Meniu Închide

Apreciat în SUA, un pilot moldovean va pregăti la Chișinău viitori conducători de elicoptere

Miroslav Lefter este unul din puținii piloți moldoveni care a susținut cu succes examenele aviatice din SUA pentru a obține licența americană.

A efectuat peste 5.000 de ore de zbor în mai multe țări, inclusiv în zone de risc. Ne spune că în decurs de un an o școală de pregătire a piloților de elicoptere ar putea fi deschisă la Mărculești.

Miroslav Lefter, în misiune FOTO Arhiva personală
Miroslav Lefter, în misiune FOTO Arhiva personală

Pilotează de 30 de ani

Miroslav Lefter este un pilot de elicoptere profesionist care are în spatele său o experiență de mai bine de trei decenii. El ne povestește că pentru a fi un pilot bun e necesar ca în fiecare an să susții niște examene în care să demonstrezi abilitățile de lucru. O ultimă calificare a avut-o anul acesta pe teritoriul SUA, când a efectuat câteva zboruri în orașul Boston. Miroslav Lefter ne-a povestit că în urmă cu 6 ani în afară de licența moldovenească, a obținut-o și pe cea americană.

„Licența americană îmi permite să efectuez zboruri pe teritoriul SUA. Pentru a-mi menține calificarea, e nevoie ca o dată la 2 ani să fac niște zboruri”.

Miroslav are 52 de ani și ne spune că toată viața a pilotat pe elicoptere rusești. Când a fost adus un elicopter american în compania unde lucra, pentru Miroslav aeronava a devenit o provocare de a o studia și manevra. Dorind să piloteze nava americană, bărbatul a hotărât anume în SUA să dea examenele.

A susținut examenele americane cu succes

„Obținerea licenței americane este importantă, deoarece în SUA sunt cele mai bune școli de aviație. Dar ca să obții o asemenea calificare e foarte greu, deoarece trebuie să fii un bun profesionist”, ne-a explicat Miroslav Lefter.

Deși a fost un test dificil, pilotul ne povestește că nu a întâlnit mari greutăți și a dat examenul la un nivel înalt.

„Pentru a susține examenul trebuia să acumulez minim 75%. Eu însă am acumulat 90% din 100. Mai greu a fost ca autoritățile americane să-mi recunoască licența moldovenească. În baza ei și a examenului mi s-a dat noul document”, povestește Miroslav.

Odată ce și-a luat licența, bărbatul a fost adăugat în Baza de Date de Certificare a Piloților a Administrației Federale a Aviației (FAA) din SUA și a fost menționat de publicația „Aviation Business Gazette” drept un exemplu pozitiv.

Pilotul, alături de soția sa Ludmila și fiica Cristilena, în Boston FOTO Arhiva personală
Pilotul, alături de soția sa Ludmila și fiica Cristilena, în Boston FOTO Arhiva personală

A văzut primele elicoptere în Grozești

Miroslav ne povestește că s-a născut în Grozești și că pasiunea pentru piloți i se trage încă din copilărie, când a văzut un elicopter zburând prin sat. „Cred că aveam vreo 12 ani când am văzut un elicopter care zbura foarte aproape de pământ. A trecut chiar deasupra casei. Era foarte mare și frumos”, își amintește acesta. Spune că pentru a-și urma visul a studiat 4 ani la Academia de Aviație din orașul Saratova, Rusia. Își amintește că primul său zbor l-a susținut în fața instructorului care stătea înaintea elicopterului. A avut multe emoții. „Îmi aduc aminte că primul zbor a fost greu. Am făcut un zbor scurt la înălțimea de 3 metri și am aterizat reușit. Instructorul m-a felicitat și mi-a adus o floricică de pe câmp. Studiile aviatice din Saratov au fost foarte bune”, zâmbește pilotul.

Când pilotajul devine „un fel de monotonie”

Miroslav ne spune că pentru piloți primele zboruri pe elicoptere sunt „un fel de romantism”. „Pe avioane este bine să zbori, dar pe elicoptere este de două ori mai bine. Zbori la o înălțime mai mică și toată lumea o vezi de sus. E frumos, e romantic într-adevăr”,menționează el.

Ne spune că după mai multă practică, pilotajul devine un lucru de rutină și o sursă de existență. Iar o dată cu înaintarea vârstei apare și „un fel de monotonie”. „Dacă sunt și pauze între zboruri este bine, fiindcă sufletul îți cere din nou să urci în elicopter. În general, piloții trec prin trei etape: la început este entuziasmat, mai apoi capătă o bună experiență, iar în etapa a treia devine instructor pentru alți piloți”, explică bărbatul.

Experiența din Afganistan

Miroslav povestește că după ce a absolvit academia în 1987 a zburat doar pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice. A decis să se întoarcă în Republica Moldova în anul 1992. Bărbatul spune că în cei 32 de ani de experiență cu peste 5.000 de ore de zbor a reușit să vadă multe țări.

„Am făcut zboruri în Sudan, Eritreea, Egipt. De asemenea, am ajutat la stingerea incendiilor din Turcia”, susține el. Din anul 2008 și până în prezent efectuează zboruri pe teritoriul Afganistanului.

„Cea mai lungă perioadă în care m-am aflat în Afganistan a fost de 5 luni. Pe teritoriul afgan am făcut zboruri în Kandahar, Heart Kabul. Am aterizat pe terenuri care erau protejate de organizațiile internaționale. În plus, am zburat la o înălțime de peste 3.000 de metri pentru a evita orice situație de risc din zonele periculoase”, menționează Miroslav.

Pilotul spune că în mare parte cu ajutorul elicopterelor se făcea transport de pasageri, mărfuri, medicamente, produse alimentare, combustibil, materiale de construcție și ajutoare umanitare.

Ce calități trebuie să posede un pilot

Miroslav menționează că în viața de pilot sunt situații de stres în fiecare zi. Ne povestește că cel mai mult îi place să piloteze când răsare soarele. Dis-de-dimineață turbulența este mai mică, iar după masă aceasta crește.

Miroslav Lefter, la bordul aeronavei FOTO Arhva personală
Miroslav Lefter, la bordul aeronavei FOTO Arhva personală

„A pilota nu e destul, trebuie să fii organizat în zbor. Trebuie să ai multă pregătire teoretică și practică ca să ții sub control orice situație. Trebuie să mai fii și o persoană calmă, ca să poți face față stresurilor”, susține el.

Pilotul moldvean menționează că într-un an poate avea una sau două deplasări în afara țării care poate dura 3 sau 4 luni. Familia nu este încântată că pleacă peste hotare și și-ar dori ca Miroslav să piloteze mai mult pe teritoriul Republicii Moldova. Chiar și așa, cei doi copii ai săi, Teodor și Cristilena, visează să calce pe urmele tatălui lor și să devină și ei piloți.

„Tudor are 27 de ani și este programator. Spune că vrea să studieze pilotajul și să dețină propriul elicopter. Fiica Cristilena are 24 de ani și așteaptă, deocamdată, ca firma unde lucrez să deschidă o școală de instruire a piloților, aici, în Republica Moldova”, susține Miroslav.

Va instrui viitori piloți

Acesta ne-a mai spus că în decurs de un an în Republica Moldova ar putea să fie deschisă o școală pentru piloți. „Moldova are nevoie de piloți. Și compania în care lucrez tot are nevoie. Dacă politicienii noștri, guvernul, ar planifica cum să pregătească piloți, Republica Moldova ar avea doar de câștigat. Dacă ar deschide o școală de stat, multe lucruri s-ar rezolva mai ușor”, crede Miroslav Lefter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.