentru suportul bugetar.

Prima vizită a unui premier turc în Moldova

Pe 5 mai 2017 la Chișinău a sosit premierul Turciei, Binali Yıldırım, aceasta fiind prima deplasare oficială a unui premier turc în ţara noastră. Prim-ministrul Pavel Filip şi prim-ministrul Binali Yıldırım au efectuat o vizită la Comrat acolo unde oficialul străin a anunțat că statul pe care îl reprezintă va continua să investească în Găgăuzia. Cei doi au mai participat la inaugurarea Secției de reabilitare clinică din cadrul Institutului Mamei și Copilului care a fost posibilă datorită suportului financiar al Guvernului Turciei, dar și la Forumul de afaceri moldo-turc desfășurat la Chișinău.

Premierul Pavel Filip și premierul Turciei, Binali Yıldırım. FOTO: gov.md

În 2017 și viceprim-ministrul Turciei a sosit la Chişinău în contextul participării la cea de-a IX-a sesiune a Comisiei interguvernamentale moldo-turce pentru colaborare comercial-economică. Pavel Filip a discutat cu oficialul turc despre posibilitatea extinderii proiectelor din Găgăuzia pe întreg teritoriul ţării.

Discuții cu oficiali din Letonia și Ucraina

În luna octombrie Republica Moldova a fost vizitată de ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Edgars Rinkevics. Acesta a reiterat faptul că Letonia sprijină procesul de integrare europeană a țării noastre și a apreciat reforma administraţiei publice. În aceeași perioadă la Chișinău a sosit și preşedintele Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), Guido Raimondi. Acesta s-a aflat în țara noastră cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului. La Chișinău, acesta a discutat despre respectarea drepturilor femeii şi egalităţii de gen, combaterea violenţei domestice şi violenţei împotriva femeilor și consolidarea încrederii între populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului.

Pe 6 octombrie 2017 premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, și cel al Ucrainei, Volodimir Groisman, au semnat Foaia de parcurs pentru dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene pentru anul 2018. Documentul stabilește intenția fermă a celor două state de a continua colaborarea în implementarea Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană. Printre prioritățile menționate în document se regăsește intensificarea eforturilor comune pentru interconectarea sistemelor energetice ale Republicii Moldova și ale Ucrainei cu sistemul energetic european și pentru asigurarea căilor alternative de aprovizionare cu gaz natural.

Vizita directorului de țară a Băncii Mondială și a lui Johannes Hahn

La începutul lunii octombrie Pavel Filip s-a întâlnit cu directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru Belarus, Moldova și Ucraina, Satu Kähkönen. S-a accentuat importanţa următoarei Strategii de ţară pentru anii 2018-2021. Acest document strategic se bazează pe îmbunătățirea serviciilor publice, consolidarea supremației legii și responsabilizarea instituțiilor economice, dar și sporirea relevanței și a calității învățământului primar și general secundar.

Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere a Uniunii Europene, Johannes Hahn, a întreprins o vizită oficială la Chișinău în luna iulie pentru a participa la reuniunea Dialogului ministerial informal al Parteneriatului Estic găzduită de Chişinău. Hahn a spus atunci că UE va susţine în continuare parcursul european al Republicii Moldova şi a încurajat implementarea reformelor în țară pentru ca nivelul de trai al populației să crească.

Un alt oficial care ne-a vizitat în acest an a fost președintele Camerei de Comerț și Industrie a Federației Ruse, Serghei Katîrin, care s-a întâlnit cu prim-ministrul Pavel Filip. Potrivit Serviciului de presă al Guvernului, cei doi au discutat despre dinamizarea relaţiilor comercial-economice şi impulsionarea dialogului dintre agenţii economici din Republica Moldova și Rusia.

Mihai Tudose a venit pentru prima dată la Chișinău

Una dintre cele mai importante și așteptate vizite a fost cea a premierului României, Mihai Tudose, care a sosit la Chișinău la scurt timp după învestirea sa în funcție. Pe 21 iulie a avut loc, așadar, o întrevedere între Tudose și Filip, dar și o ședință în format extins a delegațiilor celor două țări. Premierul României s-a întâlnit și cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, și a participat totodată la ceremonia de transmitere a microbuzelor școlare, donate de Guvernul României pentru elevii moldoveni.

Pavel Filip și Mihai Tudose FOTO: gov.md

Vizita Prințului Albert

În acest an, în țara noastră a ajuns și prințul Albert al II-lea de Monaco însoțit de o delegație oficială. Vizita s-a soldat cu semnarea unui Acord de cooperare între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul statului Monaco. Printre domeniile prioritare de cooperare se regăsesc protecţia mediului şi explorarea energiilor renovabile, schimbul de experienţă în adoptarea şi implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030, agricultura şi industria agroalimentară, turismul şi serviciile hoteliere, cultura, educaţia şi sportul. Totodată, a fost semnat și Memorandumul de Înţelegere între Fundaţia Principelui Albert al II-lea şi Ministerul Mediului al Republicii Moldova. Oficialul a ajuns și la Forumul oamenilor de afaceri Moldova-Monaco unde au participat peste 230 de antreprenori din cele două ţări.

Vizita oficială a Prințului Albert al II-lea de Monaco la Chișinău. FOTO: gov.md

În anul 2017 Republica Moldova a fost vizitată și de ministrul Afacerilor Externe al Ciprului, ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Marelui Ducat de Luxemburg, secretarul General al Uniunii Internaționale a Transporturilor Rutiere și de alți oficiali.

Unde s-a dus Filip

La rândul său, șeful Guvernului de la Chișinău a avut o serie de deplasări oficiale, ajungând în Ucraina, Georgia, Franța, Belgia, Israel, Luxemburg, Cehia, Belgia sau România. În perioada 22-25 noiembrie 2017, Filip a fost la Bruxelles pentru a participa la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic. La mijlocul lunii septembrie Filip a luat parte la cea de-a 72-a Adunare Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care s-a desfăşurat la New York, dar și la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.