Meniu Închide

Voronin intră și iese din hora prezidențială de la Chișinău

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova va boicota alegerile prezidențiale din 30 octombrie, iar liderul formațiunii, Vladimir Voronin, a îndemnat alegătorii să urmeze acest exemplu, motivând prin faptul că decizia Curții Constituționale privind revenirea la alegerea directă a președintelui ar fi anti-constituțională. Deși decizia a fost luată recent de Comitetul Executiv Politic al PCRM, Vladimir Voronin ar putea oricând să surprindă opinia publică de la Chișinău, acesta fiind cunoscut pentru retoricile sale diferite.

PCRM va boicota alegerile prezidențiale

Reprezentanții Partidului Comuniștilor au pus la îndoiala legitimitatea alegerilor prezidențiale din 30 octombrie și au spus că decizia Curții Constituționale va avea efecte negative pe termen lung asupra societății din Republica Moldova. „Noi, comuniștii, considerăm că decizia neconstituțională din 4 martie a Curții Constituționale privind alegerile directe ale președintelui vor conduce la schimbarea structurii politice statale a Republicii Moldova. Prin respectiva decizie, s-a comis o crimă dintre cele mai grave: poporului Moldovei i-au fost răpite drepturile suverane, el fiind lipsit de calitatea de unic suveran în statul nostru”, a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul unei conferințe de presă, marți, 6 septembrie.

FOTO Sandu Tarlev

Liderul PCRM a criticat și componența actuală a Curții Constituționale, menționând că patru magistrați din cei cinci niciodată nu au fost anterior judecători. În opinia lui, decizia Curții ar fi fost luată din frica evenimentelor din 20 ianuarie când a fost numit Guvernul Filip, iar în stradă bântuiau protestatarii.

Ex-președintele Republicii Moldova în perioada 2001-2008, Vladimir Voronin, consideră că „lipsa legitimității trecerii de la alegerile generale directe ale președintelui țării va face nelegitimă alegerea în acest mod a președintelui” și că această situație va conduce la un conflict între Președenție, Parlament și Guvern.

PCRM consideră că structurile statului, actualmente, se află într-o stare capturată de actuala guvernare și că actualul Parlament nu reflectă adevărata viziune a populației pentru că o parte din deputați ar fi fost cumpărați. Totodată, în opinia comuniștilor, actuala coaliție de guvernare creează premize pentru complicarea colaborării Republicii Moldova cu Estul și cu Vestul.

Comuniștii au mai spus că poporul Republicii Moldova este mințit în acest sens și că alegătorii își vor da seama de acest fapt la 2-3 luni după alegerile prezidențile.

Voronin a amintit că partidul condus de el a decis să boicoteze alegerile prezidențiale, decizia fiind luată în cadrul Plenarei a XX-a a CC al PCRM.

Acesta a mai spus că reprezentanții partidului vor merge în teritorii pentru a îndemna oamenii să ignore alegerile, amintind despre „experiența pe care o are PCRM” din 2010, când referendumul de atunci nu a avut succes inclusiv pentru că lumea a fost chemată să-l boicoteze.

Vladimir Voronin, la conferința de presă FOTO moldNova
Vladimir Voronin, la conferința de presă, alături de Inna Șupac, Elena Bodnarenco și Oleg Reidman FOTO moldNova

„Alegerile prezidențiale sunt constituționale”

Fostul judecător al Curţii Constituţionale Nicolae Osmochescu îl contrazice pe Voronin și spune că decizia privind organizarea alegerilor prezidențiale directe este deja un fapt consumat și că este perfect legală, fapt confirmat de aprecierile judecătorilor la primul Congres al Asociației Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Baltice și Mării Negre.

Acesta afirmă că magistrații de la Curtea Constituțională, prin decizia din 4 martie 2016, nu au făcut altceva decât să revină la procedura de alegere a președintelui Republicii Moldova, care a existat până la modificările operate în Constituție în anul 2000, prin declararea lor ca neconstituționale la sesizarea deputaților PLDM.

Osmochescu precizează că este necesar ca legislația națională să fie ajustată pentru a delimita competențele Președinției, Parlamentului și Guvernului.

Expertul crede că Vladimir Voronin are motive personale de a nu fi de acord cu decizia Curții, deoarece într-o oarecare măsură au apărut semne de întrebare cu privire la legitimitatea perioadei în care a guvernat șeful PCRM, dar a specificat că decizia Curții nu are efect retroactiv.

Cum Voronin își schimbă declarațiile: anterior se vedea președinte

FOTO: profil Facebook
FOTO: profil Facebook

Prima reacție a lui Vladimir Voronin la decizia CC a fost la scurt timp de la pronunțare, acesta lansând critici în adresa judecătorilor. „Dacă poporul a dorit acest lucru, atunci modificările puteau fi făcute în Parlament, nu de către patru judecători, care şi-au permis să umble la Constituţie. Doar Parlamentul este în drept să modifice Constituţia”, a subliniat liderul comuniștilor la postul public de televiziune. Acesta a mai spus că alegerea preşedintelui prin vot direct ar putea aprofunda criza politică.

Peste o lună, în aprilie, Voronin nu excludea participarea la alegerile prezidențiale din 30 octombrie. „Voi candida la sigur. Dar acum nu ne implicăm cu nimic, deoarece încă nu este clar ce va fi cu aceste alegeri prezidenţiale directe”, a spus preşedintele PCRM. Acesta a menționat că va miza doar pe PCRM şi nu va face niciun fel de alianţă cu alte partide.

Ulterior, Voronin și-a schimbat retorica și a declarat că alegerea președintelui prin vot direct este o încălcare a Constituției și el încă nu este decis ce va face. „Nu am luat o decizie dacă vom participa la alegerile prezidenţiale. Nu putem să participăm la un act anticonstituţional. Aceste alegeri vor fi ilegale. Partidele atât de stânga, cât şi cele de dreapta, trebuie să boicoteze aceste alegeri. Preşedintele care va fi ales va fi unul ilegal. Acest preşedinte nu va fi agreat, şefii de stat nu-i vor strânge mâna şi nici nu vor veni în vizite oficiale în Republica Moldova”, a declarat liderul comunist pe 8 iulie 2016.

Pe 3 septembrie 2016, Comitetului Executiv Politic al PCRM a decis să nu înainteze un candidat la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie.

Cel de-al VIII-lea Congres al PCRM va avea loc în data de 20 noiembrie 2016, care va avea loc la 20 de zile de la primul tur al alegerilor prezidenţiale din anul acesta şi la 5 zile după eventualul tur doi de scrutin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.