Preşedinţia de la Bucureşti a apreciat drept provocator decretul liderului separatist de la Tiraspol: astfel de acţiuni se înscriu într-o „retorică provocatoare”, în contextul aşa-ziselor alegeri prezidenţiale din regiune şi se impune o „atitudine reţinută”.
„Apreciem că declaraţiile la care faceţi referire se înscriu într-o retorică provocatoare, în contextul apropierii aşa-ziselor „alegeri prezidenţiale” programate să aibă loc în luna decembrie în regiunea transnistreană. În acest context, se impune o atitudine reţinută şi o abordare responsabilă a acestui subiect pentru a evita escaladarea artificială a tensiunilor”, a precizat purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi, citată de Mediafax.
Biroul pentru Reintegrare de la Chișinău îşi exprimă regretul şi profunda dezamăgire față de faptul că actul în cauză subminează eforturile autorităţilor constituţionale şi ale partenerilor internaţionali implicaţi în procesul de negocieri în formatul „5+2” menite să identifice o soluţie viabilă pentru problema transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi elaborarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană.
Totodată, în comunicat se menționează că „autorităţile moldoveneşti se adresează către actorii internaţionali implicaţi în procesul de reglementare a conflictului transnistrean cu rugămintea de a lua atitudine faţă de actul emis la 7 septembrie curent de către liderul de la Tiraspol în vederea evitării unei derapări a procesului de negocieri şi apariţiei unor noi tensiuni în această parte a Europei”. (Unimedia)
Mai puțini tineri au ales să-și facă studiile superioare în Republica Moldova în 2016 decât în anii precedenți. A scăzut și numărul de locuri în instituțiile de învățământ superior. Circa 17.000 de studenți au pășit pragul universităților, adică cu 3% mai puțin ca în 2015, arată datele oficiale. (Europa Liberă)
Guvernul României a încheiat prima etapă a Proiectului de asistenţă financiară pentru grădiniţele din Moldova, program prin care au fost renovate peste 800 de instituţii preşcolare. Din banii acordaţi de Guvernul României, până în prezent au fost renovate 832 de grădiniţe. În funcţie de probleme, în instituţii au fost reparate acoperişurile, instalate sisteme de încălzire şi au fost amenajate terenuri de joacă. (Publika.md)
Curtea de Apel Bălţi a respins înregistrarea grupului de iniţiativă care vrea să organizeze un referendum de demitere a primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă. Magistraţii au declarat drept neîntemeiată iniţiativa celor 275 de membri ai grupului şi a casat decizia Judecătoriei Centru. Decizia poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 60 de zile. În timp ce avocata lui Dorin Chirtoacă susţine că decizia este una legală şi corectă, membrii grupului de iniţiativă afirmă că au fost nedreptăţiţi şi vor contesta hotărârea. (TRM.md)
Iurie Leancă, candidatul Partidului Popular European din Republica Moldova (PPEM) la funcţia de preşedinte a ţării, a depus o sesizare la Comisia Electorală Centrală (CEC). El a solicitat sancţionarea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) pentru distribuirea unor materiale informative în cutiile poştale ale cetăţenilor, cu mesajul „Jandarmul Român nu va fi la noi stăpân!”.
„Consider că materialul informațional al PSRM este unul imoral, jignitor la adresa unei părți importante a societății din Republica Moldova și opiniilor ce le împărtășesc, dar și instigă la ură la adresa unui stat vecin, membru al Uniunii Europene”, a declarat astăzi la CEC, Iurie Leancă. (TRM.md)
În Republica Moldova se vor înregistra azi temperaturi de maxim 33 grade Celsius. Banca Națională a stabilit pentru astăzi un curs de 22 de lei şi 34 bani pentru un euro, cu nouă bani mai mult decât ieri. Dolarul american își păstrează poziția de ieri și este cotat la un preț de 19 lei şi 78 de bani.
Cursul leului românesc e mai mare cu doi bani şi poate fi cumpărat cu cinci lei și un ban. (Publika.md)