Meniu Închide

Referendumul din garaj

Toată spuma societății moldave a dezbătut cu spume la gură subiectul beției lui Dorin Chirtoacă din garajul primăriei. S-au ofuscat toți pudicii și s-au indignat toți puricii politici. S-a creat impresia că edilul capitalei a comis un omor sau un atentat la viața cuiva, când de fapt și-a pus la treabă propriul ficat, în afara orelor de lucru și în prezența prietenilor. Dacă pentru asta merită să fie ostracizat, atunci la ce bun mai există dreptul la viață privată?

Recunosc, deranjează faptul că un politician declarat unionist se distrează ascultând (doar) muzică rusească în incinta Primăriei municipiului Chișinău. E ca și cum cineva ar asculta manele în vestiarul Operei de Stat din Viena. Mi se pare un gest de prost gust și o profanare a victoriei forțelor pro-europene (adică pro-românești) la alegerile locale din 2007. Pe cât de discret, dar hotărât își începuse cariera politică Dorin Chirtoacă, pe atât de indecent și incert și-o încheie.

Firește, în comparație cu „mănușile curate” ale lui Iordan, fostul candidat comunist la șefia capitalei, filmat în compania a două domnișoare de moravuri ușoare, sau cu „guvernarea telefonică” a ex-premierul Filat, în timp ce întreținea relații sexuale cu o jurnalistă blondă, isprava deocheată a edilului pare un fleac, care, însă, putea să-l „ciuruiască”, vorba regretatului Sergiu Nicolaescu. Or, anume de asemenea imagini „compromițătoare” aveau nevoie inamicii lui Chirtoacă pentru a justifica sabotarea activității primăriei și inițierea unui referendum cu privire la revocarea sa.

De fapt, „monstruoasa coaliție” din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a cam rămas în pană de idei și n-ar strica să mai dea și ei câte o tură prin garaje. De când există această instituție amorfă, Circul poate nici să nu se redeschidă. Problema cea mai gravă este că nicio fracțiune din CMC nu vrea să-și asume guvernarea la nivel local, fiecare grup urmărindu-și scopurile meschine și pecuniare. Dacă opozanții lui Chirtoacă sunt majoritari (32 de consilieri din 51), de ce nu se pun pe treabă? Unde le sunt proiectele grandioase în beneficiul chișinăuienilor? Câte troleibuze noi au adus „trollerii” sau câte parcuri au amenajat partizanii demiterii primarului?

Nu încape îndoială că circulația pe străzi și trotuare este infernală, că nu ajung locuri de parcare de la atâtea gherete și că Piața Centrală se extinde ca o tumoare în tot orașul. Dar problema nu constă doar într-o defectuoasă administrare, ci și în corupția sistemică și lipsa de finanțare. Oriunde în lume, pentru servicii de calitate trebuie să plătești. Vrei transport public sigur și confortabil? Fii dispus să scoți din buzunare măcar 10 lei (0,5 euro) pentru o călătorie. Vrei drumuri asfaltate și străzi iluminate? Acceptă să fie majorate taxele și impozitele locale. Vrei să fie păstrată curățenia? Nu fi porc.

Tentativele eșuate de inițiere a procedurii de revocare a lui Dorin Chirtoacă i-au cauzat un mai mare deserviciu decât petrecerea din garaj. Dacă acționa strict ca un politician, edilul accepta provocarea și le ștergea nasul la referendum, după modelul suspendării lui Băsescu în 2009. Dar a preferat să se comporte ca un demnitar, conștient de nevoile orașului și de necesitatea implementării proiectelor demarate (reabilitarea arterelor principale, construcția Cascadei de la Valea Morilor etc.). Să fi fost un chefliu, abandona treburile publice și se apuca de făcut referendumuri prin garaje.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.