Meniu Închide

Moldindconbank, de vânzare. „Căutam un investitor strategic”

Șeful Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că instituția caută un grup bancar care să cumpere pachetul majoritar de circa 64% al Moldindconbank, după ce a fost blocat, iar băncii i-a fost aplicat regimul de intervenție timpurie.

Filială a Moldindconbank din centrul Chișinăului FOTO Sandu Tarlev
Filială a Moldindconbank din centrul Chișinăului FOTO Sandu Tarlev

Potrivit lui Cioclea, situația la Moldindconbank este una stabilă, iar banca este gestionată în regim de normalitate. „Vedem că clienții au înțeles acest lucru, ceea ce ne bucură. Exact cu o săptămână în urmă a fost aplicat regimul de intervenție timpurie. Noi acum ne focalizăm pe confirmarea administratorilor timpurii, care sperăm să devină cât mai repede membri ai Consiliului de administrație. Chiar dacă am identificat un anumit număr de persoane, acestea trebuie să treacă autorizarea departamentului nostru”, a precizat guvernatorul BNM.

Sergiu Cioclea a menționat că numele acestor persoane vor fi anunțate în curând. Șeful BNM susține că este în căutarea persoanelor cu experiență în domeniul financiar, bancar sau economic pentru a oferi „un sentiment de confort pentru clienți”. „Nu am decapitat banca, dar înlocuim administratorii ei cu alții noi, la sigur buni. Aureliu Cincilei a activat în cadrul unei bănci timp de 9 ani. A venit cu propuneri în echipa de management”, a spus guvernatorul.

sergiu cioclea
Sergiu Cioclea, guvernator al BNM și Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator al BNM, în cadrul conferinței de presă, cu tema „Raportul asupra inflației”, 27 octombrie 2016 FOTO: Sandu Tarlev

Potrivit lui Cioclea, BNM asigură continuitatea managerială la Moldindconbank. „Victor Cibotaru rămâne vicepreședintele băncii, iar Leonid Talmaci este membru al Consiliului. Sperăm ca într-un timp foarte scurt banca să aibă un investitor de calitate, strategic, un grup bancar de preferință internațional, care să preia această bancă și să o ducă spre o dezvoltare binemeritată. Este o bancă ce a făcut lucruri bune în trecut și trebuie păstrată. Intervenția timpurie nu urmărește un șoc pentru bancă și pentru clienți”, a explicat reprezentantul BNM.

Sergiu Cioclea a motivat păstrarea lui Cibotaru și a lui Talmaci la conducerea băncii prin faptul că actualul vicepreședinte a venit mai târziu în această funcție. „Noi avem un străin pe care l-am propus să fie președinte al Consiliului. Deoarece este străin este mai complicat cu autorizarea lui. Mi s-a părut că Leonid Talmaci ar fi un consilier de calitate care să-i explice sistemul bancar de la noi. Talmcai nu va avea o funcție executivă”, a adăugat Cioclea.

Șeful BNM a mai spus că regimul de intervenție timpurie a fost aplicat pentru trei luni, dar există posibilitatea ca să fie prelungit. Totuși, Sergiu Cioclea și-a exprimat speranța că în acest timp va fi identificat un cumpărător pentru acțiunile Moldindconbank, menționând că a discutat cu mulți investitori străini și știe cam ce ar fi pe placul lor.

Șeful BNM a declarat că nu există riscul unor litigii la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, deoarece s-a muncit mult pentru a aduna aceste probe care demonstrează că decizia BNM este una legală. „Scopul nostru este să eliminăm acționarii care nu au respectat legea, au violat legea. Vom invita investitori de calitate pentru a investi în acest pachet”, a dat asigurări guvernatorul.

Menționăm că BNM a blocat 63,89% din acțiunile Moldinsconbank, deoarece acționarii care le dețin au cumpărat cote substanțiale din capitalul social al băncii fără a anunța instituția și a primi acordul prealabil al acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.