Meniu Închide

Justiția lui Voronin renaște pe timpul lui Micu și Poalelungi

În anul 2016, după 7 ani de guvernare proeuropeană, cu un fost judecător la CEDO în fruntea Curții Supreme de Justiției și cu o nouă componență a Curții Supreme de Justiție, cu milioane de euro investiți în sistemul judecătoresc din Republica Moldova, cu salarii majorate ale magistraților, suntem informați că nu vom putea păși pragul judecătoriilor din țară decât în anumite condiții.

Justiția lui Micu/Poalelungi a aprobat la sfârșitul lunii septembrie, mișelește, așa cum îi plăcea justiției lui Voronin, un așa-numit regulament privind accesul în sediile instanțelor judecătorești. Documentul nu a fost consultat nici cu organizațiile de media, nici cu avocații, iar grupul de lucru format din președinți ai judecătoriilor și șefii secretariatelor acestora nu este relevant în acest caz.

Astfel, un grup restrâns de oameni a decis că jurnaliștii vor avea acces în sediile judecătoriilor doar dacă vor informa șefii acestora, judecători și ei, cu cel puțin 24 de ore mai devreme printr-o cerere scrisă, în care să indice scopul vizitei. Mai mult decât atât, de azi înainte cei care vor dori să asiste la ședințele de judecată, vor trebui să mai prezinte buletinul de identitate, dar și o copie a acestuia (!) În interviurile acordate de șefii justiției din Moldova, aceștia se plâng de lucrul enorm pe care îl au judecătorii. Atunci nu înțeleg care ar fi rostul acestei poveri pusă pe umerii lor. De asemenea, nu este clar unde un jurnalist va depune cererea din moment ce îi este interzis accesul în instanță, cine va înregistra acea cerere și cine o va duce președintelui ședinței. Dar nici când va fi examinată și semnată de președintele ședinței.

Acest regulament a supărat și tabăra avocaților care au calificat documentul ca fiind unul ce contravine Constituției și Convenției Europene a Drepturilor Omului la care Republica Moldova este parte.

„Nu avem nimic împotriva instalării camerelor video, a detectorului de metale, dar ceea ce ține de accesul altor persoane în baza „unei cereri”, precum și accesul presei, la fel – în baza unei cereri depuse cu 24 de ore înainte de ședință, sunt aberante. Aceste prevederi sunt antidemocratice și antireformatorii, într-un cuvânt, sunt ilegale or instanțelor de judecată li se aplică niște reguli caracteristice unui penitenciar”, se menționează într-o declarație a Uniunii Avocaților din Moldova.

Chiar dacă busuiocul va fi dres, așa cum încearcă să o facă șeful CSJ – colegul șefului CSM, autorul documentului – va fi clar pentru oricine că cei care fac justiție în Republica Moldova preferă să activeze în întuneric, fără a fi monitorizați. Dreptatea nu se face în spatele copiilor de buletine de identitate.

4 Comments

  1. Teodor

    Voronin, Micu, Filat, Poalelungi, Topii, Zeleonii si multi altii… Cu totii cunoastem ca asta e mafia anilor ’90-2000 si care a supravetuit pina nu demult, cind Topii au fugit, Filat a fost arestat,Voronin a ramas un nimeni, iar Poporul a ramas fara un miliard din cauza acestor criminali.

  2. veaceslav

    chiar daca o sa vrea, n-o sa mai poata nimeni sa lucreze pe ascunse! or europenii si FMI o sa monitorizeze tot ce se intampla, si guvernarea a mers la aceasta actiune, pentru a scapa in sfarsit si magarii Topisti si agentura ruseasca!

  3. Victor

    Si de ce ma rog sunt asa de deranjati de chestia cu buletinele de identitate. Inseamna ca sunt ei cei care au ceva de ascuns, dar nu judecatorii.

  4. Ion Zastavnetchi

    Nici pe vremea cand am trait in URSS nu erau asa Regulamente judecatoresti-prostesti. Accesul in sedintele de judecata deschise thfu libere. Si iata cand am ajuns sa traim in tara democratica judecatorii din propria initiativa stabilesc pentru ei, nu pentru oameni regulile lor. Dar aceste reguli nu sunt pentru a stabili obligatiunile judecatorilior, ce ar fi normal, da stabilesc obligatiunile oamenilor care asista la procese. Dece prin Regulamente, doar aceste obligatiuni sunt stabilite prin Legi, adica de CPP, de CPC. Pentru judecatori, domnilor puteti adopta reguli obligatorii pentr voi cate vreti. Nu va bagati [n drepturile si obligatiunile oamenilor. Nu-i treaba voastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.