Meniu Închide

Republica Moldova, în Cartea Recordurilor. Ce fac moldovenii pentru a obține certificatul Guiness

Alergatul la propriu după potcoave de cai morți, beciurile mari și pline cu vin sau sutele de kilograme de bucate tradiționale le-au adus moldovenilor faima peste hotare și un loc în Cartea Recordurilor. În goana după certificatul Guiness Book, autoritățile de la Chișinău au gătit cot la cot cu bucătarii pentru mămăliga sau plăcinta „care ne unește”. Totuși, chiar dacă Republica Moldova ar fi putut bate și un record politic după ce nu a avut din 2009 până în 2012 fără conducător, cei de la Cartea Recordurilor au refuzat să înregistreze „performanța” pe motiv că ar fi un exemplu negativ de urmat.

Cartea Recordurilor găzduește mai multe per
Cartea Recordurilor „găzduiește” mai multe performanțe ale moldovenilor FOTO: modernnotion.com

Colonel și doctorand la Institutul de Istorie din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Petru Costin, a umblat la propriu după potcoave de cai morți și totul pentru a alimenta o pasiune care nu-i dă pace încă din copilărie – cea de-a aduna diferite obiecte. În casa colecționarului pot fi admirate mii de stilouri, insigne, monede, arme și drapele, unele din piese având o importanță istorică deosebită, însă potcoavele sunt cele care au atras atenția Academiei Mondiale a Recordurilor.

Certificat Guiness pentru potcoave și hartă gigantică din monede

Cele 3 200 de potcoave mici, datate din secolele XIV-XX i-au adus lui Petru Costin în 2013 certificatul „Guiness World”. De asemenea, potcoavele au fost folosite pentru a contura cea mai mare hartă formată din monede. Lucrarea care reprezenta harta administrativ-teritorială a Republicii Moldova avea 64 de metri pătrați și pentru a o realiza au fost aduse 190 000 de monede.

Tot pasiunea a fost cea care l-a făcut pe Petru Botnari de la Ungheni să fie demn de Cartea Recordurilor, „bătălia” fiind dată de multe ori chiar cu propriile rezultate și asta deoarece tânărul își depășea de fiecare dată propria performanță. Pentru a-i impresiona pe cei de la Academia Mondială a Recordurilor, Petru bate tobele, dar nu oricum ci cu o viteză uimitoare. Astfel, toboșarul de la Ungheni a obținut nouă recorduri Guiness și a ajuns să dea în tobe cu 15 bătăi pe secundă.

Colecția de potcoave i-a
Colecția de potcoave i-a adus lui Petru Costin certificatul Guiness Book FOTO: mobiasbanca.md

Alcoolul a adus Moldovei recorduri pozitive și negative

Totuși, cele mai cunoscute recorduri deținute de Republica Moldova au fost obținute pentru cea mai veche și tradițională activitate – vinificația. Astfel, cea mare colecție de sticle de vin din lume, cu peste 1,5 milioane de sticle, și cele mai lungi galerii subterane artificiale se află în Republica Moldova. Totuși, producția de alcool a adus și imagine negativă Republicii Moldova, moldovenii fiind considerați cei mai mari băutori din lume.

O altă performanță cunoscută este cea a Cleopatrei Stratan, care a ajuns în Cartea Recordurilor, doborând șase recorduri: cel mai tânăr talent care are propriul său album, care a avut un hit, care s-a menținut timp de șase luni pe primul loc la nivel național, care a primit un onorariu de 10 000 de euro pentru o singură piesă, care a primit trei premii MTV, care a susținut un concert de două ore în fața unui public numeros și cel mai tânăr artist de succes.

Guvernanții, la cratiță pentru a ajunge în Guiness Book

Și guvernanții de la Chișinău și-au dorit ca Moldova să ajungă pe paginile Cărții Recordurilor, iar pentru aceasta și-au suflecat mânecile, și-au îndesat bonetele de bucătari pe cap și au gătit de rând cu specialiștii cea mai mare mămăligă și cea mai lungă plăcintă învârtită din lume. Astfel, președintele Parlamentului, prim-ministrul și ministrul Agriculturii de la Chișinău au lăsat pentru o zi fotoliile comode din birou pentru a prepara o mămăligă de 534 de kilograme, iar în altă zi oficialii și-au demonstrat talentul de bucătari pentru a obține o plăcintă cu mere, cu lungimea de 50 de metri. Rezultatele eforturilor oficialilor și ale bucătarilor au fost raportate celor de la Guiness Book.

Tot în arealul gastronomic moldovenii au reușit să atingă un nou record mondial și anume au gătit cea mai mare tocană de pui cu ciuperci. Cele 850 de kilograme de tocană au fost preparate de bucătarii din Republica Moldova și din Israel la Festivalul Internațional de Gătit de la Iași.

Recordul politic nu a fost pe placul celor de la Academia Mondială a Recordurilor

Și criza politică le-ar fi adus moldovenilor un nou record, dacă Academia Mondială a Recordurilor nu ar fi refuzat să-l înregistreze. Republica Moldova a fost singurul stat din lume care a rămas cu fotoliul de președinte neocupat timp de 630 de zile. Totuși recordul mondial nu a fost pe placul celor de la Guiness Book care au refuzat solicitarea publicației „Komsomolskaia Pravda” de a-l înregistra din cauza că nu este exemplu pozitiv de urmat.

Și alți moldoveni au încercat să iasă în evidență pentru a se vedea în Cartea Recordurilor. Astfel, potrivit ziarulnational.md, Maria Darii a călătorit până la 23 de ani în peste 100 de orașe ale lumii, iar înotătorul Ion Lazarenco este primul moldovean care a traversat Canalul de Nord în 16 ore 23 de minute și 45 de secunde. De asemenea, Andrei Popa a mers pe jos 1 100 de kilometri de la Giurgiulești până la Naslavcea și înapoi, având la el un rucsac care cântărea 20 de kilograme și în care ținea drapelul Republicii Moldova. Bărbatul care este fost militar a anunțat atunci despre intenția de a face înconjurul lumii în viitor. În același timp, zugo.md a scris despre Eduard Munteanu care a călătorit prin Europa cu autostopul, parcurgând 5 100 de kilometri, vizitând 12 orașe din zece țări în doar două săptămâni, cheltuind doar 100 de euro.

Moldovenii se mai pot lăuda că reprezintă populația care consumă cele mai multe mere pe cap de locuitor: 472 de fructe pe an.

De asemenea, în Republica Moldova se află cea mai mare livadă de nuci din Europa, care se întinde pe o suprafață de 750 de hectare. Menționăm că prima localitate din Republica Moldova care ar putea ajunge în Guiness Book este orașul Edineț, autoritățile locale vorbind despre faptul că vor să țese un prosop gigantic care să aibă o lungime de 4,6 kilometri. Astfel, prosopul se va întinde de la un capăt la altul al orașului, iar recordul ar putea fi omologat în 2019.

Totuși, Republica Moldova este cunoscută și prin faptul că este cea mai săracă țară din Europa cu cel mai mic PIB pe cap de locuitor, cu cele mai mici cheltuieli pentru armată, cu cea mai mare rată de scădere a populației sau cu cel mai mare volum de remitențe pe cap de locuitor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.