Meniu Închide

Ultima șansă a lui Igor Dodon și răsucirea lui Plahotniuc

Maia Sandu și Igor Dodon

Igor Dodon are nevoie ca de aer să câștige alegerile de duminică. Toate celelalte inițiative politice ale sale l-au pus de fiecare dată până acum pe locul al doilea și nu a confirmat nicicum speranțele investite în el.

Maia Sandu și Igor Dodon
Maia Sandu și Igor Dodon FOTO Sandu Tarlev

Igor Dodon a pierdut confruntarea directă cu Dorin Chirtoacă în 2011 și nu a reușit să se plaseze într-o poziție care I-ar fi permis să se dezvolte ca un politician real la nivelul întregii republici. În 2014 partidul condus de Igor Dodon a câștigat cele mai multe mandate în Parlament – însă guvernarea i s-a scurs printre degete precum nisipul. În 2015 nu a avut curaj să se înfrunte încă o dată cu Dorin Chirtoacă la primăria Chișinăului – cel mai probabil s-a temut de o înfrângere care i-ar fi știrbit poziția de lider, plus că o victorie l-ar fi pus în fața problemelor nerezolvate ale capitalei, o altă situație care i-ar fi diminuat semnificativ capitalul de imagine acumulat cu atâta dificultate. Așa că a preferat să o trimită la luptă pe Zinaida Greceanîi, în ideea că poate fi părtaș la o victorie, dar înfrângerea nu îi va dăuna prea tare.

Cu un astfel de parcurs politic marcat de înfrângeri în serie Igor Dodon a aruncat totul în luptă pentru alegerile de duminică. De aici a rezultat campania cinică și pasiv-agresivă: Igor Dodon a evitat orice fel de riscuri și a ajuns până la nivelul la care și-a adaptat discursul politic astfel încât să ofere doar răspunsurile care să îi conserve voturile. Pentru că în acest moment astfel se prezintă balanța electorală: Maia Sandu are nevoie de cât mai multe voturi, Igor Dodon are nevoie de o repetare a primului tur al alegerilor prezidențiale care să-i asigure o victorie facilă.

Igor Dodon va câștiga alegerile doar dacă cetățenii moldoveni cu viziuni pro-occidentale vor alege să stea acasă duminică. Igor Dodon nu mai are de unde să își sporească bazinul electoral – a strâns deja tot ce putea strânge. De aici și alunecarea spre o campanie murdară, destinată îndepărtării de urne a cetățenilor care I-ar putea periclita mandatul. De aici a apărut și răspândirea tezelor dezamăgite: nu are rost să votăm, votul meu este un protest împotriva clasei politice actuale, mi-e scârbă de toți etc. Exact aceste teze și absenteismul la urne sunt de natură să îi asigure victoria lui Igor Dodon. (Aici puteți citi lista completă a adevăratelor fapte ale lui Igor Dodon.)

Și nu trebuie nimeni să se păcălească în legătură cu Igor Dodon – agenda lui politică și adevărata sa oprientare au fost atât de des expuse încât răsucirile de ultim moment nu-i acoperă nici un petic din adevăratele intenții. Rolul lui Igor Dodon este să scoată Republica Moldova de pe direcția pro-europeană și să o repună pe orbita Moscovei. Cei care nu vor merge la vot scârbiți de politichia murdară de la Chișinău se pot de pe acum considera părtași și susținători a tot ce va face Dodon după câștigarea mandatului.

Rămâne greu de înțeles poziția lui Vlad Plahotniuc – care pare a se confrunta cu o scădere abruptă a influenței în interiorul Partidului Democrat, ca să nu mai vorbim de jocul la două capete. Declarația de susținere a Maiei Sandu pare să fi fost mai mult o vorbă în vânt și un calcul care să nu-i asigure lui Dodon o victorie din primul tur, un moment de respiro pentru două săptămâni de evaluări și renegocieri de poziții. ”Plahotniuc câștigă alegerile astea indiferent cine iese președinte” – aceasta este o altă teza falsă care de fapt împinge la o victorie a lui Dodon. Cu Igor Dodon președinte Vlad Plahotniuc va avea zile foarte dificile în Republica Moldova. Pendulările din tabăra lui Plahotniuc între Maia Sandu și Igor Dodon exprimă mai degrabă o nesiguranță, jocul la două capete doar minimizează riscurile, nu le anulează complet. Victoria lui Dodon și întărirea unei noi direcții strategice a Chișinăului vor conviețui doar o perioadă destul de scurtă cu Plahotniuc, inversarea polurilor de putere îi va aduce necazuri cel puțin pe termen mediu, dacă nu mult mai rapid decât își poate imagina cineva.

În acest moment o prezență masivă la vot le permite cetățenilor Republicii Moldova să nu permită intrarea țării în orbita Moscovei. Din Nagorno-Karabah, trecând prin Abhazia, Donețk și Crimeea, Moscova și-a atins obiectivele – ultima piesă din angrenaj care îi lipsește este Chișinăul. Cetățenii Republicii Moldova îi pot face un cadou lui Putin prin neprezentare la vot sau pot să facă un drum de 15 minute care să răstoarne calculele și investițiile celor care retrasează granițe și conștiințe.

3 Comments

  1. Vali

    Daca Dodon nu castiga Rusia ii va taia finantarea si il va arunca la gunoi, acolo unde ii este locul! Hai sa il ajutam pe Dodon sa devina doar un limbric somer aruncat in gunoiul istoriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.