Meniu Închide

9 mai în Republica Moldova: istoria capitulează

Ziua Europei, Ziua Victoriei, Ziua comemorării eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, Victoria asupra fascismului, aniversarea zilei victoriei în marele război pentru apărarea Patriei sau Paștele Blajinilor – oricum ar numi-o moldovenii, astăzi, 9 mai, în Republica Moldova au existat tot atâtea tabere care insistau pe adevărul propriu.

Câteva evenimente însă au atras atenția. Dimineața, președintele Nicolae Timofti, premierul Pavel Filip și spicherul Andrian Candu au depus flori la Complexul memorial „Eternitate” în memoria celor căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Șeful Guvernului, Pavel Filip, a avut un discurs confuz, menționând că „aproape 70 de mii de vieți omenești au fost jerfite pentru independenţa acestei ţări” și că „azi ne amintim cu recunoştinţă de eroii acestei ţări, care au luptat pentru independenţa ţării”.

Conducerea țării depune flori la Complexul memorial „Eternitate” din Chișinău FOTO: gov.md
Conducerea țării depune flori la Complexul memorial „Eternitate” din Chișinău FOTO: gov.md

Între timp, liderii Partidului Socialiștilor au mărșăluit din scuarul Operei Naționale din Chișinău până la același Complex memorial „Eternitate”. Aceștia au reușit să adune în mulțime sute de tineri, inclusiv minori, îmbrăcați în haine militărești, cu așa-numitele „panglici ale Sfântului Gheorghe” prinse în piept și aproape impuși să fredoneze cântece sovietice pe tot parcursul drumului.

Socialiștii au numit acțiunea „Regimentul nemuritorilor” și a fost organizată în premieră la Chișinău. Un astfel de eveniment a avut loc pentru prima dată în orașul siberian Tomsk în anul 2012. În 2013, acțiunea s-a desfășurat în 120 de orașe, iar în 2014 – 500 de orașe din șapte țări. Oficial, „Regimentul nemuritorilor” a devenit un eveniment ce se desfășoară în întreaga Federație Rusă din anul 2015. Acțiunea are ca scop participarea oamenilor în timpul marșurilor în care aceștia aduc fotografii ale rudelor decedate în război.

Urmăriți o galerie foto realizată de fotoreporterul Sandu Tarlev.

Tot astăzi, în centrul Chișinăului, mai mulți tineri au adus un tricolor imens ca răspuns la promovarea panglicii negru-oranj. Aceștia au cerut în context reunirea Basarabiei cu România.

Aniversare fără veterani în Găgăuzia

Totodată, în UTA Găgăuzia evenimentele dedicate victimelor celui de-al Doilea Război Mondial au avut loc în premieră fără veterani. Gagauzinfo.md precizează că acum câteva luni locuitorii autonomiei și-au luat rămas bun de la ultimul participant activ în timpul conflictului. Chiar și așa, locuitorii din Comrat au participat la un marș alături de bașcanul Irina Vlah, acompaniați evident de o orchestră militară. Vlah a evidențiat „contribuția semnificativă” a găgăuzilor la înfrângerea fasciștilor:

„Mii de fii și fiice ale poporului găgăuz au fost printre primii în URSS care au răspuns prompt agresiunii fasciste. Au fost voluntari activi pe front, au ajutat la evacuarea populației și au participat în detașamentele de partizani”

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, alături de locuitorii din Comrat FOTO Arhiva personală/Facebook
Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, alături de locuitorii din Comrat FOTO Arhiva personală/Facebook

Amintim că ieri, pe 8 mai, în premieră soldații decedați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost comemorați la Chișinău de militarii Regimentului 2 Cavalerie al SUA împreună cu militarii Armatei Naționale. Mai întâi însă, aceştia au participat în Piața Marii Adunări Naționale la o expoziţie de tehnică militară unde a fost expus echipamentul utilizat la exercițiul moldo-american „Dragon Pioneer”.

Militarii americani și cei ai Armatei Naționale au comemorat la Chișinău victimele celui de-al Doilea Război Mondial FOTO: Ministerul Apărării al Republicii Moldova
Militarii americani și cei ai Armatei Naționale au comemorat la Chișinău victimele celui de-al Doilea Război Mondial FOTO: Ministerul Apărării al Republicii Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.