După ce a declarat război deschis unioniștilor, argumentând că sunt un pericol la adresa statalității, anume proaspătul președinte ales Igor Dodon este gata să lichideze statul Republica Moldova. Experții în drept constituțional susțin că idealul pentru care luptă socialiștii – federalizarea – reprezintă desființarea Republicii Moldova și cedarea teritoriului în favoarea Rusiei.
Odată cu învestirea în funcție, candidatul care a învins în cursa electorală pentru alegerea președintelui urmează să realizeze promisiunile și obiectivele enunțate în campanie. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a fost pe placul rușilor pentru programul electoral în care enunță că își dorește parteneriat strategic cu Rusia, dar și anularea modului în care a existat Republica Moldova timp de un sfert de secol și crearea Moldovei Federale. Socialistul dă asigurări că federalizarea Republicii Moldova nu reprezintă un alt „plan Kozak” dorit de ruși în 2003 și respins de președintele comunist de atunci Vladimir Voronin.
Dodon spune că federalizarea Moldovei nu este „planul Kozak”
Argumentul lui Igor Dodon în acest sens este faptul că proiectul nu a fost scris de ruși, dar de experții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Potrivit socialiștilor, proiectul a fost elaborat datorită muncii asidue a reprezentanților partidului și prevede la concret câțiva subiecți care să facă parte din federație, Parlament bicameral format din camera senatului și camera reprezentanților, guvern comun și un președinte ales de popor.
CITIȚI ȘI: Federalizarea Republicii Moldova – utopia lui Dodon: trei constituții, trei bugete, trei legislații
„Pe lângă existența unui guvern cu împuterniciri federale, vor exista guverne și organe legislative locale ale subiecților federației. Frontierele subiecților federației vor fi delimitate prin intermediul referendumurilor locale, organizate în raioanele care fac trecerea de la un subiect la altul. O Moldovă Federală, cu Transnistria încorporată ca subiect al federației, va avea o singură oficială – limba moldovenească. Iar limba rusă va fi limba de comunicare interetnică. (…) Moldova Federală poate fi o asemenea țară și acesta trebuie să fie idealul și totodată proiectul pragmatic pe care să-l urmăm. Avem de ales între federalizare și destrămare, între progres real și declin. Socialiștii aleg federalizarea și progresul”, consideră președintele ales Igor Dodon.
Președintele ales vrea cedarea Moldovei în favoarea Rusiei
Doctorul în drept Alexandru Arseni susține că planul lui Dodon privind federalizarea Republicii Moldova reprezintă, de fapt, cedarea teritoriului în favoarea Rusiei și a menționat că înființarea federației este bazată pe cu totul alte criterii. Potrivit expertului în drept constituțional, Rusia vrea ca Parlamentul de la Chișinău prin aprobarea unei astfel de soluții în cazul problemei transnistrene să preia controlul asupra Republicii Moldova.
„Se vor găsi la noi în Parlament din cei care vor vota pentru cedarea Republicii Moldova în favoarea Rusiei și atunci cei de la Moscova vor spune că totul a avut loc de bunăvoie. Acesta este programul lui Igor Dodon în realitate. Federalizarea este altceva. Statul federativ apare după unirea a două sau mai multe state independente, dar nu fărâmițarea teritoriului și cedarea acestuia ocupanților. Până și Voronin a înțeles acest lucru când a respins planul Kozak”, a subliniat Alexandru Arseni.
Potrivit lui Arseni, acest plan încalcă prevederile Constituției și anume Articolul 1, alineatul 1, care declară că Republica Moldova este un stat unitar. „În Declarația de independență și în cea privind suveranitatea este clar stipulat că Republica Moldova este un stat unitar. Prin acest plan se vrea lichidarea Republicii Moldova ca stat așa cum s-a format după declararea independenței și cedarea pe veci a teritoriilor naționale. Cunoscând scopurile Rusiei, pot să spun că acesta este cel mai mare pericol”, a precizat expertul în drept constituțional.
„Nu există state unitare care s-ar fi transformat în federații”
Și juristul Vitalie Catană vede în planul lui Igor Dodon privind federalizarea Moldovei destrămarea statului. „Din punct de vedere a practicii istorice nu există state unitare care s-ar fi transformat în federații. Statele federale s-au format prin unirea unor unități statale. Categoric, pentru mine traseul de la un stat unitar la un stat federal înseamnă destrămarea Republicii Moldova așa cum o cunoaștem noi astăzi. Acest model a mai apărut acum câțiva ani și am reușit să-l respingem, iar eu am contestat această formulă. În forma sa ideală, statul federal poate exista așa cum există un stat unitar. Avem federații în Germania, SUA, dar nu este un model valabil pentru Republica Moldova. Formula statului federativ Germania este una impusă și vorbim aici și de omogenitatea etnică a germanilor. Noi nu avem așa ceva”, a precizat expertul în drept constituțional.
În același timp, în opinia analistului, cei care au propus federalizarea au făcut-o pentru a controla Republica Moldova. Vitalie Catană a calificat acest model ca fiind o formă de protectorat, care a existat în feudalism. „Este un fel de reinventare a protectoratului din feudalism. În cazul planului Kozak era prevăzut arbitrajul Rusiei în cazul unui conflict intern în Republica Moldova, ceea ce este ciudat. Modelul de federalizare propus înseamnă destrămarea Moldovei, urmată de o perioadă de incertitudine cu o finalitate evidentă”, a mai spus juristul.
Planul Kozak, reanimat de Dodon și menit să destrame Moldova
De asemenea, Vitalie Catană vede în propunerea lui Igor Dodon o reeditare a planului Kozak și consideră acest lucru nociv pentru Republica Moldova. Expertul susține că acest plan ar fi oferit dreptul de veto entităților federației în cadrul Parlamentului bicameral, ceea ce ar duce la formarea unei majorități în detrimentul restului Republicii Moldova. „Modelul federal pentru Republica Moldova nu este în interesul nostru. Federațiile în epoca modernă reprezintă destrămarea statalității”, a conchis expertul în drept constituțional.
CITIȚI ȘI Explicațiile lui Vitalie Gamurari, doctor în drept și conferențiar universitar, de ce federalizarea lui Dodon este „o utopie impusă de Rusia”
Menționăm că senatorul rus, Oleg Morozov, care reprezintă Consiliul Federației Ruse privind relațiile internaționale, a declarat că programul electoral al lui Igor Dodon este pe placul Kremlinului și că guvernarea de la Moscova este gata să accepte propunerea noului președinte al Republicii Moldova privind soluționarea conflictului transnistrean dacă aceasta va fi convenabilă Transnistriei și Federației Ruse.
Bine ar fi dacă acum s-ar păstra calmul și aduna PROBE concludente că a fost încalcată legea colo unde se constată o gafă INTENȚIONATĂ să fie anulate voturile TOATE din acea secție și de REPETAT scritinul din cheltuiala celora care se fac vinovati. De asemenea e FFF important ca cetatenii sa aibă acces liber la copiile listelor electorale pentru a se convinge că nu au fost incluse persoane fără drept electoral, dacă pentru rudele lipsă nu au votat alții. Să fie transparență, inclusiv posibilitatea de a fotografia buletinul, și lista si actele cu rezultatele secțiilor. Nu înțeleg pe cine derangează TRANSPARENȚA actelor PUBLICE, ce nu sunt secrete de stat???. Un autentic Glasnosti și o autentică Prestr0ică a procesului electoral, ar reflecta veridic adevărata situație electorală Se mai afirmă în tîrg că au fost candva alocati bani externi de milioane pentru a asigura votul electronic E adevărat ?? Unde e votul electronic sau prin procura ? Cauzele sabotării???. De ce nu se aplică experiența electorala SUA sau a Austriei ???
Ca sa fediralizeze tara, Dodon are de calcat pe capurile PD-ului, ceea ce este imposibil. Suntem tara parlamaentara cu majoritatea pro-ue, de la vorbe la fapte este mult.
Ce avem, aceea meritam! Ne-am trezit cu un presedinte pro-rus! Acum toata nadejdea ca vom continua parcursul european sta pe umerii parlamentului si guvernului
Dodon poate sa vrea multe, dar el nu va putea sa faca din tara ce sa il taie capul ca nu are asa atributii.
Ne-am trezit cu un presedinte ca Dodon din cauza ca Maia sa viibit si se alita de sustnierea lui Lupu . Dar asta e Maia a vrut totul asa cum vrea Nastase si Topii.
Doar Dodon a spus clar că nu va distruge parcursul European , dar nici nu va putea să facă acest lucru pentru asta trebuie majoritatea parlamentară dar ei nu au acest lucru!
Chiar dacă Dodon vede rezolvarea conflictului Transnistrean prin federalizare, asta nu înseamnă că o va face! Avem o majoritate parlamentară care nu împărtășește aceste opinii și e de orientare europeană, deaceea chiar nu există nici-un pericol în acest sens!
bai, atata timp cat avem maoritatea parlamentara si guvern eficient pro UE, sa fie presedinte macar si Putin, tot n-o sa poate face nimic!
Nu cred ca cei din PD le va piermite, de oarece viziunele lor difera iar puterea decizionala e in miinele majoritatii parlamentare.
Aceast e o manipulara foarte ieftina, deoarece el nu va putea realiza nimic din cele spuse de el. Suntem o tara parlamentara unde presedintele nu area imputernicirele de a realiza cele spuse de el.
Lasati-va! Dodon au fost ales din popor!
de undei ati laut informatia asta? indică sursa
Revinoti omule, ales de popor, da cum poti spune astfel, ne crezi prosti sau cum, da cum facem cu cei ce nau votat ca nu au putut, ce zici de cei de la transnistria carati cu busul si platiti? Mai bn taceai…
Eurounionistii in frunte cu guvernarea si cu Maia Sandu nu vor nici de cum sa accepte victoria lui Dodon, o victorie care de fapt apartine poporului RM si care este rezultatul guvernarii hoate din ultimii 7 ani, acum incearca prin divesri analisti sau materiale publicate prin media sa denigreze imaginea lui Dodon si sa sperie lumea, dar oamenii nu sunt prosti ei stiu pentru ce au votat si-si vor sustine preseditnele ales in continuare
MINCIUNI…toate acestea se scriu ca sa sperie oamenii, sa se inceapa mai multe protestesa, fie un haus in tara. Inainte dea publica ceva verificati sursa si unde sunt dovezile ca tot ce se scrie e drept???unde???
Nu văd nimic rău în federalizare! În lume există un număr mare de țări dezvoltate cu forma de organizare de stat – federația. Cele mai cunoscute state-federative: Federația Rusă, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Germania, India, Australia, Mexic, Emiratele Arabe Unite. Și nimeni nu și-a pierdut o parte din țară! Pur și simplu trebuie să înțelegem ce este federatia! Nu trebuie să ne fie frică de schimbari!
http://socialistii.md/federalizare/
Cite clase ai terminat la scoala de ai asa idei ?Degraba noi vom avea mai multi guvernanti ,administratori departamente. s,a.md.Din batrini se spune-o matura e mai greu s-o frinji decit fiecare varga in parte! La noi specialisti la dezinarea tarii sint multi!!! Ce populatie avem noi si citi sefi de toate tipurile avem la fiecare cetatean simplu compara cu tarile mai sus numite si te vei convinje singur in ce dezastru traim si ce hoti si lepadaturi de toate tipurile avem la conducere !!! Cit de frumos manipuleaza cu oamenii de rind pentru asi atinje scopurle ca prostimea va accepta!l!Dodonica spune ca 7 ani sa Chinuit sa ajunga unde tinde sa ajunga dar…datorita potlogariilor care le-a facut poate sasi atinga scopul !!!Dar sa nu uitaei ca la moment promovan un hot corupt car apoi cu gasca lui va jupui 1de 10 ori mai mult din ceia ce aveti mai scump!!!!
La Dodon nu există nici un scop de a distruge statul! dimpotrivă, el vrea ca toată lumea s-a trăiască bine! Tot ce spune aici nimic nu s-a demonstrat! El este un politician puternic și va fi un președinte puternic!
Aiureste deja fiecare cum vrea.. Dodon e un populist stim asta, dar stati ca nu e chiar atit de imbecil in a aduce daune societatii care l-a votat. Nu e un kamikadze.
Federalizare – e un proect, care va permite tutror cetatenilor din RM sa primeasca garantii ale drepturilor sale, ca cineva nu va fi considerat „minoritate etnica”, lipsita de drepturi. Eu m proect adecvat si sanatos, care va permite sa salvam tara de destramare. Daca nu vor fi respectate interesele gagaujilor, ei la fel pina la urma vor iesi din componenta RM, dar cu singe si multe probleme. Doar federalizare poate opri acest proces.
Prostia cu „stat unitar” bagat-va in cur, d-nul Catana. Asta nu e o dogma. Constitutia tre sa fie scrisa in interesul oamenilor, dar nu „dupa recomandari americane si europene”. Noi nu suntem un stat unitar.
/Aiureste deja fiecare cum vrea.. Dodon e un populist stim asta,/
Daca sa compari cu Maia Sandu, Dodon ii cedeaza mult in nivelul de populism.
VA MERITATI SOARTA …mi-am tocit degetele pe tastatura sa tot dau mesaje de unire,v-a fost acordata cetatenie si cate alte privilegii!Eu sunt un simpu roman,probabil unul din multi altii care si-au dorit UNIREA …dar cred ca a fost in zadar…nu romanii de dincoace de Prut trebuie sa-si doreasca UNIREA ci ce ide dincolo!!!!Probabil ca generatia viitoare de romani de dincolo de Prut vor reusi sa faca ceva…Poate nu am dreptate in totalitate sau poate parerea mea de rau e motivul pentru care am vorbit asa transant !!
Bai Dodon nu mă fa sa cred ca ești prost cu totul și ca ti-ai pierdut demnitatea de om.
Unui președinte de tara nu-i sta nici intr-un fel de a face ravagii teoretico-verbale dar poate și practice cu vărsare de singe, de a amenința în stânga și în dreapta. Trezeste-te din hibernare și revino la realitate!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Firal naibi sa fii tu Dodon sa ajungi presedinte cu voturi fraudate.Magarule nu tia fii rusine sa ma ameninti poporul cu asemenea lucruri murdare ca esti un handicapat ca si plahatniuc…
Pingback:Igor Dodon l-a amenințat pe ministrul Apărării, Anatol Șalaru. Ultimele declarații ale președintelui ales - moldNova