Meniu Închide

Năstase „cel din popor” e un trișor ordinar

Deși campania electorală din această toamnă nu a demarat în mod oficial, șicanele și tatonările între pretendenții la jilțul prezidențial se accentuează. Leancă o acuză pe Maia că a făcut parte din Guvernul Gaburici votat de PCRM, Ghimpu îi reproșează lui Leancă semnarea documentelor prin care s-a furat banii din BEM și chiar din BNM, doamna Sandu refuză să participe la emisiunile celei mai „echidistante” televiziuni, Lupu umblă cu caravana pe meleagurile patriei, iar Năstase minte cu nerușinare acuzând actuala guvernare de toate relele din lume.

Pe măsură ce ne apropiem de data alegerilor prezidențiale, bășcălia provincială și mitocănia proverbială a politicianului moldovean vor curge gârlă ca vinul din butoaie, astfel încât cetățeanul simplu să fie turmentat și la propriu, și la figurat. Marile gogomănii și propriile lor bătălii abia urmează să aibă loc. Nici nu vă imaginați ce spectacol grotesc și jocuri murdare, de culise ni se pregătesc. Dar pentru ca rana să se vindece definitiv trebuie să iasă tot puroiul, motiv pentru care abia aștept să se spargă buboiul (vorba „clasicului” din Penitenciarul 13: „să sară naibii odată în aer clasa politică”).

Până atunci, însă, liderul incontestabil al marilor adunături naționale și autoproclamatul „tribun al poporului”, Andrei Năstase, coase și descoase teorii conspiraționiste și formule apocaliptice, clamând că alegerile sunt deja fraudate, deși nu se retrage din cursa electorală. Ultima sa pătăranie s-a produs sâmbăta trecută, când așa și nu a mai depus listele cu semnături pentru a fi înregistrat în calitate de candidat, afirmând că prin asta ar legitima fărădelegea la care s-ar fi dedat Partidul Democrat cu o săptămână înainte. Drept argument, dânsul flutura Hotărârea CEC nr. 122 din 23.08.2016, care la pct. 1), lit. c) prevede că pe data de 3 septembrie, zi de sâmbătă, puteau fi primite doar documentele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă. Însă, pct. 2 din același act normativ stipulează că înregistrarea candidaturilor „se va efectua după încheierea activității grupului de inițiativă de colectare a semnăturilor și pînă la data de 29 septembrie 2016”. Respectiv, dacă grupul de inițiativă al unui pretendent și-a încheiat activitatea într-o zi de sâmbătă, iar cel puțin un membru CEC se afla la serviciu, în ce constă „încălcarea flagrantă”? Totodată, pct. 29 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin Hotărârea CEC nr. 113 din 18.08.2016 prevede doar termenul limită, nu și expres zilele de depunere a documentelor: „Pentru înregistrarea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova, cel tîrziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, Comisiei Electorale Centrale i se prezintă actele indicate (…)”. Norma legală aplicabilă în acest caz (Codul Electoral al R. Moldova) confirmă, la art. 41, al. (1), posibilitatea înregistrării candidaților în oricare zi din perioada 31 august – 29 septembrie: În cazul alegerilor parlamentare și prezidențiale, procesul de desemnare a candidaţilor începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor şi se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. Complementar, art. 44, al. (1) din același cod stipulează doar data limită: Pentru înregistrarea candidaţilor, Comisiei Electorale Centrale sau consiliilor electorale de circumscripţie li se prezintă, cel tîrziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, următoarele documente: (…)”

Așadar, rămâne la discreția Comisiei Electorale Centrale să decidă dacă activează în week-end sau nu, și nicidecum unui trișor ordinar precum Năstase. Or, dânsul a depus cererea pentru înregistrarea grupului său de inițiativă în aceeași zi cu alți 5 potențiali și principali contracandidați, adică pe 31 august (fapt indicat în Hotărârea CEC nr. 152 din 02.09.2016), care, apropo, conform Hotărârii Parlamentului nr. 433 din 26.12.1990 cu privire la zilele comemorative, de sărbătoare și de odihnă din Republica Moldova, este declarată zi liberă (!). În consecință, ne întrebăm: de ce domnia sa nu contestă faptul că procesul de înregistrare a grupurilor de inițiativă a demarat tocmai de Ziua Limbii Române? Și tot noi o să răspundem (inclusiv pe 30 octombrie): pentru că este și ipocrit. Să vedem ce alte acuzații nefondate și minciuni sfruntate se vor lansa în spațiul public.

5 Comments

  1. Teodor

    Buna miscare de ati face PR si campanie electorala, dar Nastase a scapat cu vederea ca nu doar el este jurist si sunt oameni mult mai informati ca el. Astfel de minciuni mereu a folosit, ca nu degeaba primeste bani din Frankfurt pentru a captura statul.

  2. veaceslav

    Baietii trageau nadejde sa mai latre ceva pana se colecteaza semnaturile. La sigur nu s-au asteptat. Si aici apare o intrebare. Cand Nastase spune ca alegerile sunt deja fraudate dar nu se retrage din cursa, se refera la sine insusi?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.