Meniu Închide

Studenții din Chișinău vor învăța cum să apere țara de atacuri cibernetice

Studenții de la IT, administratorii de rețele informaționale, dar și militarii vor putea să învețe cum să răspundă unui atac cibernetic în cadrul primului laborator de securitate cibernetică din Republica Moldova, lansat pe 6 octombrie la Universitatea Tehnică din Chișinău. Contracararea agresiunilor cibernetice se va face cu ajutorul jocurilor speciale la calculatoarele laboratorului dotat cu noi soft-uri.

Inițiativa de creare a laboratorului aparține Centrului de Telecomunicații Speciale, iar suportul pentru realizarea ideii a fost acordat de către NATO, ambasadele SUA și Estoniei.

Primul laborator de securitate cibernetică dotat cu 13 calculatoare

Primul laborator de cercetare şi instruire în domeniul securității cibernetice a fost deschis la Universitatea Tehnică din Chișinău inclusiv pentru că pregătește specialiști din domeniul IT.

laborator-cibernetic3

Michael Gaul, consilierul din Divizia Riscuri de securitate a Cartierului General NATO, a spus că acest laborator a fost creat atât pentru administratorii de rețele informaționale din cadrul autorităților publice, cât și pentru studenții și profesorii care vor să facă cercetări în domeniul cibernetic sub aspectul securității informaționale. Michael Gaul a precizat că proiectul presupune o colaborare cu mai multe țări care sunt prietenoase Alianței Nord Atlantice cu scopul de a combate ameninţările la adresa securităţii. „Colaborăm cu aceste ţări pentru a găsi soluţii importante la problemele existente, inclusiv securitatea cibernetică. În această acţiune, în afară de savanţi și membri ai societăţii civile, participă și autorităţile publice, care, timp de două săptămâni, vor fi instruite în domeniul consolidării sistemului de planificare în situaţiile de criză şi urgenţă”, a afirmat Gaul.

gaul
Michael Gaul (din stânga), consilier superior pe proiecte și strategii, Divizia Riscuri de securitate emergente, Cartierul General NATO la inaugurarea laboratorului împreună cu prorectorul UTM, Valentin Amariei (din dreapta). Sursa Foto: Elena Mârzac

Acesta a spus că securitatea cibernetică reprezintă în ziua de azi unul dintre cele mai importante domenii din punct de vedere al securității.

„Domeniul cibernetic a ajuns în ziua de azi la fel de periculos ca un atac cu arme convenționale. Și NATO poate să aducă sute de soldați dar ei nu vor ști să apere spațiul (cibernetic) acesta”, a spus Michael Gaul la inaugurarea laboratorului din UTM.

Gaul a precizat că astfel NATO își dorește ca specialiștii IT să aibă posibilitatea să învețe pe loc, în țara lor, cum să reacționeze la pericolele cibernetice și să nu plece peste hotare, așa cum se întâmplă în prezent.

Laborator pentru oficiali

La rândul său, prorectorul UTM Valentin Amariei a subliniat că acest laborator este foarte util deoarece studenții și masteranzii vor putea face practica la calculatoare performante. La inaugurarea laboratorului însă nu au fost văzuți studenți, ci doar fețe oficiale. Deși din sala vecină studenții au încercat să deschidă ușa și să vadă ce se întâmplă în coridor profesorii nu le-au permis să iasă din sala de studii.

Laboratorul cibernetic este dotat cu 13 calculatoare (aranjate în sală) cu soft-uri de ultima generație, dar și scumpe, a precizat directorului Centrului de Telecomunicații Speciale (CTS), Serghei Popovici. Acesta a spus că nu poate divulga costul acestor soft-uri, dar a specificat că echipamentul tehnic a fost asigurat de către NATO, ambasadele SUA și Estoniei. Serghei Popovici a subliniat că instructorii Centrului de Telecomunicații Speciale vor instrui pe cei care vor beneficia de cursurile care vor avea loc în acest laborator. Popovici a mai spus că ei sunt interesați ca cei mai buni studenți din domeniul IT să poată învăța noi lucruri în acest centru ca ulterior să lucreze în diferite structuri a statului.

Directorul general al CTS, Serghei Popovici, arată cu mâna calculatorul central din Laborator
Directorul general al CTS, Serghei Popovici, prezintă calculatorul central din Laborator

Reprezentanții ambasadei Estoniei au spus că în cadrul laboratorului practicanții vor putea să rezolve anumite probleme de securitate cibernetică cu ajutorul jocurilor și modelelor de simulare a acestor atacuri. Cofondatorul companiei pentru securitate cibernetică din Estonia, Lauri Almann, a rugat pe un alt cetățean din Estonia, care s-a conectat online la calculatoarele laboratorului, să demonstreze cum va funcționa sistemul GameNET.

După inaugurarea laboratorului urmează ca administratorii de la Procuratură, Banca Națională, Ministerul Apărării și alte instituții importante din stat să studieze cum trebuie să monitorizeze, analizeze și să răspundă la incidentele de securitate.

Ministerul Apărării va avea o echipă specială de securitate cibernetică

În afară de laboratorul de securitate cibernetică, în cadrul Ministerului Apărării va fi creată o instituție de tip CERT (Echipa de răspuns la incidente de securitate cibernetică). Această echipă se va ocupa de contracararea riscurilor și atacurilor care pot veni din direcția cibernetică. Viceministrul Aparării al Republicii Moldova Gheorghe Galbura a spus că pericolul cibernetic a căpătat noi dimensiuni și necesită o pregătire adecvată a forțelor armate din acest domeniu. „Evoluția contextului geopolitic a impus o nouă paradigmă a culturii securității naționale în care dimensiunea cibernetică capătă o importanță crescândă alături de alte domenii care vizează securitatea națională”, a specificat viceministrul.

Acesta a spus că ministerul lucrează asupra creării unei echipe speciale care va putea acționa la incidentele cibernetice. Acest centru se va ocupa inclusiv de protejarea centrelor de comandă și control al forțelor armate.

Expoziția de tehnică militară din Chișinău. FOTO Sandu Tarlev
Expoziția de tehnică militară din Chișinău. FOTO Sandu Tarlev

La rândul său, viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Vitalie Tarlev consideră că asemenea echipe speciale ar trebuie să existe în fiecare instituție publică. Acesta a spus că Guvernul lucrează la noi proiecte de legi care vin să reglementeze cerințele față de infrastructura rețelelor de Internet și securitatea spațiului virtual. „La etapa de față sunt în proces final de elaborare cerințele privind securitatea și integritatea rețelelor de comunicare electronice. Adică operatorii vor primi un set de reglementări stricte din partea Guvernului pe care vor fi nevoiți să le urmeze pentru a nu admite cazuri sau șocuri cum a fost când unul din operatorii din cei mai importanți de pe piața electronică s-a ciocnit cu o problemă de securitate cibernetică”, a spus Tarlev.

Guvernul se pregătește de război cibernetic

Guvernul Filip a aprobat, miercuri, 5 octombrie, Concepţia securităţii informaţionale, care prevede o serie de măsuri privind contracararea şi prevenirea ameninţărilor cibernetice. Documentul a fost pregătit de șeful Serviciului de Securitate și Informare, Mihai Balan.

Documentul servește drept bază pentru politici publice în domeniul securității. Potrivit Concepției, legislatorii ar trebui să adopte legi ce ar permite crearea unui sistem de colectare şi analiză a datelor despre sursele de ameninţare la securitatea informaţională, şi consecinţele apariţiei acestora. De asemenea se propune monitorizarea permanentă şi evaluarea nivelului securităţii informaţionale în Republica Moldova, identificarea surselor interne şi externe de ameninţări la securitatea informaţională, determinarea direcţiilor prioritare de prevenire şi neutralizare a acestor ameninţări.

Printre amenințările la securitatea informațională se numără: monopolul asupra răspândirii informaţiei, inclusiv cu utilizarea reţelelor de comunicaţii electronice, manipularea informaţiei (dezinformarea, tăinuirea sau falsificarea) dar și plecarea peste hotare a cadrelor calificate în domeniul tehnologiei informaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.