Meniu Închide

Filmul „Her”, psihanalizat la Chișinău

Asociația de Psihanaliză a Legăturilor de Grup și Familie din Moldova organizează o dată la 3 săptămâni, în ziua de vineri, un cerc de film la care poate participa oricine vrea să aibă un contact cu interpretarea psihanalitică. Taxa de participare la aceste întruniri este modică – 50 de lei de persoană. În cadrul ultimei ședințe a fost descusut filmul american „Her”, regizat de Spike Jonze. La ședință au participat peste 15 persoane.

Personajul principal al filmului, Theodore, interpretat de actorul Joaquin Phoenix. Foto: mashable.com

Adunările au loc într-o clădire din centrul Chișinăului, iar adresa poate fi găsită aici. În mod normal ședințele de film se desfășoară în felul următor: pe un ecran se proiectează filmul, după care începe analiza acestuia. Există un moderator. Acesta dă tonul discuțiilor și îi încurajează pe cei prezenți să spună ce gânduri au despre acest film. Moderatorul acestei ședințe este Octavian, care face introducerea de rigoare: „Ce facem noi aici? Vedem un film, apoi încercăm să debităm orice formă de aberație pe marginea filmului. Cu cât mai puține gânduri intelectuale, intelectuale în sensul gândite, așezate și cât mai multe stări, cu atât mai bine. Cu cât mai mare e delirul, cu atât mai interesant o sa fie”, spune Octavian.

Pentru discuții de acest gen se acordă un ceas. Moderatorul face notițe în tot acest timp, un fel de psihogramă a ședinței – sunt notate anumite idei, stări, verbe enunțate de vorbitori. Astfel poate fi construit tabloul general al discuției, șirul de asociații făcute în grup, modul în care se creează un discurs în grup. Toată chestia aceasta pare foarte interesantă pentru psihologi, care cu siguranță percep anumite legături pe care neofiții nu le sesizează. Dar și pentru un neinițiat această psihogramă poate fi foarte interesantă.

Fabula filmului

Filmul „Her”, pe românește „Ea”, prezintă istoria unui introvertit pe numele Theodore care locuiește, convențional vorbind, într-un oarecare viitor. Acesta lucrează la o companie în calitate de scriitor: el compune scrisori pentru oamenii care nu doresc sau nu reușesc să scrie o scrisoare personală. După ce divorțează de femeia pe care a iubit-o din copilărie, Catherine, Theodore își achiziționează un sistem de operare vorbitor, este vorba despre o inteligență artificială cu identitate feminină. Această identitate i-o alege Theodore. Sistemul de operare funcționează din punct de vedere al emoțiilor pe care le simulează ca un om adevărat, întrucât chiar și spectatorul la un moment dat poate să creadă că are de a face cu inteligența unui om viu. Urmare a unei întâlniri nereușite cu o femeie, Theodore își dă seama că se îndrăgostește de Samantha, aceștia practicând sex verbal. La o întâlnire cu Catherine, aceasta îl acuză pe Theodore că el nu poate să facă față relațiilor omenești adevărate și a ales să se ascundă după o relație cu un sistem de operare. Totodată, relația Theodore – Samantha crește ca intensitate. La un moment dat Theodore se panichează când Samantha iese offline, apoi Samantha îi spune că s-a deconectat pentru a opera o îmbunătățire de sistem ca să poată comunica cu alte persoane. Atunci Theodore află că Samantha vorbește cu câteva mii de persoane concomitent, iar cu peste 600 se află în relații amoroase. Filmul se încheie cu renunțarea la Samantha, un fel de eliberare, Theodore se urcă pe acoperiș împreună cu o prietenă de a sa, care și ea a fost părăsită de un sistem de operare, care apropo, tot Samantha poate fi. Cei doi privesc răsăritul soarelui de pe acoperiș. Deci istoria are un început, o intrigă, un punct culminant, un conflict, un deznodământ, așa cum, de altfel, se întâmplă în multe relații adevărate.

Proiecția personajului

Aceasta este fabula filmului povestită la general. Apoi au început interpretările, care în cele mai multe cazuri nu erau în filieră psihanalitică. „Eu am încercat să intelectualizez, să înțeleg cum funcționează această Samantha, avea pe bune emoții sau era doar o programare. La un moment am crezut că Theodore vorbea cu sine însuși și că povestea cu Samantha s-a încheiat așa cum a vrut el”, spune o spectatoare. Această ipoteză pare a fi cea mai plauzibilă, Samantha a funcționat ca o proiecție a lui Theodore, iar deznodământul a fost acela pe care și l-a vrut Theodore. Asta ar fi una dintre interpretări. Această ipoteză a fost preluată la sfârșit și de psihologii prezenți.

O altă ipoteză enunțată este că Samantha a fost pe post de psiholog, iar modul în care s-a finalizat relația a funcționat ca un fel de eliberare, catharsis în limbaj psihanalitic, după care Theodore a putut să-și asume anumite comportamente și chiar să-i scrie fostei soții o scrisoare de reconciliere.

Bărbatul impotent

S-a vorbit și despre incapacitatea lui Theodore să aibă o relație adevărată în societatea tehnologizată, despre un soi de impotență. „Am simțit un fel de atac la partea feminină. Bărbatul este, cumva, anxios, el a rămas ca un copil abandonat de mamă. Prin bărbatul acesta am văzut un soi de impotență a bărbaților în era aceasta a tehnologiilor înalte. El ignoră corpul feminin fizic, chiar și pe acea femeie care a venit să o imite pe Samantha”, spune una dintre spectatoare. (La un moment dat Samantha îi aranjează lui Theodore o întâlnire cu o femeie blondă, care urma să însemne prezența corporală a Samanthei, femeia neavând voie să vorbească. Samantha ar fi vocea ei. Se pare că acea femeie este una dintre celelalte persoane care s-au îndrăgostit de Samantha)”.

Cineva a făcut o analogie între comunicarea cu inteligența artificială și cu chatul de pe rețelele de socializare. Diferența este că vocea adevărat auzită în creier poate produce un efect al prezenței fizice.

Sistem de operare aproape, niciodată frustrant

În timp ce oaspeții încercau o interpretare a filmului, gazdele, adică cei care au mai curând o mai mare abilitate de a face o hermeneutică psihologică a filmului, au tăcut. Probabil ei se uită la acest discurs de grup ca la un experiment și își trag concluziile de rigoare. Ar fi o relație win-win, în care invitații își spun poezia, iar psihologii practicieni realizează un soi de experiment. Până la urmă, nu putem fi siguri că vorbitorii s-au referit la film și nu la ei înșiși.

Cineva a spus că Theodore a ales inteligența artificială, deoarece nu a fost înțeles de soția sa. Motivul divorțului a fost acela că, deși cei doi locuiau împreună, fiecare trăia în lumea sa. Exista o deficiență de comunicare. Samantha era în schimb mereu aproape, mereu înțelegătoare, niciodată frustrantă.

Samantha – conștiința pură

Totuși, unul dintre psihologi a intervenit în discuție și a oferit o intepretare mai „specialistă”. „Nu este nicio diferență între relația cu un soft sau relația cu o pasiune, sau relația cu mașina care-i place. E o investiție libidinală. Ideea nu stă în sex ca act, oamenii își satisfac dorințele sexuale prin multe lucruri, religie… inclusiv prin sex. De ce omul ar alege o relație cu inteligență artificială? Mă face să mă gândesc ca aici lipsește inconștientul uman, care este prezent doar în om. Există numai partea de Supraeu, partea de conștient. Numai atunci când există omul în față există inconștientul”, este părerea unuia dintre psihanaliști.

Samantha este o fantasmă

Cineva dintre cei prezenți a zis că nu poate să-și închipuie că inconștientul există. A fost straniu să auzi asta la un cerc specializat pe psihanaliză.

Moderatorul a încercat și el o abordare psihanalitică, ce ar turma să fie ca un fel de concluzie. De fapt, Theodore ar fi dus un dialog interior, fantasmatic, care nu era nimic altceva decât un act narcisic. „Este vorba despre un dialog interior infantil, din zona psihotică. Viața psihică a Samanthei era o fantasmă a lui Theodore”. De fapt, Samantha prinde contur datorită lui Theodore, ea zice acest lucru după actul sexual verbal – „am simțit”. Așa s-a produs personalizarea soft-ului.

Șirul asociativ al discursului în grup

La final a fost citit acel șir de idei anunțate la început și înscrise pe hârtie: intelectualizare, funcționare, făcută, emoții programate, a vorbi cu el, a presta ce vrei să ai, consiliere, Samantha psiholog, îndrăgostire, a reuși, trecere, acceptare, trădare, înșelare, unic, de a nu ști, anxios, copil abandon, impotență, perversiune, genital, bărbatul vulnerabil, comedie, viitor, anticipare, personal, în creier, conștient, auzi în creier, a dispărea, hologramă, a redescoperi, idealizare, relația cu mama, exclusivitate, ieșit din comun, unic, impunere, ciocnire, maturizare, deconectare, evoluție, debranșare, tehnologie, întoarcerea în natură, regresie, relație, partener ideal, tendință, a fi înțelegător, concurență, oboseală, plictiseală, împreună dar separat, încheiere, divorț, îmbrățișare, nevoia ca cineva să te împingă, valorificare, artificial, Theodore ar fi un fel de Samanthă, confuzii, angoasă, absenți, oraș, beton, deconectat, rupt de realitate, interacțiune, feed-back, comunicare, continuare, nevoia de a aparține cuiva, singurătate, justificare, liniște, justificare, fără alegere, iubire, rușine, relație, bărbat-femeie, diferență, lipsa unui inconștient, amuzament, fake, programere, să mă creadă, stereotipie, capacitatea de a spune o minciună, fantezii, strășnicuț, a suferi, super dar ceva nu are, a înlocui, comunicare, a construi o relație, schimb, completare, sistem de operare umanoid, a face față emoțiilor, conștiința universală, ca noi, diferență, construct social, patern, patologie psihică,  imaginar, intim, sex, lapsus, a trăi senzații, a ajuta, reproducere, nevoie, suferință, lipsă de sens, satisfacție, umoristic, monoton, plictisitor.

Ședința a începtut la ora 19:00 și s-a încheiat după ora 22:30.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.