Meniu Închide

Referendumul se mută la Bălți. Locuitorii orașului, chemați la un vot anti-Usatîi

balti

Consiliul Municipal Bălţi, întrunit vineri în şedinţă, a votat o decizie care prevede data când se va organiza un referendum local privind revocarea primarului Renato Usatîi. Evenimentul va avea loc pe 4 martie. „Noi vom lupta atâta cât va fi nevoie”, a comentat Usatîi într-o intervenție video în timpul ședinței consiliului.

balti
Monumentul lui Ștefan cel Mare din fața clădirii Primăriei municipiului Bălți, iunie 2016 FOTO: Sandu Tarlev

Decizia Consiliului Municipal Bălți a fost luată după ce în luna decembrie 2017, Renato Usatîi a cerut aleșilor locali să iniţieze procedura de convocare a unui referendum local pentru demiterea sa din funcţie. Pe 3 ianuarie 2018, 27 din cei 35 de aleşi locali bălţeni au votat hotărârea cu privire la organizarea acestui referendum.

Referendum, după greva foamei

Pentru decizia de astăzi au votat 21 de consilieri din partea „Partidului Nostru” care în ultimele zile au stat în sediul Primăriei şi au ţinut greva foamei, menționează Moldpres. Astfel, întrebarea la care vor răspunde locuitorii orașului Bălți este „Sunteți de acord ca primarul municipiului Bălți să rămână domnul Renato Usatîi?”, iar oamenii vor trebui să aleagă între „Da” sau „Nu”. Până atunci însă, urmează ca membrii Comisiei Electorale Centrale să adopte o hotărâre privind desfășurarea referendumului pe data de 4 martie 2018.

Membrii fracţiunii Partidului Nostru, care e majoritară în consiliul municipal, au intrat în greva foamei la începutul acestei săptămâni, acuzând puterea de la Chișinău de presiuni prin intermediul Poliției și Centrului Naţional Anticorupţie. Înainte de aceasta, trei consilieri ai formaţiunii „Partidul Nostru” de la Bălţi au fost citați la CNA, direcția teritorială nord, dar nu s-au prezentat, deoarece, argumentau aceștia, nu știau motivele citării. Purtătoarea de cuvânt a instituţiei a precizat pentru Radio Europa Liberă că funcționarii nu au fost la audieri şi că vor fi citați repetat, fără a oferi detalii despre cauza penală în care figurează aleşii locali. Avocatul consilierilor, Iulian Pascari, a confirmat că oamenii legii nu i-ar fi informat aşa cum prevede legea despre acuzaţiile aduse.

Cum Bălțiul a ajuns un oraș fără primar

La începutul acestui an, pe 2 ianaurie 2018, unul din viceprimarii orașului Bălți Igor Șeremet, care îndeplinea și atribuțiile de primar în lipsa lui Renato Usatîi, a anunțat că demisionează. Șeremet a precizat că a luat această decizie în legătură cu „dubiile primarului municipiului Bălți privind capacitatea de administrare a orașului”, iar Usatîi a spus că vede la mijloc uneltirile PD-ului și nu crede că acesta va demisiona. A apărut subiectul privind asigurarea interimatului funcției de primar al orașului, care i-a revenit lui Leonid Babii, viceprimarul responsabil de problemele economice și financiare.

În ședința de azi, Renato Usatîi a declarat că a decis să provoace acest referendum din cauza „războiului informațional” împotriva Bălțiului din mass media națională și că speră să fie susținut de oamenii simpli. Acesta a mai spus că ar fi primit un sms de la un reprezentant al Partidului Democrat din teritoriu care i-ar fi spus că referendumul nu va avea loc.

La Bălți a fost azi și deputatul comunist Elena Bodnarenco, care i-a susținut pe inițiatorii referendumului și a spus că majoritatea primarilor din țară au fost atrași de partea democraților. Aceasta a calificat situația din oraș ca fiind una „fără precedent”.

În ce condiții Usatîi va putea fi revocat din funcție

Potrivit legii, pentru ca un primar să poată fi demis, pentru revocarea acestuia trebuie să voteze un număr nu mai mic decât numărul alegătorilor care au votat pentru alegerea sa. Astfel, dacă Renato Usatîi a fost ales la alegerile locale generale din iunie 2015, din primul tur, de 72% din numărul participanților la vot, pentru demiterea acestuia ar trebui să voteze un număr similar de alegători. Anterior, liderul „Partidului Nostru” a declarat că, dacă pentru demiterea sa vor vota cel puțin 51% din participanții la referendum, cu condiția prezentării aceluiași număr de alegători ca și la alegerile locale din 2015, atunci el își va da demisia.

2 Comments

  1. Sisssssss

    Usatii trebui demis si fara de acest referendum , e clar ca buna ziua ca nu are ce cauta in aceast funcție , drept dovada e faptul ca nu sa prezentat la primarie aproape de un an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.