Meniu Închide

Porumbeii l-au tras înapoi la casa părintească

Porumbeii l-au adus înapoi acasă pe Pavel Croitoru din Strășeni – și-a amintit de perioada copilăriei când alerga să prindă hulubi în loc să se ducă la școală, iar păsările au câștigat un loc important în inima sa încă de atunci.

Tatăl său nu-i permitea să aducă acasă porumbei sau să-i îngrijească, fiind preocupat mai mult ca Pavel să știe carte. „Mai făceam pe ascuns vreo bortă în pod pentru hulubi, iar tata cum vedea, mă certa. Mai în scurt, nu mă înțelegea. Aici, toți cei mici aveau hulubi, iar acum toți stau prin baruri, cu narcotice”, spune bărbatul.

Atmosfera din copilărie, reanimată de porumbei

Pavel Croitoru a ajuns la cei 55 de ani ai săi să-și vadă visul realizat acasă după ce a cunoscut amarul străinătății după ani de muncă în Rusia, Israel și Italia. Bărbatul spune că singurul gând care nu-l lăsa este să revină acasă pentru a-și face o hulubărie și să simtă iarăși atmosfera frumoasă a copilăriei cu grija și dragostea pentru păsările păcii. A revenit acum patru ani și primul lucru care l-a făcut a fost să construiască o căsuță pentru porumbeii pe care îi va aduce. Primii care au bucurat sufletul bărbatului au fost câteva perechi de hulubi din specia „păuni”. Acum, Pavel Croitoru îngrijește de 250 de hulubi de rase diferite. În timp ce povestește despre cum a ales cei mai frumoși hulubi pentru a-i aduce acasă, pornește să alerge sprinten după păsări pentru ca la urmă să se întoarcă strângând unul din hulubi cu grijă la piept.

hulubi-7

hulubi-8

hulubi-19

hulubi-48

Cei mai frumoși hulubi

„Aceștia se cresc foarte greu. Iată eu le pun și „inele” cu inscripții pe care scrie numele asociației. Așa-i acum. Iată așa hulub costă peste 100 de euro și rasa este originară din Odesa, Ucraina. Această specie arăta altfel după ce columbofilii de la noi i-au „prefăcut”. Iată aceștia albi care stau sus sunt poștași și pe ei îi ți doar pentru ca să-i hrănească pe cei din rasa adusă din Odesa, deoarece acești hulubi nu-și hrănesc niciodată puii lor”, oferă detalii cu mult entuziasm despre păsările pe care el are Pavel Croitoru.

Bărbatul mai spune că anumiți porumbei sunt considerați ca fiind specie pură dacă li se desface coada frumos, iar alții au penajul de culoare neagră și dacă se rătăcește o pană albă, deja nu poate fi considerat că hulubul respectiv este de rasă.

hulubi

hulubi-9

hulubi-18

hulubi-12

Are grijă de păsările păcii ca de niște copilași

Pavel Croitoru îngrijește de porumbei ca de niște copilași, protejându-i cu o plasă de păsările răpitoare, fiecare pereche are cuibul său, iar când se îmbolnăvesc îi tratează cu medicamente și le dă vitamine. „Fiecare hulub are locul lui. Când intru seara aici, imediat îmi dau seama dacă lipsește vreunul, pentru că eu îi știu pe fiecare în parte. Păsările au și un loc unde se duc și se odihnesc pe la orele 15:00-16:00. Iată în această livadă. Porumbeii au și o baie unde vin și se bălăcesc, iar în apă eu le pun un fel de soluție specială”, ne ghidează în lumea pasiunii sale Pavel Croitoru.

hulubi-29

hulubi-28

hulubi-45

Bărbatul spune că mai câștigă un ban după ce oferă în chirie la nunți poștașii, pentru acest serviciu mirii scoțând din buzunare 100 de lei. Pe lângă faptul că porumbeii îi aduc liniște sufletească și sentimentul de împlinire, Pavel Croitoru a reușit să fie apreciat și cu mai multe distincții la expozițiile din Chișinău pentru frumusețea „colecției” sale.

hulubi-2

hulubi-5

hulubi-21

hulubi-23

hulubi-30

hulubi-20

hulubi-24

hulubi-42

FOTO: Sandu Tarlev

1 Comment

  1. Pingback:Porumbeii l-au tras înapoi la casa părintească - www.porumbei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.