Meniu Închide

Știrile dimineții: Ce înseamnă cazul Ecaterinei pentru sistemul medical din Republica Moldova

Comentarii misogine, opinii delirante și invocarea fețelor divine ale medicinii moldovenești au marcat discuțiile din spațiul online despre cazul Ecaterinei, tânăra de 19 ani care a suferit un avort medicamentos la Institutul Mamei și Copilului. Instituția medicală a anunțat că mai mulți angajați ai spitalului au fost suspendați, dar nu se știe numele acestora. „Adevăratele nume ale celor care au fost în acea seară în secția de Ginecologie, etajul 5, nu le știe nimeni. Cine dintre cei patru medici, opt asistente medicale și opt infermiere care activează în secția cu pricina au fost suspendați? Pot să presupun, și am dreptul, că în lipsă de transparență ar putea fi suspendată vreo persoană incomodă și nu cea care are legătură directă cu cazul Ecaterinei”, se menționează într-un editorial al publicației Sănătate Info.

„Vrem o comisie transparentă, cu rezultate transparente. Nu, noi n-am uitat cazul Niculinei Bulat, când premierul a cerut răspundere penală pentru doctori, apoi ancheta a fost dosită, iar acest minister, setos acum de dreptate, ține concluziile comisiei departe de ochii presei. Sper că autoritățile vor găsi demnitatea de a asigura transparența analizării acestui caz”, se precizează în editorialul sursei citate.

Un tânăr a murit, iar altul a fost rănit, după ce au fost împușcați chiar de vecinii lor. Incidentul s-a produs noaptea trecută într-un bloc de locuit din sectorul Botanica al Capitalei. Totul s-a întâmplat în seara de Crăciun după ce tinerii au ieșit la balcon să fumeze, iar unul din ei a scuipat și a nimerit într-un bărbat, care fuma și el, împreună cu fiul la alt balcon, aflat cu cinci etaje mai jos. Cei patru s-au întâlnit pe holul de la etaj și suspecţii, tată şi fiu, au tras nenumărate focuri de armă în direcţia celor doi tineri. Aceștia au fost reţinuţi pentru 72 de ore, transmite Publika.

După ce a fost lichidată funcția de viceministru, mai mulți din cei ce o dețineau s-au înscris în concurs și au devenit secretari generali de stat sau secretari de stat ai ministerelor, arată o analiză efectuată de Tribuna.md.
De exemplu, din postura de viceminiștri au ajuns secretari de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii Serghei Bucătaru, ex-viceministru MTID, Vitalie Iurcu, ex-viceministru al Economiei sau Vitalie Tarlev, ex-viceministru al MTIC. Totodată, la Ministerul Justiţiei, Anatolie Munteanu a fost numit secretar general de stat, iar Nicolae Eșanu și Eduard Serbenco – secretarii de stat. Toți trei au deținut anterior funcția de viceministru al MJ.

Regiunea transnistreană a primit în anul 2017 cu 80% mai multe transferuri financiare din străinătate decât în 2016. Fluxul de bani efectuat în exterior din Transnistria, timp de ultimile 11 luni, a fost semnificativ mai mic decât acum un an, scrie Realitatea. Cea mai mare parte a banilor a ajuns în regiune din țările CSI, în principal din Federația Rusă. Ponderea transferurilor de pe malul drept al Nistrului a fost de 1,9% adică 1,4 milioane dolari, iar din Ucraina – 1,2% sau 0,8 milioane dolari. Printre țările care au transferat sume considerabile se numără și Israel.

Republica Moldova a pierdut patru poziții în clasamentul mondial al libertății presei în 2017 față de rezultatul înregistrat în 2016, potrivit Indexului Mondial al Libertății Presei. Țara noastră s-a situat pe locul 80 din 180 de țări. Statul vecin, România, marchează o îmbunătățire a situației la acest capitol și se plasează pe poziția 46. Cea mai multă libertate a presei există în Norvegia, Suedia și Finlanda, iar cea mai puțină – în Coreea de Nord, Turkmenistan și Eritrea, notează Ziarul de Gardă cu referire la studiul realizat de organizația internațională Reporteri fără Frontiere.

Astăzi vremea se va răci, iar temperaturile vor indica între 2 și 5 grade Celsius pe întreg teritoriul țării.

Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru 9 ianuarie un curs valutar de 20,56 pentru un euro și 17,06 pentru un dolar.

3 Comments

  1. andrei

    Avem un sistem rău și neeficient, dar ultima vreme și el se dezvoltă încetișor. devine din ce în ce mai bun și mai performant… iar acest caz îngrozitor cred că va fi analizat și se vor lua toate măsurile de rigoare

  2. Dima

    Tare a mai fost trasa de urechi postarea ceea, de parca a fost un scenariu pentru filme de groaza. Eu tot inteleg ca in Moldova medicina lasa de dorit, dar nici chiar cand nasti in viceu si curge sangele sa-ti spuie sora medicala ce ai facut aici, ca ai umplut tot de sange si tu vei sterge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.