Meniu Închide

Teatru pe peronul Gării de la Chișinău. Evenimentul care unește actorii de pe ambele maluri ale Prutului

Teatrul Național „Mihai Eminescu” este gazda unui adevărat festin cultural în perioada 12-21 septembrie, când se desfășoară Reuniunea teatrelor naționale românești la Chișinău. Peste 300 de actori, 10 teatre, 22 de spectacole și zeci de mii de euro sunt ingredientele organizării acestui eveniment cultural de anvergură.

Reuniunea aduce publicului producții recente ale teatrelor din Republica Moldova și România, lansări de carte, expoziții, discuții pe marginea fenomenului teatral și alte evenimente conexe. Printre invitații speciali se numără regizori de renume mondial și actori celebri de pe ambele maluri ale Prutului.

Teatru pe peronul Gării Feroviare

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, teatrul „Marin Sorescu” din Craiova, teatrul „Ion Luca Caragiale” din București sau Teatrul Național din Cluj-Napoca sunt câteva dintre instituțiile culturale care vor participa la evenimentul organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău în parteneriat cu Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român.

O premieră în programul reuniunii din acest an este punerea în scenă a aceleiași piese de teatru de către doi regizori diferiți. Este vorba despre spectacolul „Lecția”, unul dintre cele mai fascinante texte ale lui Eugene Ionesco. Piesa va fi jucată la Chișinău pe data de 17 septembrie de către actorii teatrului „I.L Caragiale” din București în regia lui Horațiu Mălăiele, iar pe 15 septembrie publicul va urmări o altă versiune a spectacolului care aparține teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, sub îndrumarea regizorului Mihai Măniuțiu.

O altă premieră este prezentarea spectacolului „Occident Express” a teatrului național din Craiova, care va fi jucat pe peronul Gării Feroviare din Chișinău.

Sursa foto
Spectacolul „Lecția” în regia lui Horațiu Mălăele va fi jucat pe 17 septembrie. Sursa foto

Integrarea în UE se face prin teatru

Ministrul Culturii, Monica Babuc, a remarcat că mișcarea teatrală din Republica Moldova „nu este de ieri, de azi” și că astfel de evenimente culturale merită toată dragostea publicului. „Tocmai din acest motiv Ministerul Culturii a venit, în acest an, cu o susținere financiară substanțială. Timp de zece zile chișinăuineii vor asista la un festin al teatrului național de pe ambele maluri ale Prutului. Pe lângă piesele prezentate de actorii din România, consider că publicul va aprecia și spectacolele teatrelor din Republica Moldova. Spectacolul Mimoza al teatrului din Cahul sau Angajare de Clovni al teatrului Satiricus merită toată aprecierea noastră”, a declarat Monica Babuc în cadrul conferinței de presă de lansare a evenimentului.

„Integrarea în Uniunea Europeană și apropierea Moldovei de valorile europene se face inclusiv prin teatru și cultură”, a adăugat Larisa Turea, secretar literar al Teatrului „Mihai Eminescu”.

40.000 de euro pentru actorii români

Reuniunea teatrelor naționale românești este cel mai costisitor proiect al Institutului Cultural Român de la Chișinău (ICR) din anul 2016. „ICR a venit cu un suport financiar de peste 38.000 de euro pentru cele cinci teatre din România. Am asigurat transportul, cazarea, mesele și diurnele actorilor. Trebuie să recunoaștem că organizarea unei asemenea manifestări nu este deloc ușoară, dar e bine că ajungem la o finalitate. Desigur, cea mai mare problemă este cea a banilor. Trăim vremuri grele, deosebit de austere”, a declarat directorului ICR, Valeriu Matei. „Diversitatea stilistică a programului din acest an este foarte mare, avem spectacole bune și poate mai puțin bune, ceea ce este perfect normal și chiar necesar”, a precizat Valeriu Matei.

O secțiune aparte din cadrul evenimentului este dedicată teatrului radiofonic. Astfel, în fiecare zi, publicul va putea audia spectacole de teatru-document semnate de Teatrul Național Radiofonic din București. Intrarea va fi liberă pentru toți doritorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.