Un fermier din satul Drăsliceni, raionul Criuleni, a crescut în gospodăria sa un dovleac gigantic, de circa 285 de kilograme. Bostanul uriaș este astfel cel mai mare fruct al unei plante cultivate în țara noastră, iar în curând fermierul îl va tăia.
Vasile Spînu crește răsad și semințe de legume în gospodăria sa. Ideea de a crește cel mai mare dovleac din Moldova i-a venit la festivalul Bostaniada, care se desfășoară în satul Lozova, raionul Strășeni. „E un hobby. Am fost invitat la Bostaniada, unde am participat cu un dovleac de 180 kilograme, în anul 2015. Iar anul ăsta mi-am propus să cresc unul și mai mare. E cel mai mare din istoria Moldovei. Dovleacul e comestibil, cum se termină expoziția îl tai, deoarece e greu de dus acasă. E nevoie de 7 bărbați”, mi-a spus fermierul.
Ultimul record pentru Moldova
Semințele de dovleac Atlantic au fost aduse din SUA, iar pentru creștere s-au folosit microelemente, vitamine pentru frunze și îngrășăminte naturale. Fermierul mi-a destăinuit că e foarte greu să crești un astfel de dovleac, deoarece formează rădăcini adânci, tufă mare care acoperă mult spațiu și nu este sigur că-și mai dorește să bată un alt record pentru Moldova.
Dovleacul gigantic este prezentat începând de astăzi la expoziția Farmer de la Moldexpo. Tot în cadrul târgului agricol l-am întâlnit pe fermierul Ruslan Vezetiu din satul Șofrîncani, raionul Edineț. Acesta are o fermă de capre, iar din lapte produce brânză ecologică pe care o comercializează la Edineț. „Brânza este 100% din lapte de capră, nu conține nici un pic de lapte de oi sau vaci. Are puțină sare, astfel ca oamenii să-și adauge cât au nevoie dacă vor să o conserveze pentru iarnă”, a explicat fermierul de la nord.
La iarmarocul toamnei participă agricultori, producători de produse alimentare, brutari, pomicultori, crescători de păsări și animale, apicultori și importatori de tehnică agricolă. Participanții la expoziție au venit și pentru a-și găsi noi contacte și colaborări pe viitor. Ion Ivlev din raionul Nisporeni are o brutărie, iar de curând a început o colaborare cu Asociația producătorilor de pomușoare din zona de nord a Moldovei. „Ei mi-au propus să colaborăm. Eu prepar crostate cu fructele oferite de ei. Astăzi am venit să le prezentăm la expoziție, dar în curând se vor vinde în rețelele magazinelor din Chișinău”, mi-a mărturisit brutarul de la Nisporeni.
Vitalie Pintilei din satul Sofia, raionul Drochia, a venit la târg cu semințe de grâu spelta, năut, mazăre, orz, linte și cuș-cuș, toate aduse din Cehia. Acesta își dorește să găsească fermieri care doresc să crească culturile în țara noastră.
Cei care au ales să vină la Moldexpo în prima zi a expoziției au spus că sunt mulțumiți de sortimentul de produse agro-alimentare. Majoritatea oamenilor au venit pentru cumpărături și legume naturale, de acasă. În cadrul Farmer 2016, vizitatorii pot cumpăra bostani, gutui, legume, fructe, condimente, îngrășăminte pentru sol, pomușoare, nuci, prune cu miez de nuci în ciocolată, obiecte de artizanat, cereale, miere de albine și alte produse apicole, conserve din legume, dulceață și gemuri de fructe, usturoi și ceaiuri eco de la Mănăstirea Zăbriceni, puieți și răsad de pomușoare.
Expoziția este deschisă până sâmbătă, 22 octombrie 2016.