Meniu Închide

Când CEC va totaliza rezultatele alegerilor și ce contestă Maia Sandu

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) nu recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie și cere Comisiei Electorale Centrale să ia în calcul încălcările din ziua scrutinului pentru a nu valida victoria socialistului Igor Dodon. Între timp, la sediul CEC ar fi fost depuse mii de contestații din partea moldovenilor din străinătate care nu au reușit să voteze din cauza numărului insuficient de buletine de vot.


Secretarul PAS, Igor Grosu, susține că până la sfârșitul zilei de astăzi, 16 noiembrie 2016, membrii partidului vor depune la CEC un dosar care va include toate încălcările semnalate în timpul scrutinului prezidențial.

Atmosfera la sediul Partidului Acțiune și Solidaritate, ora 19:15 FOTO: Sandu Tarlev
Sediul Partidului Acțiune și Solidaritate FOTO: Sandu Tarlev

Dosarul PAS

„Noi contestăm felul cum a fost organizat votul în diasporă, transportarea organizată a celor din Transnistria, turismul electoral din interiorul țării, inversarea scorului în câteva secții de votare din țară și alte încălcări”, ne-a spus Igor Grosu.

Acesta a menționat că dacă nu vor fi de acord cu decizia luată ulterior de CEC, PAS va merge la Curtea Constituțională (CC), care este instanța ce trebuie să valideze sau nu rezultatul alegerilor. Anterior, CC a precizat într-un comunicat de presă că rezultatele alegerilor sunt totalizate de către Comisia Electorală Centrală într-un proces-verbal, iar timp de 3 zile de la data semnării, documentul se prezintă Curţii Constituţionale pentru confirmare. Totodată, Curtea infirmă sau confirmă, printr-un aviz, legalitatea scrutinului în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a tuturor contestaţiilor depuse până atunci.

Potrivit datelor preliminare oferite de CEC, după prelucrarea proceselor verbale, diferența dintre liderul PSRM, Igor Dodon, și liderul PAS, Maia Sandu, este de 67.488 de voturi. Igor Grosu consideră că „în contextul votului venit din turism electoral, Transnistria, mii de cetățeni nu au votat în diasporă, am ajunge la această diferență. Ei au furat prin îngrădirea drepturilor cetățenilor din diasporă și voturile masive care au venit din Transnistria – nu a fost întâmplător și au fost organizate din timp”.

„Anularea alegerilor o vom cere la CC, deoarece CEC nu este competentă să anuleze alegerile. Dacă CEC respinge contestațiile mergem la Curtea de Apel, unde solicităm constatarea încălcărilor. Apoi, la CC cerem anularea alegerilor pentru că încălcările respective sunt în măsură să pună la îndoială rezultatul alegerilor. CEC nu are de ce să respingă solicitările cetățenilor pentru că lucrurile sunt foarte clare. Noi vrem constatarea încălcărilor”, a comentat și reprezentantul electoral al Maiei Sandu, Sergiu Litvinenco.

Câte contestații au fost depuse la CEC?

Comisia Electorală Centrală
Membrii Comisiei Electorale Centrale FOTO: Sandu Tarlev

În presă au apărut mai multe informații privind numărul contestațiilor depuse la Comisia Electorală Centrală. Astfel, în adresa instituției ar fi ajuns peste 3.000 de contestații care au fost semnate de moldovenii din diasporă. Miercuri, 16 noiembrie, la sediul CEC a venit membrul PAS, Dan Perciun, care a depus la CEC 170 de contestații din partea cetățenilor din străinătate care nu au putut să-și exercite dreptul la vot. „Cerem de la CEC să ne spună câte contestații au fost depuse în total. Persoanele au depus o plângere că le-au fost încălcat dreptul la vot. Ei s-au prezentat la urne, dar din cauza că nu erau suficiente buletine de vot nu au putut vota”, a spus Dan Perciun.

L-am sunat pe secretarul CEC, Veaceslav Agrigoroaie, pentru a preciza câte astfel de contestații au ajuns pe adresa instituției. Acesta ne-a spus că nu cunoaște numărul lor și de la cine au parvenit. Agrigoroaie a ținut să ne asigure că atât sesizările, cât și procesul verbal de totalizare a alegerilor prezidențiale vor fi examinate și finalizate în următoarele zile, astfel încât până vineri să fie transmis la Curtea Constituțională pentru a valida sau nu scrutinul prezidențial.

Tot astăzi, președintele CEC, Alina Russu, a precizat pentru presă că a primit contestații de la birourile electorale din Stratfor (Londra), Montreal (Canada), Verona și Mestre (Italia).

Maia Sandu, petiția online și „solicitările politice” ale diasporei

Amintim că liderul PAS, Maia Sandu, a cerut la scurt timp de la anunțarea rezultatelor preliminare ale alegerilor ca acestea să fie declarate nule și a lansat o petiție pentru colectarea semnăturilor de la susținătorii săi. „Zeci de mii de cetățeni din diasporă, alungați de acasă de sărăcie și corupție, nu au putut să-și exprime dreptul constituțional de a vota. Primim numeroase mesaje în care oamenii ne semnalează cazuri de votare multiplă. Grave sunt și erorile comise de CEC prin inversarea rezultatelor, fapt constatat deja în câteva secții de votare. Neelucidată rămâne și situația alegătorilor din regiunea transnistreană, unde oamenii au fost aduși în mod organizat și avem semnale că aceștia ar fi fost plătiți să voteze într-un anumit fel. Toate aceste fraude sunt suficiente pentru a declara nule alegerile din 13 noiembrie”, a scris Maia Sandu pe pagina oficială de Facebook.

De asemenea, o altă petiție online – „Anularea alegerilor prezidențiale” – a strâns până acum peste 42.000 de semnături.


CITIȚI ȘI:  Maia Sandu va contesta rezultatul alegerilor: Alina Russu și Andrei Galbur să-și dea demisia


CEC nu recunoaște petițiile online

Președintele CEC, Alina Russu, a fost întrebată despre revendicările diasporei. „Legea cu privire la petiționare reglementează foarte exhaustiv cum sunt depuse petițiile în Republica Moldova. Dacă vorbim de legalitatea alegerilor prezidențiale, reiterez că autoritatea competentă de a confirma sau infirma legalitatea alegerilor președintelui este Curtea Constituțională. La moment, noi suntem în proces de recepționare a tuturor documentelor în original”, a declarat Alina Russu. Aceasta a fost întrebată dacă își va da sau nu demisia: „Nu vreau să comentez solicitările politice”.


CITIȚI ȘI:  Igor Dodon pierde voturi. CEC își corectează „erorile tehnice”


Dodon nu va renunța la victorie

Precizăm că socialistul Igor Dodon, contracandidatul Maiei Sandu la alegerile prezidențiale, a declarat că „rezultatele prezentate de CEC, cât și numărătoarea noastră paralelă au confirmat victoria mea în aceste alegeri”. Acesta a îndemnat oponenții săi politici la calm și recunoașterea înfrângerii. Acesta și-a argumentat declarația prin faptul că observatorii internaționali au anunțat că alegerile prezidențiale au fost corecte.

Igor Dodon a mai spus că declarațiile politicienilor de dreapta privind rezultatele alegerilor pot provoca organizarea contraprotestelor din zona de stânga și a amenințat că îi va fi greu să-i oprească pe susținătorii săi să nu iasă în stradă. „Dacă voi credeți că noi nu vom apăra această victorie… Eu am organizat 560 de proteste în ultimii 4 ani. Nu vă jucați cu focul. Zeci și sute de mii de oameni mă sună din teritorii și mă întreabă când să vină la proteste. Eu nu vreau să fac acest lucru, eu chem oamenii la liniște”, a subliniat acesta.


CITIȚI ȘI: Dodon amenință cu proteste roșii. Maia Sandu se mobilizează pentru contestarea rezultatelor alegerilor


 

7 Comments

  1. Dinis

    Maia Sandu si sustinatorii ei pina acum au facut chipes insa rezultatele finale inca nici nu sunt validate. Asta ce inseamna? Au facut chipes pe loc drept, de la nimic.

    • Diana

      Nici nu o sa fie ………….pentru ca ei trag din timp, kakovo hrena Dodon vistupaet daca inca nu a dat priseaga ? Tu numesti kipes, cind peste 10 000 de cetateni , nu au putu exercita votul , cheltuind din bani si timp propriu ? Asta tu numesti nimic, mai informeazate de situatie …….mai intra pe facebook , mai uite la stiri………………….poate vei intelege, hotea ma indoiesc……

  2. Vova

    Și ni freaecă ae mințili! Ea nu vede că-i proastă că nu spus lumii să se înregistreze la CEC ? Acum cine-i de vină? Plus la toate organizațiile au recunoscut , președinți de țară, dar ea nihuia! Lăsați toată actoreala că Maia nu merită să fie hrănită din bugetul statului!

    • Diana

      Desteptule, da ce transnistrienii s-au inregistrat , sau gagaujii? Nu ma face sa rid………nici nu o mers vorba de inregistrare…………………..VEIZI COMENTARIUL DE MAI SUS …………..ca vad ca si tie ti se atribuie…………..mai informeazate , ca presedintele nici pe hirtie inca nu e …….

  3. Diana

    Lume voi pe ce pamint traiti ? Razboi civil provoaca Dodon cu minciunile si fraudele sale , aici nu merge vorba de Maia , da de dreptate ……..de dreptul la vot, de alegeri corecte ……………….sa fi fost alt candidat , reactia poporului avea sa fie aceeasi , vazind cum v-a minciunit Dodon si toata gasca lui ………………………..lumea care iese la proteste , se duce de binevol , ca nu-l doreste , si nu din cauza ca cineva ii impune………………….vad aici nu prea ai cu cine te spori ……

  4. Pingback:Maia Sandu, despre planurile PAS după alegeri: „Igor Dodon se teme de adevăr” - moldNova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.