Meniu Închide

Maia Sandu și Andrei Năstase, împreună sau deloc. Cum își sapă cei doi drumul către Președinție

protest

Despre „candidatul comun al dreptei proeuropene” în alegerile prezidențiale de pe 30 octombrie se vorbește de mult timp – oficial, de pe 4 martie 2016. Dacă e să credem declarațiilor făcute de cei care aspiră pentru această calificare – Maia Sandu și Andrei Năstase -, atunci până la sfârșitul săptămânii ar trebui să auzim un nume. Până acum însă, termenul de identificare a unui candidat comun a fost extins de mai multe ori, iar analiștii politici se declară sceptici în privința rezultatului promis.

Liderul PAS a anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că deja se cunosc rezultalte unui sondaj intern cu privire la preferințele alegătorilor pentru cei doi lideri politici. Sandu nu a făcut publice anumite cifre, precizând că acest lucru îl vor face autorii cercetării.

Apelul lui Năstase

La începutul lunii martie, când protestele antiguvernamentale organizate de Platforma Demnitate și Adevăr în centrul Capitalei s-au mai potolit, la Chișinău au început discuțiile despre necesitatea identificării unui candidat comun al partidelor proeuropene pentru alegerile prezidențiale.

andrei-nastase-3
Andrei Năstase, la protestul Platformei „Demnitate și Adevăr”, 4 octombrie 2015 FOTO: Sandu Tarlev

„Dacă ne vom uni eforturile, vom reuși”, a declarat liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, la începutul lunii februarie, la emisiunea „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4. Acesta a dat astfel primele semnale privind consolidarea forțelor antiguvernamentale, dar nu a vorbit despre un candidat comun la prezidențiale. Acesta a lansat o invitaţie către Maia Sandu şi Ion Sturza să facă front comun pentru potenţialele alegeri anticipate. „Obiectivele noastre sunt salvarea statului şi a cetăţenilor din hău şi repunerea statului pe făgaşul normalităţii procesului de integrare europeană. Maia Sandu deocamdată nu are partid. Poate să vină la noi cu o garnitură din oameni integri. La fel, îl aşteptăm şi pe Ion Sturza cu echipa sa. Sondajele arată că aproape 50 la sută din populaţie este indecisă cu cine să voteze. Împreună am putea să atragem acest segment de indecişi. Dacă ne vom uni eforturile, vom reuşi”, a spus Andrei Năstase pe 4 februarie 2016.

Despre identificarea unui candidat comun Năstase a pomenit peste o lună, pe 4 martie, când a lansat un apel către PAS, PLDM, PPEM și alte partide proeuropene. Era în ziua când Curtea Constitutțională a decis că șeful statului să fie ales prin vot direct. Ideea candidatului unic a fost susținută și de Maia Sandu.

„Dacă eu sunt această soluție, voi candida”

Cu toate acestea, atât Năstase, cât și Sandu n-au anunțat niciodată despre o decizie asumată privind identificarea și înaintarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale. Mai mult decât atât, aceștia declarau în cadrul emisiunilor tv și a interviurilor pe care le-au oferit că își doresc să participe în alegeri și să câștige.

Astfel, pe 14 martie, atunci când Platforma DA a anunțat că a adunat 400.000 de semnături pentru organizarea unui referendum constituțional, Andrei Năstase a declarat că își dorește un candidat unic din partea forțelor proeuropene, dar că ar accepta să fie el acesta. „Milităm în continuare pentru un președinte al tuturor forțelor democratice ale R. Moldova. Dacă vreau să candidez… deja am răspuns la întrebarea asta. Trebuie să vedem care este cea mai bună soluție pentru acest popor, dacă eu sunt această soluție, voi candida”, a spus liderul PPDA.

Maia Sandu vrea dialog

Maia Sandu FOTO: Sandu Tarlev
Maia Sandu FOTO: Sandu Tarlev

A urmat apoi decizia Consiliul politic național al PPDA din 20 martie, prin care Năstase a fost desemnat candidat al formațiunii pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Acesta a fost mandatat, totodată, să negocieze cu partidele de dreapta posibilitatea desemnării unui candidat unic la prezidenţiale.

„Este extrem de important ca forțele politice sănătoase, care reprezintă opoziția adevărată, democratice și reformatoare, să identifice un candidat unic în această cursă prezidențială, iar acel candidat să fie cel mai bun, integru, profesionist, demn și curajos, ca odată ajuns președinte să poată să scoată statul din captivitate și să salveze democrația în Republica Moldova”, susținea Andrei Năstase.

„Analizăm să mergem cu un candidat comun la alegerile prezidențiale. Am discutat cu domnul Năstase, dar sunt și alte forțe care trebuie să vină la acest dialog, pentru că dacă am merge cu candidați separați am avea o fărâmițare a votului pe dreapta, iar acest lucru ar pica foarte bine guvernării. Cred că ei (exponenții guvernării) urmăresc acest lucru”, a menționat Maia Sandu în cadrul unei emisiuni televizate, citată de DW-Chișinău.

Primul termen pentru „candidatul comun” care trebuie să declanșeze alegeri anticipate

Andrei Năstase la un protest din Piața Marii Adunări Naționale, 15 ianuarie 2016 FOTO: Sandu Tarlev
Andrei Năstase, în Piața Marii Adunări Naționale, 15 ianuarie 2016 FOTO: Sandu Tarlev

Discuțiile despre candidatul comun au continuat și în luna mai, fără a fi identificată o persoană. Potrivit Maiei Sandu, „până în luna august totul va fi clar în ceea ce privește numele candidatului comun”, iar Andrei Năstase spera că identificarea unei candidaturi reprezentative „a întregii opoziții antioligarhice” este încă posibilă. În schimb, Maia Sandu și Andrei Năstase vorbeau despre angajamentele viitorului șef al statului.

Năstase a declarat pentru DW că „ideea consolidării forțelor democratice, reformatoare, antioligarhice, în vederea identificării unui candidat unic, capabil sa câștige cursa prezidențială și să determine declanșarea alegerilor parlamentare anticipate este unul dintre obiectivele fundamentale” ale formațiunii pe care o conduce. „În acest sens, atitudinea PAS (față de ideea înaintării unui candidat unic la Președinție – n.n.) este una binevenită. Ideal ar fi să identificăm și să promovăm o candidatură reprezentativă a întregii opozitii antioligarhice și reformatoare, capabilă să scoată țara din captivitate și să aducă bunăstarea în casele oamenilor”, a menționat liderul partidului „DA”.

congresul-pas-maia-sandu-19
Maia Sandu este președintele Partidului Acțiune și Solidaritate FOTO: Sandu Tarlev

Și Maia Sandu a declarat ca scop organizarea unui scrutin anticipat: „Un şef de stat din partea opoziţiei ar fi un prilej bun pentru declanşarea alegerilor anticipate, pentru că lumea nu va mai putea răbda această clasă politică încă trei ani. Ne aşteptăm ca lupta să fie grea, deoarece guvernarea are toate instrumentele pentru a ne pune beţe în roate. Noi trebuie să mergem până la capăt”. În ceea ce privește numele potențialului candidat la funcția de șef al statului, liderul PAS a spus că „oamenii trebuie să decidă cine este cel mai bun pentru postul de președinte”. În acest sens, urmează să fie analizate „sondajele și alte instrumente”.

Discuții cu PPEM

În dialogul privind identificarea unui candidat comun a fost implicat la început și Partidul Popular European din Moldova (PPEM), condus de Iurie Leancă. Discuțiile nu au durat prea mult însă, fostul premier fiind acuzat de Năstase că ar fi „varianta de rezervă a lui Plahotniuc”. „Sigur, am rezerve față de Iurie Leancă, privind relațiile lui cu Plahotniuc, însă, în PPEM se află și un Oazu Nantoi, se regăsesc acolo tineri integri și profesioniști, primari și consilieri care pot aduce plusvaloare proiectului comun de scoatere a țării din captivitate”, a argumentat liderul PPDA.

Candidatul unic – în turul al doilea

Peste câteva zile, la emisiunea Cabinetul din umbră de la Jurnal TV, Andrei Năstase a admis că în primul tur al alegerilor prezidențiale fiecare partid va participa cu propriul candidat, iar în turul doi se vor consolida eforturile.

Prima declarație comună

Pe 8 august, liderii PLDM, PAS și PPDA au transmis presei o declarație în care au anunțat că vor face front comun la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. Aceștia și-au reiterat intenţia de a propune un candidat unic pentru scrutin, iar numele acestuia urma să fie ales ulterior dintre Maia Sandu şi Andrei Năstase.

Înțelegerea nu a durat mult. La sfârșitul lunii august atât reprezentanții PPDA, cât și cei ai PAS au solicitat de la Comisia Electorală Centrală documentele necesare pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă care să colecteze semnături în susținerea candidaților Andrei Năstase și Maia Sandu la funcția de președinte al Republicii Moldova.

Ulterior, președintele PLDM, Viorel Cibotaru, a anunțat că o va susține pe Maia Sandu în cursa pentru funcția de șef al statului. „Astăzi Maia Sandu este unicul politician în Republica Moldova care are curajul și pregătirea necesară pentru a demonta acest sistem corupt. Maia Sandu este văzută de cetățeni ca unicul politician care poate fi eficient în lupta atât cu mafia, cât și cu problemele geopolitce cu care se confruntă Republica Moldova”, a declarat Cibotaru pentru Europa Liberă.

Năstase a declarat că „întotdeauna politicul de la Chişinău nu a fost unul corect, nu a fost unul prietenesc”. „Eu însă rămân angajat în ceea ce am promis şi nu voi devia de la acest demers”, a comentat acesta, citat de Independent.md.

Candidatul comun va fi anunțat în această săptămână sau cealaltă?

Joi, 29 septembrie, Maia Sandu și Andrei Năstase au participat la emisiunea Interpol de la TV7 în care au anunțat termene diferite privind anunțarea numelui candidatului comun la alegerile prezidențiale.

„Suntem partide tinere şi în acest proces de consolidare a partidelor nu am reuşit să construim o unitate, dar avem o lună în faţă şi toată lume vede şi aude despre angajamentul nostru şi sper că săptămâna viitoare vom veni cu un candidat comun”, a spus Sandu.

„Cred că în două săptămâni se va veni cu un nume”, a menționat peste 20 de minute Năstase.

PAS și PPDA nu cedează ușor

maia-sandu-2
Maia Sandu, aplaudată de susținătorii săi în fața Reședinței de Stat, 31 august 2016 FOTO: Sandu Tarlev

„Acesta va fi primul test pentru aceste două formațiuni politice care vin să schimbe clasa politică. Sunt câteva întrebări care o să ne ajute să luăm o decizie corectă. Prima întrebare ține de care este candidatul care se bucură de cel mai mult sprijin la momentul intervievării. Dacă diferența este foarte mică, mergem pe a doua întrebare – măsurăm câți din susținătorii PAS vor vota pentru Andrei Năstase și câți din susținătorii Platformei DA vor vota pentru Maia Sandu. Și mai avem o întrebare – șansele unui candidat și a celuilalt de a câțtiga în fața lui Dodon în turul doi”, a declarat liderul PAS.

Andrei Năstase la întâlnirea cu liderii AIE, anul 2015 FOTO: Sandu Tarlev
Andrei Năstase, la întâlnirea cu liderii AIE, anul 2015 FOTO: Sandu Tarlev

Andrei Năstase a spus, la rândul său, că urmează să se țină cont și de „alte aspecte”. „Nu am discutat chestiuni ipotetice, dar eu sunt sigur că trebuie luate în calcul și lucruri verificate în timp deja – care sunt cele câteva elemente de care are nevoie campania electorală. Vorbim aici de capitalul uman, de capitalul financiar, de media, de alte chestiuni. Trebuie să ținem cont de ponderea în sondaje, de cine poate mobiliza mai mult lumea în primul tur, în al doilea tur, să ținem cont de cine crește în cealaltă parte, la oponenții noștri”, a argumentat liderul PPDA.

Ambițiile ar putea să-i dea de gol pe ambii

„Problema candidatului ține de ambițiile fiecăruia dintre cei doi politicieni, pentru că fiecare vrea să participe”, crede politologul din cadrul IDIS „Viitorul” Veaceslav Berbeca. Acesta admite că nici Maia Sandu, nici Andrei Năstase nu are șanse să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale dacă vor participa separat. „Dacă vor ca scopul lor să fie realizat, atunci ar trebui, din punctul nostru de vedere, să găsească un numitor comun și să vină cu o candidatură unică. În cazul dat, așa cum arată sondajele, ar putea ca acest candidat unic să treacă în turul al doilea. Dacă vor merge separat în alegeri, atunci ar putea ca nici Maia Sandu, nici Andrei Năstase să nu treacă în turul doi. Și atunci declarațiile pe care le-au făcut ei, de a lupta împtriva acțiunilor guvernării, nu va prinde rădăcini, fiindcă nu vor putea să echilibreze situația. În acest caz, Igor Dodon sau Marian Lupu ar putea să fie ales șef al statului și nicidecum unul din cei doi care n-au putut renunța la ambiții”, a argumentat Berbeca.

9 Comments

  1. Radion

    Ar vrea Nastase sa fie el candidatul comun, doar ca este o problema, Maia este mai puternica si sansele ei sunt mai mari. Defapt, oricit nu s-ar depune efort, ei oricum nu vor ajunge in turul doi, deoarece Lupu si Dodon sunt favoriti.

  2. Vasile

    Astia o sa se hirmuie si pina la urma nu va cistiga niciunul din ei. Numai vorbe si vorbe din partea lor, dar cind vine vorba de facut ceva nu sunt in stare.

  3. veaceslav

    Maia are in vedere ultimul sondaj comandat de Topi unde andrusha a intrcut-o la %?))) Asta-i semn sa cedeze, si daca cedeaza Maia, ap cum spune Dodon, ii proasta satului…

  4. dumitru j

    Ei isi sapa groapa unul altuia, da nu drum spre prezidentiale)). Maia ataca presa lui Tzopa si presa lui Tzopa o ataca pe Maia. Iar Nastase ii mai pune sare pe rana si ii aminteste Maiei ca a fost linga Filat cind asta a furat miliardul))

  5. Sandu Miron

    Ceea ce si era de asteptat, ca vor sa candideze amindoi da au facut o asa numita „intelegere” pentru a atrage atentia populatiei.

  6. Vasile

    Daca Filat nu era arestat si Platon la fel, mai ales ca Topii ramineau inca in BEM Air Moldova si Asito sa fure. Apoi astia doi nu se jucau de a starurile politice , nu visau mai bine spus. Dar stiti este o vorba in popor: ce se face se face spre bine.

  7. Oleg

    Daca Filat nu era arestat si Platon la fel, mai ales ca Topii ramineau inca in BEM Air Moldova si Asito sa fure. Apoi astia doi nu se jucau de a starurile politice , nu visau mai bine spus. Dar stiti este o vorba in popor: ce se face se face spre bine.

  8. Pingback:Ceartă la cuțite între PPDA și PD: Aceste „suflete murdare” introduc sentimente profund negative - moldNova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.