Meniu Închide

Miliardul furat de la Chișinău va fi plătit din buzunarele cetățenilor. Reacția opoziției

Proiectului de lege pregătit de Guvernul Filip prin care „miliardul furat” devine datorie publică a fost asumat de către actualul cabinet de miniștri după ce a fost retras din Parlament. Opoziția a criticat decizia Guvernului și o consideră nedreaptă.

sedinta-guvernului-36
Guvernul Filip FOTO: Sandu Tarlev

Guvernul lui Filip „salvează” Parlamentul

Guvernul, convocat astăzi în ședință extraordinară, a decis să-și asume răspunderea în fața Parlamentului în privința convertirii în datorie de stat a creditelor de urgență oferite de către Banca Națională a Moldovei (BNM) celor trei bănci care au fost lichidate, scrie Agenția Moldpes. Acest proiect de lege a fost coordonat cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

„Toate legile vor fi adoptate în formula validată de FMI. Mergem pe această formulă, de asumare a răspunderii, pentru că nu mai avem timp, a rămas o lună până la ședința comitetului executiv al FMI. Dacă mergem pe formula clasică nu vom reuși să adoptăm legile respective și să deblocăm finanțarea FMI și a Uniunii Europene”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

Potrivit proiectului privind convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență, volumul obligațiunilor de stat este egal cu suma creditelor neachitate de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank Băncii Naționale a Moldovei. Obligațiunile de stat vor fi întoarse într-o perioada de până la 25 de ani, cu o rată efectivă a dobânzii de 5% anual. Aceasta sumă s-a acumulat din cauza pierderilor care s-au creat în urma acordării creditelor de urgențe, semnate de Guvern și acordate de Banca Națională celor trei bănci care au fost lichidate în urma „furtului miliardului”. Calculele preliminare arată că datoria poate să ajungă la 21 de miliarde de lei.

Proiectul prevede că volumul tranzacțiilor obligațiunilor de stat pe piață nu va depăși 40% din totalul activelor care ar fi transmise Băncii Naționale de Ministerul Finanțelor. Totodată, se propune ca profitul BNM din aceste vânzări să fie transferat anual Ministerului Finanțelor care va răscumpăra din nou obligațiunile de stat emise de această instituție.

În afara de aceasta, Guvernul Filip își asumă responsabilitatea pentru alte șase proiecte de legi care se referă la sectorul financiar-bancar. Există 16 condiții impuse de Fondul Monetar Internațional. Acestea se referă la domeniile fiscal, bugetar, financiar, bancar și energetic.

La rândul său, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a declarat că adoptarea legilor este un pas important pentru modernizarea sectorului financiar-bancar. „La pregătirea acestor legi am ţinut cont de recomandările Fondului Monetar Internaţional, a Băncii Mondiale, dar şi am transpus în legislaţia naţională directiva europeană şi standardele internaţionale. Aprobarea acestor legi este o condiţie precedentă importantă în cadrul programului de finanțare care l-am negociat cu Fondul Monetar Internaţional şi care aşteaptă aprobarea în octombrie, la Consiliul de Administrare a Fondului”, a declarat Cioclea.

Opoziția, contra deciziei Guvernului

maia-sandu-11
Maia Sandu FOTO: Sandu Tarlev

Liderul Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat că prin adoptarea acestei decizii guvernarea a recunoscut neputința de a rezolva crizele. „Prin decizia de astăzi, prin care se aruncă toată datoria pe spatele populației și așa sărace, guvernarea a recunoscut că nu vrea să găsească vinovații de furtul miliardului și să recupereze banii de la hoți”, a scris Maia Sandu.

igor-dodon-2
Igor Dodon FOTO: Sandu Tarlev

Socialistul Igor Dodon este de părere că nu poporul trebuie să restituie miliardul furat, ci „hoții care au guvernat”. „Cum i s-a ridicat mâna acestui Guvern să voteze și să-și asume răspunderea pentru tocmai 7 legi și să pună recuperarea miliardului pe seama cetățenilor? Oare ei nu au luat lecții de la ce au pățit celelalte guvernări, oare Filip vrea pe urmă se se scuze prin faptul că a fost și el „un simplu prim ministru”? Oare ei cred că mandatul și protecția lor politică vor fi veșnice?”, se întreabă Dodon.

Acesta a îndemnat pe toți deputați să semneze moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, indiferent de culoare politică sau optiuni geopolitice.

Dodon a sugerat că ex-premierul Iurie Leancă va plăti penal împreună cu Pavel Filip pentru acțiunile lor în privința sectorului financiar-bancar.

Sturza, despre decizia Guvernului: Ticălos și dezgustător

ion-sturza
Ion Sturza FOTO: Sandu Tarlev

Ex-premierul Ion Sturza la fel a criticat decizia Guvernului privind asumarea responsabilității prin trecerea la datoria de stat pe 25 de ani și a spus că aceasta decizie este una „lașă”. Acesta a spus că decizia Guvernului este una „ilegală și anticonstituțională”. „O așa decizie poate să ia doar Parlamentul. Domnul Filip repetă greșeala lui Leancă și va intra în istorie ca cel care a înrobit moldovenii pe zeci de ani. Să iasă „aliansul” – Candu, Ghimpu & Co și să recunoască: am furat și voi, proștilor, veți plăti. Aș respecta decizia lor”, a scris pe pagina sa de Facebook Ion Sturza.

Fostul premier consideră că aceasta decizie a guvernării de a pune consecințele furtului pe oameni constă în intenția de „a ascunde impactul dezastruos al hoției instituționalizate”.

Ion Sturza este de părere că în acestea condiții Parlamentul ar trebuie să plece benevol.

Anterior, Parlamentul a amânat examinarea proiectului de lege pregătit de Guvernul Filip prin care „miliardul furat” devine datorie publică și care trebuie întors de cetățeni. În avizul de la Centrul Național Anticorupția în privința acestui proiect de lege se punea că aceasta inițiativă afectează grav drepturile și interesele fundamentale ale cetățenilor.

1 Comment

  1. Pingback:Inițiativă pornită „cu stângul” la Președinție: „Miliardul furat” va rămâne datorie publică - moldNova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.