Meniu Închide

Savanții moldoveni nu prea inspiră tinerii

Toți cei curioși, entuziaști și pasionați de știință au venit la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2016, eveniment ajuns la cea de-a III-a ediție și desfășurat ieri în scuarul Academiei de Științe a Moldovei.

noaptea-cercetatorilor-9
Studenţii sunt cei mai inventivi şi au fost pe placul vizitatorilor. FOTO: Sandu Tarlev

Cercetătorii științifici din țara noastră nu s-au ridicat la așteptările tinerilor veniți să descopere tainele din laboratoarele de cercetare. „Haos, trebuia mai mult spațiu. Invenții minime care nu se văd de după aparatele utilizate de ani de zile. Aici îți spune tehnologia, dar invențiile care sunt nu atrag deloc, încăpeau toate în câțiva metri pătrați”, spune Ștefan, student la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Alți vizitatori nici nu știau că în Moldova sunt atât de multe instituții care se ocupă de cercetare. „Eu credeam că nu se face nimic în domeniul științei și cercetării, dar am descoperit că s-au făcut cercetări pe parcursul anilor. Îmi place cum au structurat evenimentul, am aflat cu se ocupă fiecare institut în parte”, mărturisesc două tinere care își fac studiile la Liceul Academiei de Științe.

Revelația publicului au fost reacțiile demonstrativ-distractive înfăptuite de studenții Universității de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău. Tinerii au distrat publicul cu spumă arzătoare compusă din gaz Butan, gel de vase și apă. Altă reacție chimică a fost cea din CO2 înghețat la minus 80 de grade Celsius și apă fiartă, iar în rezultat au primit o spumă albă sub formă de lavă curgătoare. Băieții și fetele ne-au spus că reacțiile pot fi încercate și acasă, doarece sunt inofensive.

noaptea-cercetatorilor-6
Spuma arzătoare. FOTO: Sandu Tarlev
noaptea-cercetatorilor-13
CO2 îngheţat la minus 80 grade Celsius. FOTO: Sandu Tarlev
noaptea-cercetatorilor-14
Vălătuci de abur la întâlnirea dintre gheaţă şi apă fierbinte. FOTO: Sandu Tarlev

Cu ce se ocupă cercetătorii științifici

Savanții moldoveni și-au prezentat munca lor de cercetare din ultimiii ani, mai mult teoretică și cu foarte puține invenții. Expoziția științifică a întrunit peste 45 de instituții de cercetare din Republica Moldova – Academia de Științe, Universitatea de Medicină Nicolae Testemițeanu, Universitatea de Stat din Chișinău și Tiraspol. Majoritatea expozanților și-au prezentat cărțile, monografiile, expertizele, studiile și cercetările scrise. Cei de la secția agricultură au venit cu soiuri de legume, fructe, plante, metode de determinare a nitraților din produsele vegetale, compoziții tehnice, colecția de minerale și alte substanțe chimice.

noaptea-cercetatorilor-10
Uleiul eteric de mentă extras la USM. FOTO: Sandu Tarlev

Cei de la catedra biochimia plantelor din cadrul USM au adus un ulei eteric din mentă extras în laborator. Potrivit colaboratorului științific, Maria Socinschi, uleiul eteric din mentă se folosește pentru inhalații, culinărie și medicină. Tot în cadrul USM, se extrag alge marine, cum este spirulina. Alegele artificiale sunt folosite ca îngrășăminte pentru plante și legume.

Am aflat că în țara noastră, pe parcursul anilor, au fost descoperite minerale – roza gips, meteorit, bazalt și altele. Roza gips a fost găsită în satul Onițcani din raionul Criuleni, iar meteoritul într-un parc din sectorul Buiucani al Capitalei.

noaptea-cercetatorilor-12
Colecţia de minerale. FOTO: Sandu Tarlev

Profesorii de la facultatea farmacie împreună cu studenții au făcut săpun manual și balsam de buze din plante naturale și uleiuri. Produsele au fost realizate după ce au studiat proprietățile plantelor medicinale, iar ulterior au fost testate pe animale de laborator, spune Tatiana Chiru, doctor în științe farmaceutice.

noaptea-cercetatorilor-17
Academicianul Gheorghe Duca îi prezintă expoziţia Ambasadorului UE Pirkka Tapiola. FOTO: Sandu Tarlev

European Researchers NIGHT Moldova este un proiect finanţat de Comisia Europeană şi face parte din seria evenimentelor Marie Curie, un program UE pentru susţinerea cercetătorilor. În Republica Moldova evenimentul se află la cea de-a III-a ediție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.