Igor Dodon a îndemnat-o pe Maia Sandu la calm și recunoașterea rezultatelor alegerilor, amenințând cu organizarea unui contraprotest cu forțele promoldovenești și prostataliste. Sandu a declarat că aceste alegeri au fost fraudate și a chemat cetățenii să adune toate probele de încălcare din ziua alegerilor și să le transmită PAS.
Dodon a subliniat că alegerile au fost recunoscute de observatori internaționali și că a fost felicitat de către președintele rus, Vladimir Putin, și președintele Turciei, Recep Erdogan.
Dodon face apel la calm
Igor Dodon a îndemnat din nou oponenții săi politici la calm și recunoașterea înfrângerii. Acesta și-a argumentat declarația prin faptul că observatorii internaționali au anunțat că alegerile prezidențiale au fost corecte. „Atât Comisia Electorală Centrală, cât și numărătoarea paralelă a confirmat că noi am învins în acest scrutin prezidențial. Alegerile au fost recunoscute deja de către numeroși observatori internaționali atât din OSCE, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Adunarea Parlamentară a CSI și alți parteneri externi”, a spus Dodon, menționând că alegerile s-au desfășurat în condițiile în care puterea deține controlul asupra celor mai importante instituții ale statului.
Acesta a criticat-o pe Maia Sandu de lipsă de maturitate politică pentru că nu recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale. „Regret poziția oponenților mei politici care au dat dovadă că nu au maturitate politică să recunoască democrația în Republica Moldova și incită oamenii la ură, la proteste, la nerecunoașterea alegerilor”, a declarat liderul socialiștilor.
Dodon a fost întrebat de jurnaliști ce crede despre protestele tinerilor împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale. Liderul PSRM a răspuns că aceștia au dreptul să protesteze, dar în limitele legii. Totodată, acesta a spus că a fost informat că profesorii tolerează absența studenților de la ore pentru ca aceștia să poată participa la proteste.
Dodon își va apăra victoria
Igor Dodon a spus că declarațiile politicienilor de dreapta privind rezultatele alegerilor pot provoca crearea contraprotestelor din zona de stânga. Acesta a spus că îi vine greu să-i oprească pe susținătorii săi să nu iasă în stradă, dar a amenințat că are experiență bogată în organizarea protestelor. „Dacă voi credeți că noi nu vom apăra aceasta victorie… Eu am organizat 560 de proteste în ultimii 4 ani. Nu vă jucați cu focul. Zeci și sute de mii de oameni mă sună din teritorii și mă întreabă când să vină la proteste. Eu nu vreau să fac acest lucru, eu chem oamenii la liniște”, a subliniat acesta.
Dodon a reiterat că partidele promoldovenești și prostataliste au așteptat 7 ani de zile această victorie și că nu vor lăsa cu una cu două acest succes.
Referindu-se la încălcările difuzate în presă privind introducerea incorectă a rezultatelor voturilor în unele localități, acesta a spus că ele au fost puține și că președinții acestor secții de votare au fost persoane afiliate forțelor de dreapta. Dodon nu exclude că aceste erori ar fi fost făcute intenționat.
Alegeri nule
Maia Sandu susține că alegerile prezidențiale au fost fraudate și că Dodon în această campanie electorală ar fi fost finanțat netransparent. De asemenea, liderul PAS consideră că cele mai multe încălcări au fost făcute de ziua alegerilor. „Zeci de mii de cetățeni din diasporă, alungați de acasă de sărăcie și corupție, nu au putut să-și exprime dreptul constituțional de a vota. Pe de altă parte, primim numeroase mesaje în care oamenii ne semnalează cazuri de votare multiplă”, a scris Maia Sandu pe contul său de Facebook.
Aceasta a învinuit și Comisia Electorală Centrală de faptul că unele date în monitorul informațional au fost inversate – voturile Maiei Sandu au ajuns în dreptul numelui lui Dodon.
Totodată, rămâne incertă situația privind felul în care au votat cetățenii din stânga Nistrului, a mai spus aceasta. „Neelucidată rămâne și situația alegătorilor din regiunea transnistreană, unde oamenii au fost aduși în mod organizat și avem semnale că aceștia ar fi fost plătiți să voteze într-un anumit fel. Toate aceste fraude sînt suficiente pentru a declara nule alegerile din 13 noiembrie. Frauda lor e mai mare decât cele 69.027 de voturi!”, a spus Maia Sandu.
Liderul PAS a chemat lumea să-i ajute să documenteze toate încălcările depistate în ziua alegerilor prezidențiale și a indicat adrese de poștă electronică separat pentru diasporă și aparte pentru alte încălcări. Modelul de contestație pentru cetățenii cărora nu li s-a ajuns buletinele de vot în străinătate poate fi descărcat accesând site-ul PAS. Totodată, aceasta a spus că cetățenii care consideră că autoritățile au gestionat incorect procesul electoral pot semna o petiție online în acest sens.
„În aceste alegeri, v-ați mobilizat ca niciodată. Haideți să ne apărăm voturile până la capăt. Pentru ca actul de contestare să aibă efect, toate probele trebuie depuse până mâine, 16 noiembrie, ora 12.00”, a precizat Maia Sandu.
La scurt timp de la publicarea solicitării, Maia Sandu a spus că actualmente site-ul lor este nefuncțional din cauza numărului mare de accesări și că ei au creat o altă modalitate de a semna petiția pentru declararea alegerilor din 13 noiembrie drept nule.
Pingback:FOTOREPORTAJ A doua zi de proteste anti-Dodon - moldNova
Pingback:Moldovenii din diasporă cer repetarea alegerilor prezidențiale - moldNova