Premiați de regina Marii Britanii, aleși în funcții de conducere în cadrul organizațiilor europene, medaliați cu aur la olimpiade internaționale și campionate de dans mondial sau câștigători ai concursurilor de talente, moldovenii au făcut furori cu abilitățile lor în anul 2017. Datorită talentului și disciplinei cetățenilor săi, Republica Moldova a devenit un stat mai vizibil pe harta lumii și mai apreciat.
Anul 2017 a fost anul moldovenilor talentați cu voci speciale care au cucerit publicul de peste hotare. În acest an, pentru prima dată în cele opt sezoane, show-ul de talente de la București Vocea României a fost câștigat de o basarabeancă.
Vocile moldovenilor care au impresionat lumea
Tânăra Ana Munteanu a câştigat marele trofeu al concursului de peste Prut și premiul de 100.000 de euro. Adolescenta, originară din Hânceşti, studentă la Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău i-a convins pe telespectatorii români să o voteze în număr mare și să devină, astfel, prima moldoveancă învingătoare a competiției. Tânăra s-a ales cu laude și aprecieri din partea multor artiști consacrați de peste Prut.
O altă voce învingătoare a unui concurs de talente celebru în România este tot o adolescentă. Olga Verbițchi a câștigat X Factor la finalul anului 2016 și a semnat un contract cu o casă de discuri de peste Prut, lansând deja un videoclip propriu.
În acest an și italienii au fost cuceriți de talentul moldovenilor. Ion Dodon, un tânăr originar din Republica Moldova a ajuns până în finala concursului de talente „Tu si que vale” difuzat pe postul de televiziune italian Canale 5. Chiar dacă nu a câștigat competiția, membrii juriului l-au descris pe Ion ca fiind „perfect” și au mărturisit că vor ține minte prestația sa.
Fenomenul Sun Stroke Project
Una din cele mai îmbucurătoare performanțe înregistrate în 2017 de către cetățenii țării noastre este cea a lui Serghei Stepanov, Serghei Yalovițchi și Anton Ragoza, adică membrii trupei Sun Stroke Project. Băieții au reușit să acumuleze 374 de puncte în competiția Eurovision, clasând Republica Moldova pe locul 3 din cele 26 de ţări participante. Astfel, țara noastră a obținut în 2017 cea mai bună poziţie din istoria participării sale în cadrul acestei competiții. Evoluția trupei Sun Stroke Project cu piesa Hey Mama pe scena de la Kiev a adunat până acum peste 11 milioane de vizualizări pe Youtube, mai multe chiar decât evoluția din finală a marelui câștigător, Salvador Sobral, reprezentantul Portugaliei.
În plus, solistul trupei, Serghei Ialovițchi, a fost numit unul dintre cei mai frumoși bărbați din competiția Eurovision Song Contest 2017, iar saxofonistul formației, Serghei Stepanov, a devenit, din nou, viral pe internet datorită mișcărilor și intepretărilor sale.
Funcție de conducere la Bruxelles și buton de aur de la Youtube
În acest an moldovenii au dat dovadă nu doar de talent în ale artelor, ci și în ale activismului social, antreprenoriatului și educației. Sunt domenii în care cetățenii țării noastre excelează. Alexandrina Robu, de exemplu, a devenit președinta Comisiei pentru Femeile Antreprenoare din cadrul Uniunii Europene a Tinerilor Antreprenori „Jeune”. Alexandrina Robu este o tânără cunoscută pentru implicarea sa în mai multe organizații de tineret din Moldova. Aceasta a propus crearea Comitetului pentru Femeile Antreprenoare în cadrul celei mai mari Asociații Europene de Tineri Antreprenori din UE, fiind ulterior votată în funcția de președinte al Comitetului nou format. Noua structură are drept obiectiv consolidarea unui networking european al femeilor de pe întreg continentul european.
Ilie Bivol este un alt tânăr din Republica Moldova care a reușit o performanță unică. Acesta este primul moldovean, dintre cei care creează content în limba română, care a depășit cifra de un milion de abonați pe YouTube. Această reușită i-a adus lui Ilie Butonul de Aur din partea echipei Youtube. Pentru a trece la următorul nivel și a primi Butonul de Platină, Ilie Bivol ar trebui să adune peste 10 milioane de abonați.
Medalie de la regina Marii Britanii și aur pentru elevii moldoveni
Victoria Dunford a făcut istorie în 2017 fiind prima basarabeancă decorată cu medalia „British Empire Medal” , un ordin oferit de către regina Marii Britanii pentru susținerea pe care a demonstrat-o față de copiii cu nevoi speciale. Victoria face acte de caritate și își dedică viața pentru a oferi ajutor celor aflați în dificultate. Printre persoanele decorate de regină se numără personalități celebre, precum Victoria Beckham sau Andy Murray.
În acest an zeci de elevi moldoveni s-au ales cu premii la concursuri și olimpiade internaținale. De pildă, copiii noștri s-au remarcat la Olimpiada Internațională de Limbă Franceză acolo unde au obținut o medalie de aur și două de bronz. De menționat este și faptul că anul 2017 va rămâne întipărit în memoria noastră ca fiind anul în care tradiția Mărțișorului a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.
Sportivii care au cucerit campionatele mondiale
Sportivii moldoveni au luat medalii de aur, argint și bronz la campionate mondiale și europene de taekwondo, lupte libere, box, tir cu arcul, caiac-canoe, judo, kickboxing, dar și dans sportiv. Petru Curu a devenit campion mondial la sambo, iar cel mai bun jucător de tenis moldovean și-a reconfirmat statutul în 2017. Radu Albot a devenit campion, în proba de dublu, la un turneu din China și a devenit primul moldovean care ajunge în turul 3 al unui turneu de Grand Slam.
Fantastică a fost și evoluția cuplului de dansatori Gabriele Goffredo și Anna Matus care au plasat Republica Moldova pe primele locuri în cadrul mai multor competiții internaționale de dans sportiv. Cei doi au obținut medalia de aur la jocurile mondiale desfășurate în perioada 21-30 iulie în Polonia. Tot aur au luat și la Campionatul Mondial de dans sportiv, iar locul II l-au obținut la Campionatul European.