Meniu Închide

Cine este cel mai bogat candidat la Chișinău? Nu au automobile, doar locuințe de lux

Cine este cel mai bogat dintre candidații la președinția Republicii Moldova? Dintre cei mai bine cotați candidați este dificil de făcut un top clar. Marian Lupu, Igor Dodon, Maia Sandu, Mihai Ghimpu și Andrei Năstase au case scumpe, dar nu au automobile, dețin conturi grase în bănci – iar echivalarea averilor este greu de făcut.

Averile candidaților la președinție FOTO: morguefile.com
Averile candidaților la președinție FOTO: morguefile.com

Potrivit informațiilor prezentate, cele mai multe venituri a încasat în 2015 liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, suma fiind de 960.000 de lei. Candidatul la prezidențiale și-a suplinit sumele încasate din salariu, pensie și indemnizații cu dividende de la compania Eurosim. În același timp, Ghimpu este urmat în clasament de ex-premierul Iurie Leancă, care a indicat că și-a umplut buzunarele anul trecut cu circa 365.000 de lei, bani din salariul de premier, cel de deputat, precum și din dobânzile la depozitele din bănci. Din salarii și indemnizații au trăit Igor Dodon ( 221.656 de lei), Marian Lupu (174.423 de lei) și Maia Sandu (91.406 de lei).

Dodon are cea mai scumpă casă

Dacă la capitolul venituri liderul Mihai Ghimpu l-a depășit pe liderul socialiștilor, atunci în cazul imobilelor lucrurile stau invers. Astfel, Dodon locuiește într-o casă de locuit cu o suprafață de peste 162 de metri pătrați, care are o valoare cadastrală mai mare de 2,16 milioane de lei. Totuși, Mihai Ghimpu a indicat în declarația de avere că are două apartamente a căror cost total este estimat la circa 2 milioane de lei. Următorul în topul candidaților cu cele mai scumpe case este Marian Lupu care deține un apartament și un garaj în Chișinău pentru care spune că a plătit 1,224 milioane de lei. În același timp, deși casa de locuit al lui Iurie Leancă are o suprafață mai mare (223,6 metri pătrați) decât cea a lui Dodon, valoarea indicată de acesta este de trei ori mai mică, de aproximativ 696 100 de lei. De asemenea, Leancă mai are un imobil prezentat drept anexă, care ar costa 65 590 de lei. În cea mai „modestă” locuință trăiește Maia Sandu care a declarat că are un apartament de 74,5 metri pătrați pentru care a plătit 440 114 de lei.

Candidații la președinție, cu milioane în conturi și fără automobile

Candidații la prezidențiale, care au șanse de accede în turul II al prezidențialelor, potrivit experților, au și conturi grase în bănci. Astfel, Iurie Leancă are cei mai mulți bani în conturile bancare pe care îi păstrează în euro și lei, iar suma totală, convertită la cursul oficial de astăzi, este de 2.711.205 de lei. Maia Sandu declară că deține în bănci 1.760.820 de lei, Marian Lupu – 181.118 de lei, Mihai Ghimpu – 116.392 de lei, iar Igor Dodon a reușit să adune depuneri bănești de 45.827 de lei.

În același timp, cei care se vor președinte se declară cei mai săraci când e vorba despre deținerea unui automobil. Astfel, potrivit informațiilor prezentate de acești polticieni, Marian Lupu și Igor Dodon susțin că nu au automobil, iar Iurie Leancă a indicat că are în proprietate o mașină de marca VAZ din 1989 fără a-i menționa valoarea. Liderul liberailor conduce un automobil Mercedes C-180, fabricat în 2005 și procurat în 2008 cu suma de 105.000 de lei, iar Maia Sandu deține un automobil de model Toyota RAV4 din 2007 în valoare de 170.000 de lei.

Iurie Leancă și Maia Sandu, cei mai bogați

Astfel, fără a lua în calcul veniturile obținute în 2015, candidatul cu cea mai mare valoare a proorietăților și a depozitelor din bănci la ora actuală este Iurie Leancă (3.407.305 de lei), urmat fiind de Maia Sandu (2.370.934 de lei), Mihai Ghimpu (2.221.392 de lei), Igor Dodon (2.221.392 de lei). În același timp, liderul democraților Marian Lupu se declară cel mai „sărac”, cu o valoare a averii de 1.425.118 de lei.

Averea lui Andrei Năstase, un mister

Un alt candidat prezent în sondaje este Andrei Năstase despre averea căruia nu se știu prea multe, având în vedere că nu a activat în instituții de stat și, astfel, nu a depus declarația pe avere, însă presa a scris că ar avea o casă în Chișinău de 156 de metri pătrați de peste 2 milioane de lei și o mașină de lux în Germania.

5 Comments

  1. Daniel

    Foarte slabă investigație, alte portaluri deja au menționat clar că cel mai bogat candidat este Andrei Năstase, care deține zeci de imobile și sute de mii de euro în zeci de conturi bancare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.