Meniu Închide

Știrile dimineții: Funcționarii corupți din Republica Moldova sunt recompensați, în loc să fie pedepsiți

Jumătate dintre funcționarii publici vizați în 32 de cazuri de rezonanţă de încălcare a legii, semnalate de jurnaliştii de investigaţie în perioada 2014-2017, continuă să activeze în funcțiile deținute și nu au fost pedepsiți. Câțiva dintre aceștia au fost chiar avansați în funcție. Acestea sunt concluziile studiului „Reacția instituțiilor publice la investigațiile jurnalistice: autosesizări multe, rezultate puține”, efectuat de Asociația Presei Independente (API) și portalul www.MoldovaCurata.md . Experţii atenționează și asupra numărului redus de sancțiuni aplicate funcționarilor pentru nedeclararea averilor și a intereselor personale, transmite api.md.

Vicepremierul Iurie Leancă s-a întâlnit cu Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică la Bruxelles. Oficialii au avut un schimb de opinii cu privire la evoluțiile recente în domeniu, înregistrate la nivelul Uniunii Europene și cel național. Au fost analizate perspectivele de cooperare în domeniul energiei, eficienței energetice și energiei regenerabile, scrie argumentul.info. Oficialul european a subliniat importanța transpunerii depline a pachetului energetic III și asigurării independenței Agenției Naționale de Reglementare în Energetică.

Mai multe persoane, printre care şi o adolescentă au suferit hipotermii din cauza vremii reci. Două persoane din raioanele Fălești și Anenii Noi au fost găsite în stradă în stare de inconștiență. Pacienții fiind în stare extrem gravă au decedat în drum spre spital, transmite IPN. Totodată, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească menţionează că doi bărbați în vârstă de 57 ani și 64 ani din raioanele Hâncești și Ocnița au suferit degerături la degetele membrelor inferioare. Alte șapte persoane au fost diagnosticate cu hipotermie, dintre care o adolescentă de 15 ani care a fost găsită noaptea în stradă de către trecători care au anunțat imediat Serviciul 903.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susține că prețul pe care-l achită consumatorii din Moldova pentru gazele naturale este calculat în conformitate cu prevederile legislației, în baza valorii prognozate a prețului mediu anual de procurare al gazelor naturale, notează Ziarul de Gardă. Reacția șefilor ANRE vine după ce membrii și simpatizanții Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au organizat un flashmob în fața instituției pentru a cere reducerea imediată a tarifului la gazele naturale.

SA „Apă-Canal Chişinău” a mai semnat un contract care prevede reabilitarea a circa 55 de kilometri de rețele apeduct. Furnizorul va asigura executarea obligațiilor contractuale în termen maxim de 540 de zile, iar suma lucrărilor planificate se estimează la circa şase milioane de euro. Contractarea acestor servicii face parte din Programul de dezvoltare a serviciilor de alimentare cu apă și canalizare din municipiul Chișinău, finanțat din sursele Băncii Europene de Investiții, ale Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare şi din Fondul de Investiții pentru Vecinătate al Uniunii Europene, în valoare totală de circa 61,8 milioane de euro, transmite IPN.

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, vremea se răcește. Temperaturile medii vor oscila între -2 și -6 grade Celsius, iar cele minime între -7 și -12 grade.

Banca Națională a stabilit un curs de 20,64 lei pentru un euro și 16,85 pentru un dolar.

3 Comments

  1. Grișa

    din sute de func’ionari pedepsiți câțiva sunt nevinovați iar dacă e așa atunci care e sensul să îi învinuiești? totuși acum CNA îi strînge pe toți de cur !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.